آزمایش HPV (تست اچ پی وی زنان)
آزمایش HPV یا همان تست اچ پی وی، برای تشخیص وجود یا عدم وجود ویروس پاپیلومای انسانی انجام می شود و به دنبال آن در سریعترین زمان ممکن تعیین نوع ژنوتیپ ویروس اقدام می شود. عفونت اچ پی وی یک عفونت ویروسی است که از طرق مختلفی به علت رابطه جنسی محافظت نشده مانند روابط جنسی دهانی، مقعدی، واژنی، سابقه خانوادگی و تماس نزدیک پوستی از فرد بیمار به فرد سالم منتقل میشود و معمولاً باعث رشد زگیل هایی روی پوست یا غشای مخاطی می شود و در بیشتر موارد ابتلا به زگیل تناسلی، سرطان دهانه رحم، سرطانهای مقعدی، سرطانهای واژن و سرطانهای وولوار در زنان است که مانند بیماریهای مقاربتی دیگر به راحتی قابل تشخیص میباشد و میتوان آن را کنترل نمود.




دکتر یگانه اسحق خانی
% 100
دقت بالا در نتیجه آزمایش HPV




با توجه به اینکه ویرویس اچ پی وی (زگیل تناسلی) یک بیماری مقاربتی است، در اکثر مواقع به علت رابطه جنسی یک فرد سالم با یک فرد مبتلا به ویروس به وجود میآید. HPV جزء ویروس هایی است که به شدت مسری میباشد و با کوچک ترین تماس پوستی قابل انتقال است. بسیاری از زنانی که زندگی جنسی فعالی دارند در معرض ابتلا به HPV قرار دارند، اما سیستم ایمنی بدن آن را از بین میبرد. نکته بدتر این است که این ویروس تا چندین هفته الی چندین ماه ممکن است در بدن باقی بماند و هیچ علائمی از خود نشان ندهد، تا اینکه بصورت زگیل های برجسته روی پوست واژن نمایان شود.
علت مبتلا شدن به ویروس HPV چیست؟
از جمله شرایطی که بانوان به تست HPV زنان در آزمایشگاه تهران لب نیاز دارند:
روابط جنسی متعدد
افزایش تعداد شریک های جنسی متنوع، ریسک ابتلا به ویروس HPV را در زنان بالا میبرد.
ضعف سیستم ایمنی
تضعیف سیستم ایمنی به علت بیماری، داروهای HIV و داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، ابتلا به ویروس اچ پی وی در بانوان را افزایش میدهد.
آسیب پوستی
وقتی بخشی از پوست بریده شده و آسیب میبیند، بیشتر در معرض ابتلا به ویروس اچ پی وی قرار میگیرد.
لمس ویروس
لمس زگیل و تماس با سطوحی که در معرض ویروس HPV قرار دارند مثل سرویس بهداشتی، صندلی توالت فرنگی یا استخر و دوش عمومی.
نکات مهم درباره بروز ویروس HPV در بدن
پاپیلومای انسانی یکی از رایج ترین انواع بیماری های عفونی در زنان است. آمارها نشان میدهد، از هر 10 نفری که رابطه جنسی مختلف و زندگی جنسی فعالی دارند، 9 نفر آنها حداقل یکبار به ویروس HPV مبتلا شده اند.
رایج ترین عفونت مقاربتی (STI) است. بیش از 100 نوع HPV وجود دارد و بیش از 40 نوع فرعی HPV میتواند ناحیه تناسلی و گلو را تحت تاثیر قرار دهد.
باید توجه داشته باشید که :
- این ویروس تا مدتی در بدن باقی مانده و بعد از آن علائم خود را نشان میدهد.
- اولین و رایج ترین نوع آن پدیدار شدن برجستگی و خارش، به عبارت دیگر زگیل تناسلی (genital warts) است.
- آزمایش زگیل تناسلی در زنان یا تست PCR زگیل تناسلی میتواند برای تشخیص این عارضه استفاده شود.
- ازمایش اچ پی وی میتواند تمامی انواع این ویروس را در بدن زنان تشخیص دهد.
علائم ویروس HPV دهانی
بسیاری از افراد مبتلا به اچ پی وی بدون علامت خاص و یا با علائم بسیار خفیف هستند. علائمی مثل درد و خارش، خونریزی و زگیل تناسلی، در دو نمونه HPV6 و HPV11 رایج است. نوع 16 و 18 بدون علامت هستند و منجر به سرطان میشوند که توسط آزمایش HPV در زنان تشخیص داده میشود.
نوعی از این ویروس به اچ پی وی دهانی نیز شناخته میشود و در صورت بروز، نیاز به آزمایش hpv دهانی یا تست HPV گلو داشته و میتواند علائم زیر را به همراه داشته باشد:
درد گوش مداوم، احساس کوفتگی ،گلو درد پیوسته و درد حین بلع غذا، تورم در غدد لنفاوی، کاهش وزن غیر طبیعی، سرفه خونی، نمایان شدن توده روی گونه ها، رشد توده بر روی گردن، صدا گرفتگی.
انجام آزمایش تایپینگ HPV در صورت وجود هرکدام از عوامل گفته شده ضروری خواهد بود.
مراحل انجام آزمایش HPV زنان
آزمایش اچ پی وی، در آزمایشگاه تهران لب، برای زنان با چه متد هایی انجام می شود؟
آزمایشگاه تهران لب، مطابق با دستورالعمل ها و استاندارد های سازمان جهانی بهداشت نسبت به آزمایش ویروس HPV و بررسی وجود ویروس اچ پی وی در بدن فرد و به دنبال آن تشخیص و تعیین ژنوتیپ ویروس در سریعترین زمان ممکن اقدام می نماید.
در بهترین حالت پزشکان توصیه میکنند که بانوان در سنین 25 یا 30 سالگی شروع به انجام آزمایش پاپ اسمیر و hpv کنند چرا که احتمال ابتلا در این سنین بیشتر بوده و ازمایش اچ پی وی موثرتر خواهد بود.
• بانوان در سنین 21 تا 65 باید هر 3 سال یکبار آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهند
• خانم های سنین 30 تا 65 سال میبایست هر 5 سال یکبار هم آزمایش غربالگری و هم آزمایش HPV را (بصورت یکجا) انجام دهند.
برای آزمایش HPV باید ناشتا بود؟ خیر تست HPV در زنان معمولا بدون نیاز به آمادگی انجام میشود، اما باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که تست HPV و پاپ اسمیر بصورت همزمان گرفته میشود و باید مراقبت های قبل از تست پاپ را رعایت کنید.
آمادگی تست hpv در زنان شامل 3 مورد است:
• دو روز پیش از آزمایش از داروهای واژینال شامل کرمها و فومها یا ژلها استفاده نکرده و از دوش گرفتن اجتناب کنید.
• 2 روز قبل آزمایش رابطه جنسی نداشته باشید.
• سعی کنید آزمایش خود را در طول دوران قاعدگی انجام ندهید.
رایج ترین و معتبر ترین روش برای آزمایش تشخیص HPV در زنان روش پاپ اسمیر است که شامل مراحل زیر است:
1. شروع آزمایش تشخیص hpv با نمونه برداری از دهانه رحم آغاز میشود.
2. معاینه لگن برای نمونه برداری لازم است.
3. مراجعه کننده ابتدا روی یونیت مخصوص قرار می گیرد.
4. پاها روی رکاب یونیت قرار گرفته و دسترسی به واژن فراهم میشود.
5. برای جمع آوری نمونه از یک اسپکولوم در واژن استفاده میشود، وسیله ای پلاستیکی یا فلزی که دیواره های واژن را جدا میکند.
6. پس از معاینات اولیه، با استفاده از یک برس کوچک، از سلولهای دهانه رحم نمونه برداری میشود.
7. سپس آزمایش HPV روی نمونه انجام میشود تا DNA یا mRNA انوع پرخطر ویروس تشخیص داده شود.
8. در آخر، نتیجه آزمایش HPV بصورت آنلاین در اختیار شما قرار میگیرد.
جواب آزمایش HPV چند روز طول میکشد؟
نتیجه نهایی تست HPV زنان، حداکثر تا 48 ساعت بعد در آزمایشگاه تهران لب آماده خواهد شد.
پیش از این، طریقه آزمایش HPV متفاوت بود و از روشهای تشخیص ویروسی استفاده میشد، مثل کشت سلولی، ایمنولوژی یا میکروسوکوپی و ... اما امروزه پیشرفت علم و تکنولوژی روشهای جدیدتر و دقیق تری را در اختیار آزمایشگاهها قرار داده است.
آزمایش خون نمی تواند مشخص کند که در حال حاضر فرد به ویروس HPV مبتلا هست یا خیر اما می توان با آزمایش خون، آنتی بادی ضد HPV را ردیابی نمود تا مشخص شود فرد در دوره ای از زندگی در معرض ویروس HPV قرار گرفته است یا خیر.
-
آزمایش ویروس HPV از طریق کولپوسکوپی و اسید استیک
در روش کولپوسکوپی که یکی از روشهای سرپایی تشخیص اچ پی وی است از یک میکروسکوپ و کولپوسکوپ استفاده میشود. یافته های این آزمایش بسته به کانتور سطح، الگوی موزاییک، علائم نگارشی و درجه ضایعه استوویتیت درجه بندی میشود.
• تست سریع hpv با اسید استیک
برخی از ضایعات ممکن است ویژگیهای رایج زگیل تناسلی را نداشته باشند، به همین دلیل خیس کردن آنها و آغشته کردنشان به اسید استیک میتواند یک تست فوری HPV باشد. در این روش:
1. از یک گاز استفاده کرده و آن را به اسید استیک آغشته میکنند 2. به مدت 5 تا 10 دقیقه آن را روی ضایعات مشکوک بر روی آلت تناسلی یا واژن قرار میدهند 3. ضایعاتی که بطور معمول مشخص نیستند و ارزیابی آنها دشوار است، قابل مشاهده میشوند 4. زگیل های تناسلی، بافت های نئوپلاستیک و دیسپلاستیک سفید میشوند
توجه داشته باشید این تست زگیل تناسلی یک روش سریع است و نتایج آن ممکن است صد در صد قابل اعتماد نباشد، بنابراین دقت نتایج آن با نتیجه آزمایش پاپ اسمیر و HPV قابل مقایسه نیست.
• آزمایش HPV از طریق بیوپسی
روش کولپوسکوپی امکان نمونه برداری از بافت یا بیوپسی را نیز فراهم میکند. اگر نتایج این تست حالت پیش از سرطان یا سرطان را نشان دهد بهتر است درمان آغاز شود. از این روش ازمایش اچ پی وی هم برای آقایان و هم برای خانمها استفاده میشود.
• تست تشخیص HPV با آزمایش DNA
مدرن ترین روش برای انجام آزمایش HPV است که به دو شکل انجام میگیرد:
1.جذب hc2 که نسبتا ساده بوده و میتوان آن را مرتبا تکرار کرد
2. آزمایش HPV PCR که به منظور مشخص کردن توالی و ناهنجاری ویروس انجام میشود. بهترین زمان برای آزمایش HPV با PCR در سن 30 سالگی است.
تفسیر جواب آزمایش اچ پی وی میتواند راهکارهای مختلفی را از سوی پزشک به دنبال داشته باشد، برای مثال ممکن است از شما درخواست شود:
• مجددا آزمایش دهید
• برای دریافت نتیجه دقیق تر صبر کنید
• برای بررسی بیشتر سلولهای رحم، آزمایش کولپوسکوپی انجام دهید
• برای ارزیابی بهتر بیوپسی انجام دهید
• آزمایش آنتی بادی HPV بدهید
با مشخص کردن نتیجه نهایی و اطمینان از ابتلا به ویروس، روند درمان این بیماری شروع میشود. درمان HPV بسته به شرایط فرد و بیماری میتواند تغییر کند.


