به علل مختلفی ممکن است، پزشک و حتی یک آزمایشگاه خوب،خواست کنند آزمایش ادرار تکرار شود، اما علت تکرار آزمایش ادرار چیست؟ چه اشتباهات رایجی در انجام آزمایش ادرار وجود دارد؟ در ادامه مطلب آمادگی لازم قبل از انجام آزمایش ادرار و دلایل تکرار آزمایش ادرار بیان شده است.
آزمایش ادرار برای چه مورادی کاربرد دارد؟
آزمایش ادرارجهت تشخیص موارد زیادی کاربرد دارد، از جمله : انواع عفونت، قند، پروتئین، تعداد گلبول های قرمز و سفید، آلودگی ها، باکتری و..آزمایشات مشخصی روی نمونه ادرار بیمار انجام می شود و در صورت مشاهده علائمی مشکوک و غیر طبیعی در صورت لزوم آزمایش تکرار شده و یا آزمایشات مکمل دیگری انجام می شود.
اما آزمایش ادرار و همچنین دیگر نمونه ها که آزمایشات مختلف روی آن انجام می شود باید طبق استداندارد و دستورالعمل های خاصی جمع آوری، نگهداری و بررسی شود در غیر این صورت تجزیه و تحلیل و در آخر نتایج کاملا اشتباه خواهد بود.
پیشگیری از اشتباهات رایج قبل از انجام آزمایش ادرار
- محل خروج ادرار باید قبلا تمیز باشد و بهتر است ناحیه ی مورد نظر خشک باشد.
- قبل از انجام آزمایش ادرار از نوشیدن آب زیاد و مقادیر دیگری باتوجه به نوع آزمایش و تحلیلی که قرار است انجام گیرد، اجتناب شود.
- دست های خود را قبل از انجام آزمایش ادرار کاملا بشویید تا زمان جمع آوری وحمل شیشه ی نمونه، ادرار آلوده نشود.
- در حین جمع آوری نمونه ادرار، تا ۲ثانیه ی اول ادرار را دوربریزید و باقی آن را به اندازه مناسب جمع آوری کنید.
- ظرف جمع آوری ادرار را با ناحیه تناسلی تماس ندهید.
- در نهایت درب ظرف نمونه ی ادرار را ببنیدید و تحویل آزمایشگاه دهید.
- آقایان توجه کنند که سرآلتشان به ظرف بخورد نداشته باشد.
در چه صورتی ممکن است آزمایش ادرار تکرار شود؟
همانطور که گفته شد قبل و در حین جمع آوری نمونه ادرار باید نکاتی را تحت نظر بگیرید، در صورتی که اختلالی در یکی از این موارد انجام شود مکن است نتایج دارای آلودگی شده و درست نباشد.
در مواردی هم ممکن است نتایج آزمایش ادرار مشکوک بوده و لازم باشد در شرایطی متفاوت و یا در دوره ای دیگر، دوباره آزمایش ادرار انجام شود.
در صورتی که بیمار قبل از انجام آزمایش ادرار ناشتا نباشد و یا خوراکی که منع مصرف داشته مانند یک دارو را مصرف کرده باشد ، مسلما نتایج را تحت تاثیر قرار داده و نتایج غلط می شود.
معنی نتایج آزمایش ادرار
مشاهده برخی از علائم و نشانه ها در ادرار می تواند نشان از بیماری و یا اختلالی در بدن باشد که این بریخی از این علائم را می توان در ظاهر ادرار مشاهده کرد، در زیر به برخی از آن ها اشاره شده است:
وجود خون در ادرار
مشاهده خون در ادرار همیشه نگران کننده نیست بلکه ممکن است به دلیل انجام فعالیت های شدید جسمی یا مصرف برخی از داروها باشد. اما در مواردی نیز نشان از بیماری کلیوی، عفونت شدید، مشکلات پروستات و.. باشد.
تغییر رنگ در ادرار
تغییر رنگ ادرار ممکن است نشان از وجود بیماری در بدن باشد امانه همیشه!
اما با این وجود بسیاری از مواد غذایی رنگی مانند لبو ممکن است رنگ ادرار را تغییر دهند. در بسیار یا مواقع ادرار تیره نشان از کم آبی بدن می تواند باشد.
تغییر بوی ادرار
تغییر بوی ادرار نیز مانند تغییر رنگ آن ممکن است به علت مصرف برخی از خوراکی ها باشد .اما عفونت، نارسایی کبد و یا بیماری های کلیوی منجربه تغییر بوی ادرار نیز می شوند.
کف در ادرار
یکی از علائم بیماری های کلیوی وجود کف در ادرار است که نشان می دهد اختلالی وجود دارد.
در مواقع بسیاری نیز ادرار ظاهری طبیعی داشته واما تنها با انجام آزمایش ادرار و بررسی فاکتورهای مختلف می توان به وجود یک بیماری و یا اختلال در بدن پی برد. بنابراین در صورتی که علائمی را تجربه کردید و یا حتی هیچ علائمی وجودنداشت، چکاب را به صورت مرتب انجام دهید، بدین صورت بدن یک بررسی کامل خواهد شد.