درباره مدیر روابط عمومی دیجیتال و دیجیتال مارکتینگ
طی سالهای اخیر با مجهز شدن مردم به گوشی تلفن همراه هوشمند و استفاده گسترده از شبکههای اجتماعی در بستر اینترنت، تغییرات عظیمی در بازاریابی حوزه پزشکی و سلامت رخ داده است و شاهد رونق بازاریابی دیجیتال در صنعت بهداشت و درمان هستیم.
لذا در صورت استفاده صحیح از ابزارها و روشها و استراتژیهای نوین بازاریابی دیجیتال پزشکی در فضای شدیدا رقابتی آنلاین، با جذب مشتری و تحلیل رفتار بیماران بالقوه از طریق ایجاد ترافیک به وب سایت و شبکههای اجتماعی، افزایش آگاهی از برند و در نتیجه افزایش جذب بیمار و سودآوری به صورت آنلاین، شاهد رشد و پیشرفت در کسبوکارهای پزشکی و برندسازی پزشکی مثل روانپزشکان، دندانپزشکان، مطبها، کلینیکها و بیمارستانها و آزمایشگاهها خواهیم بود.
استراتژیهای دیجیتال مارکتینگ برای پزشکان:
- سئو
- تبلیغات کلیکی
- ویدئو مارکتینگ
- تبلیغات در اینستاگرام
- افیلیت مارکتینگ
- اثبات اجتماعی
- بازاریابی پیامکی
- ایمیل مارکتینگ
- بهینهسازی نرخ تبدیل
- ثبت موقعیت مکانی در گوگل
تحصیلات آکادمیک:
سال | مدرک تحصیلی | دانشگاه |
---|---|---|
1383-1387 | مهندسي کامپیوتر (نرم افزار) | آزاد اسلامی |
تجربیات، دورهها و پروژهها:
سال | بخش | سمت | بیمارستان |
---|---|---|---|
1401 | تیم دیجیتال مارکتینگ | مدیر روابط عمومی دیجیتال | آزمایشگاه تهران لب |
دیجیتال مارکتینگ در حوزه سلامت، پزشکی، درمان و آزمایشگاهها
بهرهمندی از دیجیتال مارکتینگ برای بقای کسبوکارهای مدرن حوزه پزشکی در دنیای دیجیتال به یکی از امر ضروری تبدیل شده است. به زبان ساده، بازاریابی دیجیتال به استفاده از ابزارها و تکنولوژی های مختلف برای رسیدن به مشتریان بیشتر گفته میشود و دیجیتال مارکتینگ پزشکی یکی از شاخههای بازرایابی سلامت است که به خدمات مراکز فعال در حوزه سلامت، پزشکی، درمان و آزمایشگاهها می پردازد.
بازاریابی دیجیتال این پتانسیل را دارد که به تمام کسب و کارها در افزایش اعتبار، سوددهی و فروش بیشتر کمک کرده و همچنین ارتباط عمیقی بین مشتریان و کسب و کارها ایجاد کند.
حوزه سلامت و بهداشت نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ در واقع بازاریابی دیجیتال خدمات بسیار مهمی به متخصصان این حوزه شامل پزشکان، پرستاران، دندانپزشکان، داروسازان و دیگر فعالان عرصه سلامت و بهداشت ارائه میکنند.
در این مقاله به موضوع مهم بازاریابی آنلاین در پزشکی می پردازیم تا به اهمیت آن پی برده و بدانید که چه تکنولوژی و ابزارهایی در اختیار متخصصان این حوزه قرار گرفته است.
دیجیتال مارکتینگ پزشکی چیست؟
بازاریابی دیجیتال در حوزه پزشکی، بخشی از علم گسترده بازاریابی است که در آن تمامی روشها و ابزارهای دیجیتال مثل موبایل، کامپیوتر، وب سایت، سوشال مدیا و… برای رسیدن به یک هدف واحد مورد استفاده قرار میگیرند: افزایش مشتری (مراجعه کننده) و کسب رضایت و اعتماد آنها.