درخواست تلفنی آزمایش hpv از آزمایشگاه تهران لب با شماره تلفن 88709970-021 برای کل کشور
اطلاعات تکمیلی درباره آزمایش در HPV
تهران لب بهترین آزمایشگاه تهران برای انجام آزمایش HPV است که از بهترین و شناخته شده ترین تجهیزات و روشهای پزشکی برای اینکار استفاده میکند. شما عزیزان میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره این آزمایش با شماره 1650 تماس بگیرید.
آزمایش تشخیص زگیل تناسلی چیست؟
آزمایش برای تشخیص زگیل تناسلی معمولا قبل از ازمایش تخصصی HPV گرفته میشود؛ بسیاری از افراد اسم آزمایش زگیل تناسلی را با تست تشخیصی HPV اشتباه میگیرند.
درحالی که سیستم ایمنی بدن اکثرا این ویروس را تا قبل از نمایان شدن زگیلها از بین میبرد، در صورت مشاهده زگیل های زیر ممکن است نیاز به تست های HPV داشته باشید:
• زگیل در ناحیه تناسلی
• زگیلها و برجستگی های خشن روی دست و انگشتان
• زگیل کف پا و معمولا پاشنه پا
• زگیل های مسطح در زنان روی پا و در مردان در ریش
آزمایش HPV چیست؟
تست HPV و پاپ اسمیر دو آزمایش غربالگری هستند. علت آزمایش HPV همانطور که حدس میزنید تشخیص این ویروس و سرطان دهانه رحم است. از این آزمایش میتوان در قبل از بروز علائم، تشخیص و درمان آن استفاده کرد.
با توجه به اینکه این ویروس به شدت مسری است، آزمایش HPV برای خانمها چه مجرد و چه متاهل توصیه میشود. همچنین آزمایش HPV در زنان میتواند مشخص کند به کدام نوع ویروس مبتلا هستند و پرخطر و کم خطر بودن آن را نیز تشخیص دهد.
تست پاپ اسمیر و اچ پی وی در بسیاری از مواقع همزمان گرفته میشوند تا به شکل بهتری سلامت واژن و رحم را بررسی کنند.
تفاوت آزمایش hpv و پاپ اسمیر چیست؟
در رابطه با فرق ازمایش پاپ اسمیر و اچ پی وی باید گفت که تست پاپ، وجود این ویروس را بطور قطعی نشان نمیدهد، بلکه به بررسی سلول های غیرطبیعی دهانه رحم میپردازد. بنابراین تفاوت تست اچ پی وی و پاپ اسمیر در عملکردشان برای تشخیص بیماریست که یکی به سلامت کلی واژن و دیگری به وجود یک ویروس خاص میپردازد.
نتیجه غیرطبیعی در تست پاپ به این معناست که برخی از سلولهای دهانه رحم تغییر کرده و علائم غیر طبیعی در آنها دیده میشود. سلول های دیسپلازی یا ضایعات پیش سرطانی نمونه ای از این اتفاق است، اما به این معنا نیست که شما قطعا سرطان دارید.
بلکه این نتیجه میتواند به علل مختلفی دیده شود:
• التهاب در ناحیه واژن
• عفونت های واژینال
• وجود تبخال
• تریکومونیازیس
• ویروس HPV
علائم ابتلاء به عفونت اچ پی وی چیست؟
بهترین راه تشخیص علائم ابتلا HPV
بزرگترین چالش ابتلا به HPV این است که بیماری در بسیاری از مواقع علائمی از خود نشان نمیدهد. در مواقع دیگر حدودا با گذشت 2 الی 3 ماه از ابتلا به عفونت، علائمی مثل زگیل های تناسلی نمایان میشوند. به طور کلی پزشکان نام چنین بیماری هایی را بیماری های بدون علامت گذاشته اند چرا که فرد میتواند در صورت عدم وجود زگیل نیز به بیماری مبتلا باشد. جالب است بدانید بسیاری از متخصصان زنان معتقدند که خانم های مبتلا به HPV باید خوش حال باشند که زگیل تناسلی در آنها دیده شده است! چرا که علائم ابتلا به HPV پرخطر شاید هیچگاه خودشان را نشان ندهند. علاوه بر زگیل تناسلی، خارش شدید در این ناحیه نیز در برخی مواقع میتوان نشان از اچ پی وی داشته باشد؛ اگرچه عفونت های قارچی یا حساسیت های پوستی نیز میتوانند ایجاد خارش کنند. بهترین راه تشخیص علائم ابتلا HPV مراجعه به متخصص و انجام آزمایش پاپ اسمیر و HPV است.
جواب آزمایش HPV چه بیماریهایی را مشخص میکند؟
بیماری های مختلفی وجود دارند که با استفاده از نتیجه آزمایش HPV میتوان آنها را تشخیص داد. مهم ترین آن ها عبارتند از:
زگیل تناسلی
در نواحی تناسلی، اطراف مقعد، دهان، لبها، زبان و گلو، زائده های نرم و گوشتی ایجاد میشوند که از عوارض عفونتهای مقاربتی و آمیزشی جنسی و دهانی در اثر ویروس ویروس پاپیلوم انسانی بوده که به آن زگیل تناسلی می گویند.
سرطان مقعدی
سرطان مقعد، نوعی سرطان غیرمعمول است که در کانال مقعد رخ می دهد که باعث زخم، درد، خارش، ناراحتی و بروز برجستگی های کوچک در اطراف مقعد می شود.
سرطان دهانه رحم
سرطان دهانهٔ رحم یا سرطان گردن رحم گونهای سرطان است که از به دلیل رشد غیرطبیعی سلول ها از گردن رحم آغاز میگردد و در دیگر اعضای بدن گسترش یابند یا به آنها حمله کنند.
سرطان ولو
یک بیماری نادر دستگاه تناسلی زنان با علائم تغییر در رنگ پوست، نمایان شدن توده، برآمدگی،تورم یا زخم های باز در فرج زنان، سرطان ولو است که تقریبا نصف موارد ناشی از ویروس پاپیلومای انسانی و نیمی دیگر توسط لیکن اسکلروزوس ایجاد میشود.