در این راه کارهای مهمی انجام میشود که سه مورد اصلی آنها شامل:
- تولید و انتشار محتوای مناسب و با ارزش که باعث تعامل، آموزش و جذب مخاطب شود و آنها را برای مراجعه به شما ترغیب کند.
- بهینه سازی حضورتان در فضای مجازی با استفاده از وب سایت، شبکه های اجتماعی، موتور جستجوی گوگل و کانالهای مختلف ارتباط با مخاطب.
- استفاده از تحلیل دیتا و اطلاعات برای بررسی میزان عملکرد و اثرگذاری کمپین های دیجیتال مارکتینگ پزشکی و بهینه سازی فعالیت های بازاریابی.
به این ترتیب بازاریابی دیجیتال پزشکی به فعالان این حوزه امکان دیده شدن تبحر، تخصص و کسب اعتبار و در نهایت افزایش مراجعین آنلاین را میدهد؛ همچنین میتوان از آن برای افزایش مراجعین حضوری نیز استفاده کرد.
اهمیت بازاریابی دیجیتال برای پزشکان
در قرن مدرن، ابزارهای الکترونیکی و اینترنت بیش از همیشه سبک زندگی افراد را تغییر داده و بهینه کرده اند، به شکلی که افراد برای یافتن سوالات پزشکی خود کافیست به جای مراجعه به مطب پزشکان، در موتورهای جستجویی مثل گوگل به دنبال پاسخ خود باشند.
این تغییر باعث شده تا پزشکان و ارائه دهندگان خدمات پزشکی نیز مجبور به تغییر فعالیت های جذب مشتری و بازاریابی خود شوند تا بتوانند در جایی که مشتریان به دنبال آنها میگردند، حضور داشته باشند.
چند نمونه از مهمترین مزایای دیجیتال مارکتینگ پزشکی شامل:
- دیده شدن در موتورهای جستجو و جذب بیماران بیشتر
- ارتباط موثر با مشتریان به عنوان یک مرجع قابل اعتماد
- آسان تر شدن روند نوبت گیری و اقدام برای درمان توسط بیمار
- بررسی و بهینه سازی کمپین های دیجیتال و افزایش نرخ بازدهی
در ادامه همچنین با بررسی 3 دلیل اصلی، اهمیت دیجیتال مارکتینگ پزشکی را بهتر درک میکنید.
1. گرایش مخاطبان و بیماران مدرن به منابع آنلاین
آمارها نشان میدهند زمانی که افراد نشانه ای از بیماری در خود مشاهده میکنند، اولین اقدامشان جستجو کردن علائم در اینترنت و خصوصا در گوگل است.
در تحقیقات انجام شده 72 درصد از بیماران گفته اند که در سال گذشته از اینترنت برای یافتن پزشک مناسب استفاده کرده و یا از طریق منابع آنلاین به دنبال راه های درمان گشته اند.
موارد زیر اصلی ترین منابع کاربران برای جستجوی آنلاین بوده اند:
- موتورهای جستجو: اکثر کاربران در گوگل به دنبال راهکارهای درمانی یا پیدا کردن بهترین آزمایشگاه ها و پزشکان میگردند.
- شبکه های اجتماعی: شبکه هایی مثل اینستاگرام، منابع رایجی برای دنبال کردن صفحات سلامتی و پزشکی هستند.
- نظرات سایرین: بیماران با مطالعه نظرات سایر کاربران درباره مطب ها، آزمایشگاه ها و… از کیفیت مراکز مطلع میشوند.
2. کمبود منابع موثق اینترنتی برای تشخیص نشانه ها
دومین دلیلی که دیجیتال مارکتینگ را برای مراکز پزشکی حیاتی کرده است، کمبود منابع موثق اینترنتی برای دریافت پاسخ های مناسب و تشخیص دقیق نشانه های بیماری است. اگر چه بیماران وب سایت های بسیاری در دسترس دارند تا به آنها بگوید که علائمشان نشانه چه بیماری است، اما قطعا همه آنها نمیتوانند مشکل دقیق بیمار را مشخص کنند.