سوالات متداول
در مورد آزمایش HPV
پاسخ برخی از سوالات رایج مراجعه کنندگان آزمایش HPV
آیا درمان HPV امکان پذیر است؟
در پاسخ به این سوال باید گفت خیر، امکان درمان قطعی برای این ویروس هنوز وجود ندارد. بهترین راه، پیشگیری از ویروس با استفاده از واکسن HPV است.
همچنین سیستم ایمنی بدن میتواند تا 90 درصد عفونتهای ناشی از این ویروس را از بین میبرد. اما توجه داشته باشید که این ویروس هیچگاه از بدن خارج نمیشود و در شرایط مختلف مثل سبک زندگی ناسالم ممکن است دوباره فعال شده و تاثیرات خود را نمایان کند.
البته در صورت ابتلا به زگیل تناسلی و بعد از آزمایش زگیل تناسلی زنان، راههایی از جمله فریز کردن زگیل یا استفاده از لیزر ارائه میشود که تهران لب آنها را تائید یا رد نمیکند.
نتیجه و تفسیر آزمایش HPV زنان چگونه است؟
بعد از انجام آزمایش، نتیجه آزمایش HPV میتواند به شکل مثبت یا منفی باشد. مثبت بودن نشان دهنده آلودگی به ویروس است، اما توجه داشته باشید که بصورت قطعی به معنای ابتلا به سرطان رحم نیست.
- اگر آزمایش HPV منفی باشد که خیال شما راحت است، البته پزشک زمان آزمایش غربالگری را به شما خواهد گفت تا برای تست بعدی مراجعه کنید.
- اما اگر آزمایش HPV مثبت باشد بهتر است آرامش خود را حفظ کنید، چرا که ممکن است مثبت کاذب باشد؛ بعلاوه در بسیاری از مواقع سیستم ایمنی بدن، ویروس را دفع میکند.
نتایج اشتباه در آزمایش HPV چگونه است؟
جواب آزمایش hpv positive همیشه به معنای ابتلای شما به این ویروس نیست، چرا که ممکن است در این تست نیز مثل هر آزمایش دیگری امکان خطا وجود داشته باشد و در نتیجه تفسیر جواب آزمایش HPV نیز با خطا همراه است.
این اتفاق که به آن نتیجه کاذب نیز گفته میشود، خصوصا زمانی که تست قبل از سنین 30 سالگی انجام شود رایج تر است.
· جواب آزمایش اچ پی وی: مثبت کاذب
در این مواقع پاسخ آزمایش HPV مثبت است اما در حقیقت شما به ویروس مبتلا نیستید. این شرایط میتواند استرس زیادی را تحمیل کند. در چنین مواقعی پزشکان از سایر آزمایشهای تکمیلی استفاده میکنند.
· نتیجه آزمایش HPV: منفی کاذب
عکس مثبت کاذب، در این حالت شما به ویروس مبتلا هستید اما نتیجه آزمایش منفی است. در این شرایط و با وجود علائم مشکوک، پزشک برای تشخیص بهتر آزمایشات دیگری را نیز تجویز میکند.
نتیجه آزمایش HPV و نتیجه پاپ اسمیر چه ارتباطی باهم دارند؟
در برخی مواقع هردو آزمایش را انجام داده اید اما نتایج آنها متضاد است. در این مواقع تفسیر ازمایش اچ پی وی باید توسط متخصص انجام شود، توجه داشته باشید که شخصا اقدام به تفسیر و نتیجه گیری از آزمایش نکنید.
- تست پاپ نامشخص و HPV منفی: یا به ویروس مبتلا نیستید و یا احتمال ابتلا بسیار کم است.
- پاپ اسمیر غیرطبیعی و HPV منفی: احتمال وجود سلولهای مشکوک وجو دارد اما در تست HPV مشخص نشده است.
- تست پاپ منفی و HPV مثبت: ناهنجاری در سلول های دهانه رحم وجود ندارد اما ویروس اچ پی وی وجود دارد. بهتر است برای پیشگیری و درمان به پزشک مراجعه شود.
- تست پاپ نامشخص و HPV مثبت: به احتمال زیاد مبتلا به HPV هستید اما به بررسی بیشتر نیاز است.
- تست پاپ غیرطبیعی و HPV مثبت: ویروس HPV در شما وجود داشته و سلولهای دهانه رحم غیرطبیعی هستند.
درباره HPV بیشتر بدانیم
ویروس HPV موجب سرطان دهانه رحم
سرطان دهانه رحم چهارمین سرطان شایع زنان در سراسر جهان
ویروس HPV، از طریق روابط جنسی و تماس نزدیک پوستی با ناحیه تناسلی از فرد بیمار به فرد سالم منتقل میشود و معمولا در ابتدا فرد هیچ گونه علامت و نشانه ای نخواهد داشت. مسئول 70% موارد سرطان دهانه رحم، ویروس های HPV نوع 16 و 18 هستند. مسئول حدود 15% موارد سرطان دهانه رحم، ویروس های HPV نوع 31، 33، 45، 52 و 58 هستند. نئوپلازی دروناپیتلیومی دهانه رحم «CIN»، رشد غیرطبیعی سلولهای سطحی دهانه رحم است که قابلیت تبدیل به سرطان دهانه رحم را دارد. مسئول زگیل های تناسلی، ویروس های HPV نوع 6 و 11 بوده که موجب سرطان نمی شوند. اگر در مراحل ابتدایی بتوان سرطان دهانه رحم را تشخیص داد به احتمال زیاد می توان اقدامات اولیه درمانی را شروع کرد.


احتمال تشخیص انواع بیماری با آزمایش HPV
این آزمایش ها میتوانند احتمال بیماری را تا حد بسیار زیادی تشخیص دهند:
در بسیاری از مواقع ابتلای طرفین یک رابطه به ویروس HPV میتواند تاثیرات عمیقی روی آن رابطه داشته باشد. با این حال، بهتر است بدانید راه های زیادی وجود دارد تا شریک جنسی خود را به این ویروس مبتلا نکنید.
راه های جلوگیری و پیشگیری از بیماری HPV کدامند؟
چند راهکار موثر برای اینکار شامل:


واکسن HPV
واکسنها، ازجمله واکسن گارداسیل میتوانند بدن را در مقابل انواع ویروس محافظت کنند، خصوصا مواردی که عامل زگیل تناسلی هستند.


کاندوم و محافظ
همیشه از کاندوم و protection برای رابطه جنسی واژینال، مقعدی یا دهانی استفاده کنید.


ترک دخانیات
اگر دخانیات مصرف میکنید، باید بدانید که شانس ابتلای شما به این ویروس بیشتر است!


عدم استفاده OCPs
عدم استفاده طولانی مدت از OCPs (قرص های ضدبارداری خوراکی) به پیشگیری از این ویروس کمک می کند.


استفاده از Probe Cover
استفاده از پروبهای ضدعفونی شده یا یکبار مصرف در معاینات زنان (سونوگرافی) نقش مهمی در پیشگیری از این ویروس دارد.


تقویت سیستم ایمنی بدن
ورزش کردن، فعالیت روزانه، خوب خوابیدن و نوشیدن آب به مقدارکافی تاثیر بسزایی در تقویت سیستم ایمنی بدن شما دارد.


فاکتورهای تغذیه ای
رژیم غذایی کم پروتئین، با مصرف ویتامین B9 نقش مهمی در جلوگیری از مبتلاشدن به نوع 16 ویروس HPV و بیماری های دهانه رحم دارد.