در این بین، شما به عنوان یک مطب، درمانگاه یا آزمایشگاه، میتوانید با ارائه خدمات بهتر و اطلاعات موثق، نیاز کاربران را برآورده کرده و اعتماد آنها را به دست آورید.
خدماتی مثل پاسخ به سوالات رایج پزشکی مراجعین در مقالات مختلف و یا مشاوره رایگان، میتوانند خدمات برتر شما نسبت به رقبا باشند.
3. ایجاد و افزایش وفاداری مشتری
در دنیای بازاریابی اصطلاحی به نام وفاداری مشتری (Customer Loyalty) وجود دارد. یعنی یک مشتری، مراجعه کننده یا بیمار، در نتیجه برقراری ارتباط مناسب و دریافت خدمات باکیفیت یا تجربه مثبتی که در استفاده از خدمات شما بدست آورده، برای رفع نیاز خود فقط به شما مراجعه میکند و تبلیغات کسب و کارهای دیگر تا حد زیادی اثرگذاری خود را از دست میدهند.
دیجیتال مارکتینگ پزشکی بهترین روش است تا آزمایشگاه ها، درمانگاه ها و بیمارستان ها بتوانند با کسب اعتماد مخاطبان، آنها را به مراجعه کنندگان وفادار خود تبدیل کنند.
ابزارهای دیجیتال مارکتینگ پزشکی شامل چیست؟
بهترین کار این است که راهتان در مدیکال مارکتینگ را با یک وب سایت آغاز کنید. داشتن یک وب سایت نه تنها به شما اعتبار بیش تری میدهد و جنبه «حرفه ای بودن» را در کسب و کارتان افزایش می دهد، بلکه امکانات بسیار بیشتری نسبت به یک صفحه اینستاگرام یا کانال تلگرام در اختیارتان قرار میدهد.
به عنوان مثال در وب سایت خود می توانید صفحه خرید ایجاد کنید، فرم مشاوره قرار دهید و امکان رزرو نوبت بصورت آنلاین را در اختیار مراجعه کنندگان قرار دهید.
به علاوه، اگر همین حالا هم در اینستاگرام فعال هستید، اضافه کردن یک وب سایت به آن میتواند وزنه اعتبار شما را تا حد زیادی بالا بکشد.
در ادامه چند ابزار مهم دیجیتال مارکتینگ در پزشکی را بررسی خواهیم کرد.
· بهینه سازی موتور جستجو (SEO)
عموما کاربران زمانی که به دنبال اطلاعاتی میگردند، آن را یا بصورت عبارت و یا با استفاده از کلمات کلیدی جستجو میکنند. برای مثال «بهترین آزمایشگاه تهران» یا «علائم کرونا» از جستجوهای رایج در گوگل به شمار میروند.
با استفاده از سئو (Search Engine Optimization) شما سایت خود را طوری بهینه سازی میکنید که با جستجوی کاربران، جزء نتایج اولیه و در دسترس کاربر قرار بگیرد. در نتیجه این کار:
- کاربر روی سایت شما کلیک میکند؛
- اطلاعاتی که به دنبالش است را پیدا میکند؛
- با خدمات دیگر شما آشنا میشود و از آنها استفاده میکند.
بهینه سازی موتور جستجو درحال حاضر یکی از اصلی ترین روش ها برای جذب مخاطبان بیش تر با استفاده از ارائه محتوای با ارزش و خدمات باکیفیت است.
· تبلیغات کلیکی یا بنری
تبلیغات کلیکی یکی از بهترین روش های برای رسیدن به مشتریان بالقوه در دیجیتال مارکتینگ است. حتما تا به حال این تبلیغات را در سایت های مختلف مشاهده کرده اید. زمانی که روی آنها کلیک میکنید شما را به صفحه ای که به دنبالش بودید (مثل دریافت مشاوره ژنتیک، دریافت ویزیت رایگان مطب و…) منتقل میکنند.