قهوه Ganoderma
مصرف قهوه گانودرما در مواردی برای پیشگیری از ابتلا به ویروس HPV اشاره شده است.(نیازمند مطالعات مبتنی بر شواهد بیشتر)
توجه داشته باشید که ویروس HPV حتی در صورت استفاده از کاندوم نیز منتقل میشود.
کاندومها ممکن است نتوانند تمامی ناحیه تناسلی را پوشش دهند و در این صورت ویروس در اثر تماس پوستی منتقل خواهد شد.
بررسی پلتفرم های تست مولکولی HPV تائید شده توسط FDA
در ژانویه سال 2020، سازمان غذا و داروی آمریکا اولین روش آزمایش تشخیص HPV در نمونه های سیتولوژی زنان را تائید کرد. با این حال تا امروز 5 روش آزمایشی دیگر که مورد تائید FDA هستند نیز به وجود آمده است، به شکلی که تست مولکولی برای تشخیص HPV پرخطر به یک روش رایج تبدیل شده است.
مطالعات مختلف و متعددی که انجام شده است، نشان می دهد که تست HPV پرخطر برای تشخیص وجود ضایعات سلول های پوششی با درجه بالا/ نئوپلازی درون اپیتلیومی دهانه رحم درجه 2 به بالا (HSIL/CIN2+) حساس تر از انجام آزمایش سیتولوژی به تنهایی است، اما آزمایش سیتولوژی گاها می تواند دقیق تر عمل کند.
به منظور درک بهتر و تفسیر نتایج صحیح و همچنین شناخت مزایا و محدودیت های هرکدام از این پلتفرم ها، به یک شناخت و درک اساسی از نحوه کار و روش های هرکدام از آنها نیاز داریم.
سلازار (Salazar) و همکارانش در یکی از مقالات اخیر، 5 پلتفرم تست مولکولی مورد تائید FDA برای تشخیص HPV پرخطر را بررسی کرده اند.
آنها همچنین یک جدول مرجع ارائه کرده اند که ویژگی های اصلی و کلیدی هر کدام از تست ها را نشان می دهد (جدول 1) (Salazar KL، و همکاران. مروری بر پلتفرم های آزمایش مولکولی تایید شده توسط FDA برای ویروس پاپیلومای انسانی (HPV). (J Am Soc Cytopathol. 2019)
آنها در مقاله خود، روش و نحوه کار و محدودیت های هر پلتفرم آزمایشی را به همراه نمونه های مورد تائید، بررسی می کنند. پس از آن، سالازار و تیمش به بررسی پاسخ های به دست آمده با انواع پلتفرم ها می پردازند، تا آنها را از نظر هماهنگی با یکدیگر نیز مورد سنجش و ارزیابی قرار دهند.
نویسندگان این مقاله ضمن اشاره به اینکه هیچ کدام از پلتفرم ها نمی توانند بطور قطع وجود تمام HSIL/CIN2+ یا سرطان ها را تشخیص دهند، می گویند:
تست های HPV نسبت به آزمایشات سیتولوژی، تست های خودکارتری هستند و میتوان از آنها چندین بار استفاده کرده و آنها را تکرار کرد، اما آنها به هیچ عنوان کامل و بی نقص نیستند.
این نکته و حقیقت مهمی است که در هنگام مقایسه تست HPV با آزمایش سیتولوژی و بیوپسی، باید به خاطر داشته باشیم.
همین حالا فرایند ثبت درخواست و پذیرش آزمایش HPV (در آزمایشگاه، محل کار و منزل) را شروع کنید
هر سوالی در رابطه با تست HPV (آزمایش اچ پی وی زنان) دارید با تهران لب تماس بگیرید 1650 برای استان تهران و 88709970-021 برای دیگر استانها
جزئیات انواع تست های HPV زنان
متداول ترین انواع آزمایش اچ پی وی زنان و بانوان که از متخصصین آزمایشگاه تهران لب پرسیده شده است؟
آزمایشگاه تهران لب، مطابق با دستورالعمل ها و استاندارد های سازمان جهانی بهداشت نسبت به آزمایش ویروس HPV و بررسی وجود ویروس اچ پی وی در بدن فرد و به دنبال آن تشخیص و تعیین ژنوتیپ ویروس در سریعترین زمان ممکن اقدام می نماید.
تست سرولوژی نیز یک مدل آزمایش خون است که در خون، به دنبال وجود آنتی بادی ها می گردد. آنتی بادی همان چیزی است که بدن برای مبارزه با عفونت می سازد؛ و تست سرولوژی HPV به دنبال آنتی بادی های این ویروس در خون میگردد.
تفاوت تست سرولوژی HPV با آزمایش HPV
نتیجه آزمایش سرولوژی HPV با خود تست HPV که وجود ویروس در رحم را چک میکند متفاوت است، از این نظر که سرولوژی نمی تواند ویروس فعال در بدن را شناسایی کند. بلکه این آزمایش نشان میدهد که قبلا به این ویروس مبتلا شده اید یا خیر و همچنین به چه نوعی از آن مبتلا بوده اید.
همچنین جواب تست سرولوژی hpv ممکن است تحت تاثیر عواملی چون واکسن های تزریق شده و یا زمان ابتلا به ویروس قرار بگیرد.
انواع روش های آزمایش سرولوژی HPV
متدهای مختلفی برای انجام این تست وجود دارد که میتوان به PBNA، cLIA یا LIA و ELISA اشاره کرد. هرکدام از آنها دارای مزایا و معایبی از لحاظ دقت، قابل اعتماد بودن، ارزان بودن و یا ساده بودن میباشند. برای نمونه، روش PBNA میتواند در تشخیص آنتی بادی هایی که برای مهار کردن عفونت اچ پی وی استفاده میشوند خوب عمل کند، اما روش انجام آن سخت بوده و نیاز به تجهیزات خاصی دارد. از طرف دیگر روش LIA میتواند آنتی بادی هایی که به قسمت های خاصی از HPV میچسبند را تشخیص دهد، اما ممکن است نتواند در تشخیص تاثیرگذاری آنتی بادی ها خوب عمل کند.
کاربردهای تست سرولوژی HPV
اگرچه شاید آزمایشات سرولوژی HPV دقت و حساسیت تست های تشخیص HPV را نداشته باشند، اما محدودیت های این تست به معنای نا کارآمدی آن نیست. آزمایش سرولوژی HPV کاربردهایی نیز دارد. برای مثال با استفاده از تست سرولوژی HPV می توانید میزان اثرگذاری واکسن HPV را مشخص کنید.
تست HPV ژنوتیپ به تستی گفته میشود که هدفش تشخیص انواع خاصی از این ویروس در سلول های دهانه رحم است. همانطور که اشاره کردیم، انواع مختلفی از این ویروس وجود دارد که برخی از آنها ریسک بسیار بالایی در ایجاد سرطان دارند، همین دلیل باعث شده آزمایش hpv ژنوتیپ از اهمیت بالایی برخوردار باشد.
انواع روش های آزمایش hpv ژنوتیپ
ژنوتایپینگ با استفاده از روش های مختلفی انجام میشود مثل PCR یا توالی یابی که رایج ترین آنها هستند. هرکدام از این روش ها مزایا و معایب خودش را از نظر حساسیت، اختصاصیت و هزینه دارد. برای مثال آزمایش HPV PCR در عین حال که انواع مختلفی از ویروس را تشخیص میدهد، اما در جواب آزمایش hpv genotyping ممکن است برخی از انواع کمیاب ویروس تشخیص داده نشده باشند.
از طرف دیگر با انجام تست HPV ژنوتیپ از روش توالی یابی، میتوان اطلاعات و جزئیات دقیقی از ویروس را تشخیص دهد، اما هزینه انجام آن بیش تر است. تفسیر آزمایش hpv genotyping میتواند در تشخیص، کنترل و درمان بسیار مفید باشد. از این تست میتوان برای زنانی که احتمال ابتلای آنها به ویروس زیاد است و در دسته پرخطر قرار دارند استفاده کرد.
مزایا و محدودیت های تست HPV ژنوتیپ
تفسیر آزمایش hpv genotyping می تواند با دقت بالایی مشخص کند که یک فرد به این ویروس مبتلا است یا خیر، دقت این روش معمولا از سایر روش ها و تست ها بیشتر است. با این حال، محدودیت هایی هم متوجه این تست می باشد. نکته مهم اینجاست که اچ پی وی، یک عفونت پویا و چند عاملی است. به این معنا که عوامل مختلف زیادی وجود دارند که روی جواب آزمایش hpv genotyping تاثیر میگذارند. همچنین سرطان دهانه رحم نیز یک سرطان پیش رونده است که شامل مراحل مختلفی می شود و ممکن است نتوان تنها با یک آزمایش آن را تشخیص داد.
عده ای از افراد به اشتباه فکر میکنند که انجام آزمایش HPV در دوران بارداری اشتباه است و می تواند به جنین آسیب وارد کند. این درحالی است که آزمایش HPV در بارداری نه تنها آسیبی به مادر و فرزند وارد نمی کند، بلکه انجام آن در دوران بارداری از اهمیت بالاتری هم برخوردار است.
نکته اینجاست که ویروس پاپیلومای انسانی این امکان را دارد که به نوزاد منتقل شود؛ چرا که در هنگام زایمان، ارتباط پوستی بین نوزاد و رحم و واژن برقرار میشود و این تماس میتواند باعث انتقال ویروس گردد. به همین دلیل آزمایش hpv در بارداری بسیار مهم است و بهتر است انجام شود تا در صورت ابتلا به بیماری برای کنترل آن اقدام کنید.
یکی از باورهای اشتباه درباره این ویروس، این است که برای ابتلا به آن باید حتما دخول و رابطه جنسی کامل برقرار شده باشد. این درحالی است که تماس پوستی با زگیل تناسلی و مناطق آلوده به این عفونت نیز می تواند باعث ابتلای شخص به آن شود.
علاوه بر آن، مناطقی مثل صندلی توالت آلوده، حمام یا استخرهای عمومی میتوانند شانس ابتلای ویروس را بسیار بالا ببرند.
به همین دلیل است که تست HPV برای دختر باکره نیز انجام میشود. همچنین به این نکته توجه داشته باشید که آزمایش hpv دختر باکره ممکن است به پرده بکارت آسیب وارد کند.(در مواردی هم مشاهده شده که هیچ گونه آسیبی وارد نشده است)
قبل از ازدواج، افراد مجموعه از تست های خون، اعتیاد و بیماری های مقاربتی را می دهند؛ و از آنجایی که این ویروس توسط آزمایش خون مشخص نمی شود، ویروس HPV در آزمایشات قبل از ازدواج نیز مشخص نخواهد شد.
این درحالی است که انجام آزمایش HPV قبل از ازدواج یکی از آزمایش های لازم به شمار می رود. مهم ترین نکته درباره این ویروس این است که در بسیاری از مواقع، افراد بدون هیچ علائم خاصی به این ویروس مبتلا هستند و از طرف دیگر، این ویروس به راحتی از طریق رابطه جنسی منتقل می شود.
عدم انجام آزمایش HPV قبل از ازدواج می تواند در صورت مبتلا بودن، بیماری را به شریک زندگیتان نیز منتقل کند که این مسئله به شدت روی کیفیت زندگی شما تاثیرگذار خواهد بود.
علاوه بر این موارد، تحمل موضوع ابتلای همسر آینده به این ویروس در قبل از ازدواج بسیار آسان تر است، به همین دلیل انجام آزمایش HPV قبل از ازدواج یک ضرورت به شمار می آید.
آزمایشات مربوط به سلامت رحم و واژن از جمله تست پاپ اسمیر و آزمایش HPV، بسته به موقعیت و شرایط آزمایشگاه، اکثرا جزء آزمایشگاه های گران قیمت به حساب می آید.
به همین دلیل این سوال برای بسیاری از افراد به وجود می آید که میتوان آزمایش HPV با بیمه تامین اجتماعی انجام داد؟
در پاسخ، به نقل از مجموعه تهران لب باید گفت: به طور کلی آزمایش HPV و پاپ اسمیر جزء آزمایش های آزاد به حساب می آید و شرکت های بیمه از جمله تامین اجتماعی آن را پوشش نمی دهند.
با این حال، آزمایشگاه تهران لب طرف قرارداد با 25 بیمه معتبر کشور می باشد که برخی از آنها ممکن است آزمایش پاپ اسمیر را با بیمه تکمیلی پوشش دهند.
برای اطمینان بیش تر، شما عزیزان می توانید بعد از انجام آزمایش خود در تهران لب، قبض مربوط به آزمایش را دریافت کرده و به مرکز بیمه خود مراجعه نمایید.




اطلاعات مهم در برگه جواب آزمایش اچ پی وی
در برگه جواب آزمایش اچ پی وی تهران لب که برای تشخیص 32 نوع HPV از جمله انواع ژنوتایپینگ و11و16و18و26و31و33و35و39و42و44و45و51و52و53و54و56و58و59و61و62و66و67و68و70و72و73و81و82و83و84و90و91 اطلاعات کامل درج شده است.
تذکر: تیپ 16 و 18 از انواع پرخطر هستند که عامل 70 درصد سرطان دهانه رحم هستند.
زگیل تناسلی یا کندیلوم آکومینات توسط HPV کم خطر شامل انواع 6،11،42،43 و 44 ایجاد می شود.
انواع 6 و 11 عامل 90 درصد زگیل تناسلی هستند.
روش تست:
در مورد Not Typeable یا Negative دلیل آن می تواند کم بودن تعداد کپی ویروس در نمونه یا ژنوتیپ غیر از آنچه در بالا ذکر شد باشد.
آزمایش خون و hpv
آیا اچ پی وی با ازمایش خون مشخص میشود؟
این سوال برای بسیاری از افراد پیش می آید که hpv در آزمایش خون چیست و اینکه آیا HPV با آزمایش خون مشخص میشود یا خیر؟ در پاسخ به این سوال باید گفت خیر، تست hpv با خون انجام نمی شود و چیزی به اسم آزمایش خون hpv وجود ندارد که تعیین کند فرد درحال حاضر به ویروس مبتلا است.
همچنین آزمایش hpv از طریق ادرار نیز به هیچ عنوان دارای صحت کافی برای تشخیص وجود این ویروس نمیباشد.
چرا آزمایش خون برای تشخیص HPV اعتبار ندارد؟
ویروس پاپیلومای انسانی تنها بر روی سطح پوست و همچنین در مناطقی که دارای رطوبت باشد رشد میکند، مثل نواحی تناسلی، دهان و حلق که دارای رطوبت است؛ پس وارد خون نمیشود و تشخیص hpv با آزمایش خون اعتبار و صحت کافی ندارد.
اما آیا هیچگاه نمیتوان hpv در آزمایش خون را تشخیص داد؟ باید گفت تنها در برخی شرایط خاص میتوان با آزمایش خون اچ پی وی، اطلاعاتی از این ویروس به دست آورد.
چه موقع می توان تست خونی HPV انجام داد؟
اگرچه تست hpv با آزمایش خون قابل اعتماد نیست، اما در برخی از مواقع تست hpv خون در آزمایشگاه انجام میشود، آن هم زمانی که فرد در گذشته به این ویروس مبتلا شده باشد تا از طریق آزمایش hpv با خون بتوان آنتی بادی اچ پی وی را تشخیص داد.
به طور کلی زمانی که افراد به این ویروس مبتلا میشوند، بدن با دفع آن، آنتی بادی ویروس را تولید میکند و آزمایش hpv خون میتواند این آنتی بادی را تشخیص دهد.
با این حال، تست hpv از خون همچنان آزمایش مناسبی برای تشخیص ابتلای این فرد نیست چرا که:
- آزمایش اچ پی وی از طریق خون، ابتلای فرد به ویروس در گذشته را تائید یا رد میکند.
- تولید آنتی بادی تنها در 50 الی 60 درصد مواقع توسط بدن تولید میشود و همین مسئله میزان دقت آزمایش hpv از طریق خون را کاهش میدهد.
بنابراین در پاسخ کلی به اینکه آیا ویروس hpv با آزمایش خون مشخص میشود؟ باید گفت میتوان با تشخیص آنتی بادی در خون، احتمال ابتلای فرد به ویروس در گذشته را تائید یا رد کرد، اما مشخص نمیشود که فرد اکنون به ویروس مبتلا است یا خیر.
آشنایی با HPV کم خطر و HPV پر خطر
به طور کلی ویروس ها دارای انواع مختلفی می باشند. یک نمونه آشنای آن، ویروس کرونا است که هرچند وقت یکبار سویه های جدیدی از آن شناسایی میشوند.
برای ویروس HPV نیز درحال حاضر بیش از 200 نوع مختلف شناخته شده است، اما اکثر آنها بی ضرر هستند و مشکلاتی فراتر از زگیل تناسلی که در بیشتر مواقع توسط سیستم ایمنی بدن دفع میشود، ایجاد نمی کنند.
اما در سمت دیگر، 13 نوع از این ویروس وجود دارد که سرطان زا هستند و عامل اصلی سرطان های زیر به شمار می آیند:
- سرطان دهانه رحم (cervical cancer)
- سرطان مقعد (anal cancer)
- سرطان واژن (vaginal cancer)
- سرطان آلت تناسلی (penile cancer)
- سرطان گلو (throat cancer)
در واقع این دسته از ویروس ها هستند که هدف اصلی آزمایش HPV می باشند، چرا که تشخیص وجود این ویروس در بدن از طریق بررسی زگیل های تناسلی نیز امکان پذیر است. به این دسته، HPV پر خطر گفته می شود.
انواع ویروس HPV پر خطر شامل نوع 31، 33، 45، 52، 58 و چند مورد دیگر است که در آنها، نوع 16 و 18 جزء خطرناکترین ها هستند و باعث سرطان دستگاه گوارش و 70 درصد سرطان های دهانه رحم می شوند.
انواع دیگر که عامل ایجاد زگیل تناسلی هستند و ایجاد سرطان نمی کنند، HPV کم خطر نامیده می شوند که می توان به HPV6 و 11 اشاره کرد. این موارد در 90 درصد اوقات باعث زگیل تناسلی می شوند.
این زگیل ها به شکل برآمدگی بر روی سطح پوست ایجاد می شوند و ممکن است به شکل گل کلم و دارای التهاب باشند.
توجه داشته باشید که در بسیاری از مواقع، افراد ممکن است حتی دچار زگیل تناسلی نشوند، اما به ویروس مبتلا باشند. این افراد، بدون آزمایش احتمالا هیچگاه از وجود این ویروس در بدنشان مطلع نمیشوند چرا که بدن بصورت خودکار آن را دفع میکند.


با آزمایش اچ پی وی در تهران لب به صورت دوره ای می توانید غربالگری نموده و خوب است بدانید که درمان ضایعات زگیل تناسلی با کرایوتراپی و لیزردرمانی و در برخی مواقع داروهای موضعی (پماد) است.
دکتر شهناز پوربرفه ای
تخصص زنان، زایمان و نازایی
زگیل تناسلی در مردان در ریشه آلت تناسلی با یا بدون کاندوم هم می تواند ایجاد بشود، لذا پیشنهاد من آزمایش اچ پی وی در منزل تهران لب است تا زوجین رابطه سالم جنسی با یکدیگر داشته باشند.
دکتر محمد جباری
متخصص ارولوژی
توصیه من برای چکاپ دوره ای عفونت ویروسی اچ پی وی مراجعه به آزمایشگاه تهران لب است که دستگاه های پیشرفته ای در این زمینه دارد و همچنین سازمان جهانی بهداشت، واکسن گارداسیل را برای پیشگیری این عقونت توصیه کرده است.
دکتر عباس انتظاری
متخصص طب پیشگیری
واقعا خیلی اذیت کنندس ایشالا همه به زودی بهبود پیدا کنن خوشحالم که کامل از بدنم پاک شده، از آزمایشگاه تهران لب و پزشکان خوبشون ممنونم
سیمین ابراهیمی
مربی رسمی فدراسیون ورزش های همگانی