اگر به این تبلیغات دقت کنید، تنها زمانی افراد روی آنها کلیک میکنند که به آن خدمت یا محصول تبلیغ شده نیاز داشته باشند، یعنی مشتری بالقوه آن باشند.
همچنین هزینه تبلیغات کلیکی اکثرا به ازای هر کلیک است، یعنی تا زمانی که کاربری روی تبلیغ کلیک نکند، نیازی به پرداخت هزینه نیست.
همین باعث شده تا تبلیغات کلیکی یا PPC (Pay Per Click) یکی از به صرفه ترین و موثرترین روشهای تبلیغاتی باشند.
· سوشال مدیا مارکتینگ
شبکه های اجتماعی که در کشور ما اینستاگرام در راس آنهاست، روزانه حجم زیادی از اطلاعات را به کاربران منتقل میکنند و افراد زمان زیادی از روز را در آنها سپری میکنند.
همین باعث میشود تا شبکه های اجتماعی (social media) به یک زمین حاصلخیز از مشتریان تبدیل شود.
اما متاسفانه در این فضا اطلاعات غلط نیز به وفور دیده میشوند و همین باعث میشود که شما به عنوان یک مرکز پزشکی، فرصت های فراوانی در اختیار داشته باشید:
- تولید محتوای باکیفیت با استفاده از اطلاعات موثق و قابل اطمینان
- تبدیل شدن به یک منبع مطمئن برای مسائل و سوالات حوزه کاریتان
- افزایش تعامل و engagement با کاربران بیشتر و گسترش دایره مشتریان
· اثبات اجتماعی
کسب تائید یا اثبات اجتماعی (social proof) به گفته متخصصین مدیکال مارکتینگ، قدرتمندترین استراتژی دیجیتال مارکتینگ پزشکی به شمار میرود. در این تکنیک، متخصصان و افراد معتمد مردم برای شما خلق اعتبار میکنند. یک مثال ساده از کارکرد این استراتژی بزنیم.
برای مثال زمانی که به دنبال یک آزمایشگاه مناسب هستید و از 4 نفر آدرس یک آزمایشگاه خوب در تهران را میخواهید، 3 نفر آنها برای مثال آزمایشگاه تهران لب را پیشنهاد میکنند و 1 نفر آنها نام یک آزمایشگاه دیگر را به شما میدهد.
در این حالت، احتمال اینکه شما به آزمایشگاهی که بیشتر توصیه شده مراجعه کنید، بسیار بیشتر است.
استفاده از اینفلوئنسرها یا سلبیریتی ها، متخصصان مورد تائید حوزه پزشکی، نقل داستان بهبود بیماران و… همگی عواملی برای افزایش تائید اجتماعی شما هستند.
آینده مراکز سلامت با دیجیتال مارکتینگ پزشکی
دیجیتال مارکتینگ پزشکی یا Digital Healthcare Marketing روشی نوین برای کسب اعتماد مراجعه کنندگان و بیماران مدرن است تا بیشتر با خدمات شما آشنا شوند.
داود یوسفی در شبکه های اجتماعی
https://www.reddit.com/user/davoudyousefi
https://www.threads.net/@davoudyousefi.digital.pr
https://t.me/DigitalPublicRelations
https://www.clubhouse.com/@davoudyousefi
https://mastodon.social/@DigitalPR
https://soundcloud.com/davoud_yousefi
https://www.aparat.com/davoudyousefi.digital.pr
https://teletype.in/@davoudyousefi.digital.pr
https://virasty.com/DigitalPR/posts
https://www.tumblr.com/davoud-yousefi
https://about.me/davoudyousefi/
https://eghtesadafarin.com/author/yousefi/
https://ofogheeghtesad.com/author/yousefi/
https://eghtesadjournal.com/author/yousefi/
https://bankeghtesad.com/author/yousefi/
https://gerdabjazb.com/biography-of-daud-yousefi/