پروتکل آزمایش HPV به عنوان غربالگری سرطان دهانه رحم
انجمن سرطان شناسی زنان یا SGO (the Society of Gynecologic Oncology) و انجمن کیولپوسکوپی پاتولوژی دهانه رحم آمریکای یا ASCCP (American Society for Colposcopy and Cervical Pathology) با همکاری سازمان های پزشکی ملی آمریکا شامل ASC، CAP، ACS، ACOG و ASCP، دستورالعمل موقتی را برای آزمایش HPV به عنوان آزمایش غربالگری اولیه سرطان دهانه رحم منتشر کرده اند.طبق این دستورالعمل، آزمایش HPV به عنوان غربالگری اولیه را میتوان از سن 25 سالگی برای بانوان انجام داد. درصورت منفی بودن نتیجه، تا حداکثر 3 سال بعد نیازی به آزمایش مجدد نیست. این فاصله زمانی درصورت نرمال بودن سیتولوژی نیز پیشنهاد میشود.
درصورت مثبت بودن تست برای ژنوتایپ های 16 و 18، آزمایش سیتولوژی به همراه کولپوسکوپی پیشنهاد میشود. نتیجه مثبت این تست برای 12 ژنوتایپ دیگر باید با آزمایش سیتولوژی همراه شود. به طور کلی استفاده از ترکیب تعیین ژنوتیپ و واکنش سیتولوژی، یکی از روش های قابل قبول برای مدیریت بیماری HPV زنان است.
سیتولوژی ابتلا به HPV
سیستم بتسدا، موارد غیرطبیعی سلول های سنگفرشی رحم را به 4 دسته زیر تقسیم بندی میکند:
- Atypical Squamous Cells (ASC)
- Low grade Squamous Intraepithelial Lesion (LSIL)
- High Grade Squamous Intraepithelial Lesion (HSIL)
- Squamous Cell Carcinoma
– اهمیت سیتولوژی در سلامت رحم
آزمایش سیتولوژی نمیتواند یک آزمایش قطعی برای تشخیص اچ پی وی و سرطان دهانه رحم و همچنین درمان این بیماریها باشد. چرا که هدف این تست، یافتن سلول های غیرطبیعی در دهانه رحم است که ریسک بالایی برای سرطانی شدن دارند.
بنابراین از آزمایش سیتولوژی HPV برای این استفاده میشود که مشخص کنیم آیا فرد نیاز به تست های بعدی مانند آزمایش بیوپسی یا کولپوسکوپی دارد یا خیر.
همچنین تست های سیتولوژی از جمله پاپ اسمیر معمولی دارای محدودیت هایی هم می باشد که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نتیجه آزمایش در 8% مواقع، به دلیل نمونه برداری ناکافی یا آماده سازی اسلایدها رضایت بخش نیست.
- در 20 – 30% و مواقع، نتیجه مثبت کاذب وجود خواهد داشت که باعث نگرانی بی دلیل و آزمایشات بعدی میشود.
- وجود التهاب سلولی، باکتری، گلبول های قرمز خون و قارچ ها ممکن است جزء فعالیت های غیرطبیعی سلول های دهانه رحم شناسایی شوند.
- در فرایند آزمایش، تاخیر در ثابت کردن لام ها و تماس نمونه با هوا، باعث تخریب نمونه میشود.
- آزمایش ممکن است برخی از موارد سرطان دهانه رحم یا ضایعات پیش سرطانی را تشخیص ندهد و نتیجه منفی کاذب شود.
سیتومورفولوژی
یکی از بهترین روش های تشخیص ژنتیکی، تشخیص مورفولوژیک تغییرات سلولی این ویروس است. نکته مهم اینجاست که حدودا یک سوم از افرادی که جواب آزمایش دی ان ای HPV آنها مثبت است، دارای سیتولوژی غیرطبیعی هستند. همچنین در بیش از 80 درصد مواقع میتوان با تکنیک های مولکولار، ضایعات داخل اپیتلیال سنگفرشی مربوط به ویروس را مشخص نمود.
علائم ظاهری این بیماری در اکثر مواقع به شکل تومورهای اپیتلیالی مسطح و یا به شکل زگیل هستند و ویژگی های سیتوپاتیک همه آنها یکسان است.
ویروس اچ پی وی یا پاپیلومای انسانی دارای DNA دوشاخه است که هم بر هسته و هم بر سیتوپلاسم یا غشای سلول ها تاثیر میگذارد. این ویروس، در سلول های سنگفرشی تکامل می باید و سلول کویلوسیت ایجاد میکند.
همچنین از تغییرات این ویروس در قسمت سیتوپلاسم یا غشای سلول میتوان به دیسکراتوز اشاره کرد که از ویژگی های بارز این عفونت است.
وجود سلول های کویلوسیت (koilocyte) از ویژگی های بارز این ویروس به شمار میرود که با بررسی سلول های سنگفرشی قابل مشاهده است.
وجود این سلول در نمونه های سیتولوژی به معنای وجود این عفونت در بدن است و این کار درحال حاضر با استفاده از آزمایش پاپ اسمیر امکان پذیر نیست.
همچنین به این نکته توجه داشته باشید که هرچند به ندرت، اما این امکان هم وجود دارد که حتی با وجود عفونت به این ویروس، تغییرات مورفولوژیکی در نمونه های اسمیر و نمونه های بافتی که با میکروسکوپ های نوری بررسی میشوند، قابل مشاهده و تشخیص نباشند.
درجه بندی ضایعات درون اپیتلیال سنگفرشی
سیستم بتسدا، این نوع ضایعات درون اپیتلیال سنگفرشی (SIL) را در دو گروه زیر قرار می دهد:
- ضایعات درجه پایین و کم خطر یا LSIL (Low grade SIL)، مثل دیسپلازی خفیف (CIN1)
- ضایعات درجه بالا و پرخطر یا HSIL (High grade SIL)، مثل دیسپلازی متوسط و شدید (CIN2,3) و کارسینوم IN situ
بررسی مورفولوژیک با میکروسکوپ، بهترین استاندارد برای تشخیص HSIL و LISL می باشد.
· ضایعات درون اپیتلیال سنگفرشی کم خطر (LSIL)
این ضایعات در 2 درصد نمونه های سیتولوژی دیده میشوند. در بین این دو درصد، 18 درصد آنها با استفاده از آزمایش بیوپسی، مبتلا به دیسپلاژی متوسط و شدید (CIN2,3) تشخیص داده میشوند.
· ضایعات درون اپیتلیال سنگفرشی پرخطر (HSIL)
در بین نمونه های سیتولوژی، 5 درصد نمونه ها با ضایعات پرخطر دیده میشوند که با استفاده از روش های زیر میتوان تشخیص افتراقی انجام داد:
- متاپلازی سنگفرشی وآتروفی
- هیستیوسیتها
- سلولهای پولیپ آتیپیک
- تغییرات سلولی ناشی از IUD
سلول سنگفرشی آتیپیک
از واژه سلول های سنگفرشی آتیپیک یا ASC (Atypical Squamous Cells) زمانی استفاده میکنیم که نتیجه آزمایش سیتولوژی غیرطبیعی بوده اما برای تشخیص ضایعات درون اپیتلیال سنگفرشی کافی نبوده است.
سیستم جدید بتسدا، این سلول ها را بسته به تغییرات مورفولوژیک به دو دسته زیر تقسیم میکند:
- ASC-US: زمانی که بعضی سلول ها نرمال نیستند، اما مشخص نیست که علتش HPV است یا خیر. این واژه مخفف Atypical Squamous Cells of Undetermined Significance به معنای سلول های سنگفرشی آتیپیک با اهمیت نامشخص است. این نتیجه، حدود 7.4% جواب آزمایشات را شامل میشود.
- ASC-H: در این زمان، سلول های غیرطبیعی دیده میشوند که ممکن است به علت زخم درون مخاطی باشد که احتمال بالای سرطانی شدن دارد. این جواب در 4% نتایج آزمایشات دیده میشود.
در آخر باید خاطرنشان کرد که تشخیص نهایی و اساسی با استفاده از کولپوسکوپی، بیوپسی و مشاهده تغییرات حاصل از این ویروس انجام میشود.
بررسی اپیدمیولوژیک توزیع HPV در دنیا
ویروس HPV یک ویروس گسترده و شایع در جهان است و 50% افرادی که زندگی جنسی فعالی دارند، در معرض ابتلا به این ویروس هستند. علاوه بر آن، 16% بانوان آلوده به انواع پرخطر ویروس (high-risk HPV)، در معرض سرطان دهانه رحم قرار دارند.
به همین دلیل، بررسی های اپیدمیولوژیک توزیع این ویروس از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از بهترین تحقیقات در بین سال های 1995 تا 2009 انجام شد. در این تحقیق بیش از 190 مطالعه مختلف انجام شد و بیش از 1 میلیون زن بدون مشکل سیتولوژیکی در سرتاسر دنیا مورد آزمایش قرار گرفتند.
نتایج این تحقیق نشان داد که به طور میانگین، میزان آلودگی به این ویروس 7.11% است، البته این عدد در کشورهای مختلف، متفاوت است. بیشترین میزان شیوع 24% بود که در کشورهای جنوب صحرای آفریقا دیده میشد. پس از آن کشورهای اروپای شرقی با 21.4% و آمریکای لاتین با 16.1% قرار دارند.
میزان پراکندگی ویروس HPV در دنیا و کشورهای دیگر به شکل زیر است:
- کشورهای توسعه یافته: 11.3%
- کشورهای کمتر توسعه یافته: 11.8%
- آفریقا: 21%
- آمریکا: 11%
- آسیا: 9%
- اروپا: 14%
در ادامه این تحقیقات، 5 ژنوتایپ این ویروس شناسایی شدند که بیشترین میزان فراوانی را در افراد مبتلا به HPV داشتند:
- ژنوتایپ 16: 3.2%
- ژنوتایپ 18: 1.4%
- ژنوتایپ 52: 9%
- ژنوتایپ 31: 8%
- ژنوتایپ 58: 7%
محققین همچنین مطالعات خود را فراتر بردند تا دریابند هرکدام از این ژنوتیپ های HPV در کدام مناطق دنیا شایع تر هستند:
- قاره اروپا: 16>31>18
- قاره آفریقا: 15>52>18
- آمریکای شمالی: 16>18>52
- آمریکای لاتین و کارائیب: 16>18>31
- آسیا: 16>18>52
درباره کشور خودمان، آمار دقیق و رسمی تا به امروز منتشر نشده که بتوان به آن استناد کرد. به علاوه، تحقیقات و مطالعاتی که تا کنون انجام شده تفاوت بسیار زیادی از نظر نتیجه و دستاورد تحقیق دارند. در سال 93 – 94، 2903 نمونه در آزمایشگاه دنا (نیلوفر سابق) بررسی قرار گرفته و تعیین ژنوتایپ شدند.
از بین این 2903 نفر، 45 درصد آنها موارد مثبت بودند. بالا بودن این آمار نسبت به آمارهای جهانی، به دلیل مشکوک بودن تمامی مراجعه کنندگان بود. این درحالی است که در کشورهای دیگر، این نوع بررسی ها به شکل غربالگری انجام میشود.
نتیجه بررسی ها نشان داد که شیوع ژنوتیپ ها در موارد High risk، به ترتیب 16>31>18 بوده و در بین تمام نمونه ها (پرخطر و کم خطر)، شیوع ژنوتایپ به ترتیب 6>16>11>42>43 می باشد.
عفونت های چندگانه
بررسی این ویروس در جوامع مختلف نشان داده که در برخی موارد، افراد به بیش از یک نوع ژنوتیپ HPV مبتلا هستند و دچار عفونت چندگانه یا (Multiple infection) هستند. به نقل از آزمایشگاه نیلوفر، در مطالعات انجام گرفته در این مرکز نیز مواد مشابهی دیده شده اند.
آمار این آزمایشگاه از پراکندگی ژنوتیپ ها به این شکل است:
- عفونت با 1 ژنوتایپ: 665 نفر (51 درصد)
- عفونت با 2 ژنوتایپ: 382 نفر ( 29 درصد)
- عفونت با 3 ژنوتایپ: 188 نفر (14 درصد)
- عفونت با بیش از 3 ژنوتایپ: 86 نفر (6 درصد)
- تعداد کل موارد مثبت: 1311 نفر
تشخیص های آزمایشگاهی
استفاده از کشت سلولی و روش های سرولوژیک در تشخیص ویروس HPV فعال در افراد، از حساسیت و ارزش کافی برخوردار نمی باشد. همین مسئله باعث افزایش اهمیت روش های مولکولی مثل واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) در تشخیص زودرس و دقیق تر ویروس شده است.
آزمایشات مولکوکلی که از پرایمرهای اختصاصی برای تشخیص انواع ژنوم HPV استفاده میکنند، درحال حاضر پیشرفته ترین و دقیق ترین روش های تشخیص ابتلا به این ویروس می باشند.
نتایج کلی استفاده از این روش ها برای تشخیص ابتلا به HPV بسیار مفید بوده است و با استفاده از آنها میتوان انواع ژنوتایپ های مختلف HPV را در بیماران و حتی افرادی که علائم ظاهری ندارند، شناسایی کرد.
انواع آزمایش PCR برای تشخیص HPV
امروزه روش های مختلفی از آزمایش HPV PCR وجود دارد؛ روش های Nester-PCR و RFLP-PCR که به شکل کیت های تجاری برای شناسایی انواع مختلف این ویروس در بازار ارائه شده، دارای محدودیت هایی از جمله حساسیت پایین و نتایج مثبت و منفی کاذب هستند.
روش Real-Time PCR و روش های هیبریداسیون که از روش های جدیدتر هستند، حساسیت و دقت بسیار بالاتری در شناسایی انواع ویروس های پرخطر و کم خطر دارند.
همچنین یکی از موثرترین روش ها برای تشخیص و تعیین ژنوتیپ HPV، استفاده از روش Direct Flow Chip می باشد که از تکنولوژی DNA-Flow استفاده میکند. این روش ضمن داشتن حساسیت بالا، نیازی به استخراج DNA نداشته و میتواند به طور همزمان، هر دو مرحله غربالگری و ژنوتایپینگ را انجام دهد.
از آنجایی که این روش آزمایشی بصورت تمام اتوماتیک است، نتیجه آن را میتوان کمتر از 2 ساعت دریافت کرد و علاوه بر آن، میتوان از آن برای بررسی نمونه های پارافینه و تازه نیز استفاده کرد.
با استفاده از این تست میتوان 18 نوع ژنوتایپ پر خطر و 18 ژنوتایپ کم خطر را تشخیص داد.
واکسن HPV
تشخیص زودرس و درمان به موقع، بیش از هر عامل دیگری در کاهش مرگ و میر ناشی از سرطان دهانه رحم موثر است. آخرین آمارهای منتشر شده توسط سازمان کنترل بیماری های عفونت آمریکا (CDC)، وضعیت افراد 3 سال قبل از واکسیناسیون و 3 سال بعد از واکسیناسیون HPV را بررسی کرده است. نتایج این آمار، کاهش 50 درصدی ابتلا به بیماری است.
این آمار در دختران 13 تا 17 ساله دبیرستان انجام شده که در بین آنها، از هر 3 دختر، فقط 1 نفر واکسینه شده است. این کاهش آماری در ابتلا به بیماری، با واکسیناسیون تمام دختران و پسران در این سن میتوانست بسیار بیشتر باشد.
کشور استرالیا اولین کشوری است که در سال 2007 تمام دختران و در سال 2013 تمام پسران 11 – 12 ساله را به طور منظم واکسینه کرده است و نتایجی برابر با کاهش 59% در بانوان و کاهش 28% در آقایان را به دست آورده است.
هر واکسیناسیون با اختلالاتی همراه است و علت اصلی عدم واکسیناسیون در آمریکا، عدم آشنایی و توجیه نبودن والدین گزارش شده است. این نکته بسیار مهم است که قبل از انجام هر کاری، ابتدا باید والدین این کودکان توجیه شوند تا برنامه واکسیناسیون به درستی انجام شود.
انواع واکسن HPV کدامند؟
واکسن های HPV در دنیا با برندهای مختلف دیده میشوند، اما شناخته شده ترین آنها واکسن گارداسیل و سرواریکس است که هردوی آنها برای ژنوتیپ 16 و 18 که عامل اصلی بیش از 70 درصد سرطان های دهانه رحم هستند، موثر می باشند.
با این حال، متخصصان زیادی واکسن گارداسیل را پیشنهاد میکنند چرا که این واکسن میتواند علاوه بر این دو نوع، بدن را نسبت به HPV نوع 11 و 6 که عامل زگیل تناسلی هستند نیز مقاوم کند.
این واکسن در سه مرحله تزریق میشود؛ دومین مرحله آن 2 ماه بعد از تزریق دز اول و سومین مرحله آن 4 ماه بعد از تزریق دز دوم انجام میشود.