آزمایش ادرار | تفسیر و تست آنالیز ادرار | Urine analysis(UA)

آزمایش ادرار | تفسیر و تست آنالیز ادرار | Urine Analysis(UA)

ادرار یکی از مایعات حیاتی می باشد که حاوی ضایعات و سموم بدن است که توسط کلیه ها فیلتر و دفع می شوند. ادرار نشان دهنده وضعیت سلامت بدن، عملکرد کلیه ها و سایر اندام های دستگاه ادراری است. آزمایش و آنالیز ادرار یک روش ساده، سریع و ارزان برای بررسی برخی از بیماری ها و عفونت های مختلف است. آزمایش ادرار قیمت زیادی ندارد و در عوض، پزشکان با تفسیر آنالیز ادرار میتوانند بیماری های مربوط به دستگاه ادراری، کبد، دیابت و… را تشخیص دهند.

طریقه آزمایش ادرار معمولا با جمع آوری نمونه ادرار در یک ظرف خاص و بررسی آن با استفاده از روش های شیمیایی، میکروسکوپی یا باکتری شناسی می باشد.

در این مقاله قصد داریم به سوالات مرتبط با تست آنالیز ادرار پاسخ بدهیم، مثل اینکه آزمایش ادرار برای چیست، در آزمایش ادرار ازدواج چه چیزهایی مشخص میشود، آزمایش ادرار 24 ساعته در بارداری چیست، چگونه آزمایش ادرار دهیم و برخی سوالات دیگر که ممکن است برای متقاضیان آزمایش آنالیز ادرار بیوشیمی به وجود بیاید.

هدف از آزمایش ادرار چیست؟

همانطور که گفتیم، ادرار یکی از مهم ترین مایعات بدن است و پزشکان حتی میتوانند با آزمایش ادرار ساده، اقدام به بررسی وضعیت سلامت بدن، عملکرد کلیه ها و سایر اندام های دستگاه ادراری، سرطان و حتی قلب کنند!

آزمایش ادرار در نسخه پزشک می تواند به منظور غربالگری و تشخیص بیماری های مختلف مانند عفونت ادراری، سنگ کلیه، سرطان، دیابت و فشار خون بالا، بررسی روند درمان یا نظارت بر وضعیت بیماران مبتلا به بیماری های کلیوی یا مجاری ادراری، تست بارداری و آزمایشات غربالگری بارداری استفاده شود.

آزمایش ادرار به انگلیسی (Urine Analysis) با جمع آوری نمونه و بررسی فاکتورهای آزمایش ادرار مثل رنگ، حجم، غلظت، بررسی شیمیایی و میکروسکوپی آن صورت می گیرد.

همچنین تفسیر آزمایش ادرار ممکن است نشان دهنده حضور باکتری، خون، پروتئین، گلوکز، نمک یا سایر مواد در ادرار باشند. در این مقاله با موضوع آنالیز ادرار به انواع مختلف این تست مثل آزمایش ادرار 12 ساعته یا 24 ساعته، آزمایش ادرار هورمونی آزمایش ادرار یک سالگی کودک میپردازیم.

برای درخواست هرگونه مشاوره، انجام آزمایش ادرار و ثبت درخواست تلفنی نمونه‌گیری (در آزمایشگاه، منزل، محل کار)
با تلفن 1650 برای استان تهران و تلفن 88709970-021 برای دیگر استان‌ها
با آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک پزشکی تهران لب تماس بگیرید.

* آیا برای آزمایش ادرار حتما باید ناشتا بود؟

این سوال برای بسیاری از افراد به وجود می آید که آیا برای آزمایش ادرار هم باید ناشتا بود؟ در پاسخ به این سوال باید گفت بستگی به روش انجام آزمایش آنالیز ادرار و تشخیص پزشک دارد. همانطور که گفتیم، آزمایش ادرار روش های بسیار زیادی دارد و ابتدا باید ببینید آزمایش ادرار چگونه است.

با این حال میتوان درباره آزمایش ادرار و ناشتا بودن گفت که به طور کلی این تست ها نیازی به ناشتا بودن ندارند و نمیتوان گفت برای آزمایش ادرار حتما باید ناشتا باشیم.

همچنین در برخی موارد بهتر است نمونه ای که ارائه میکنید، نمونه آزمایش ادرار اول صبح باشد و اولین ادرار روز باشد. در رابطه با آزمایش ادرار صبحگاهی و اینکه در صورت نیاز، چند ساعت قبل از آزمایش ادرار باید ناشتا بود حتما با پزشک خود مشورت کنید.

کاربرد آزمایش آنالیز ادرار چیست؟

آزمایش و آنالیز ادرار به دلایل مختلفی ممکن است انجام شود. برخی از کاربردهای رایج آزمایش ادرار عبارتند از:

  • غربالگری بیماری ها یا عفونت های مخفی در دستگاه ادراری، کبد، دیابت و… .
  • تشخیص بیماری براساس علائم بیمار مانند درد شکم، خون در ادرار، سوزش هنگام دفع ادرار و آزمایش ادرار برای فشار خون.
  • نظارت بر روند درمان یا وضعیت بیماران مبتلا به بیماری های کلیوی یا مجاری ادراری.
  • آزمایش ادرار حاملگی با شناسایی هورمون HCG در ادرار.
  • تشخیص دارو یا مواد مخدر با تشخیص حضور متابولیت های دارو در ادرار.
  • آمادگی قبل از جراحی یا بستری شدن در بیمارستان.
  • آزمایش ادرار روتین یا سالانه.
  • تحقیقات علمی یا آموزشی.
  • آزمایش ادرار استخدامی یا طب کار.

در ادامه با اصلی ترین کاربردهای این آزمایشات آشنا میشوید.

آزمایش ادرار در بارداری

یکی از زمان های مهمی که آنالیز ادرار نقش بسیار مهمی برای تعیین سلامت افراد دارد، زمان بارداری است. آنالیز ادرار در این دوران ممکن است در چند مرحله یعنی قبل، حین و گاها بعد از بارداری در سری تست های مختلف از جمله آزمایشات غربالگری سه گانه انجام شود.

انجام این آزمایشات برای تعیین سلامت مادر و جنین بسیار ضروری است و در صورت وجود موارد مشکوک مثل وجود پروتئین یا خون در آزمایش ادرار، لازم است تست های تشخیصی دقیق تری از مادر گرفته شود.

* آزمایش ادرار پیش از بارداری

آزمایش ادرار قبل از بارداری برای چیست؟ آزمایش ادرار قبل از بارداری یکی از آزمایش های مهم و پایه است که به تمام زنانی که قصد فرزندآوری دارند توصیه می شود. هدف از این آزمایش بررسی سلامت دستگاه ادراری، شناسایی عفونت ها، سنجیدن PH در آزمایش ادرار، سطح قند و پروتئین در ادرار و تشخیص بعضی بیماری های کلیوی، کبدی یا متابولیک است.

آزمایش ادرار قبل بارداری شامل چند مرحله است:

  1. در مرحله ی اول، نمونه ی ادرار به صورت روتین و با رعایت نکات بهداشتی جمع آوری می شود.
  2. در مرحله ی دوم، نمونه ی ادرار با استفاده از دستگاه های خودکار و چسب های شاخص (dipstick) مورد آزمایش قرار می گیرد.
  3. در مرحله ی سوم، نمونه ادرار با استفاده از میکروسکوپ و رنگ آمیزی خاص مورد بررسی قرار می گیرد.
  4. در مرحله چهارم، در صورت لزوم، نمونه ی ادرار برای کشت باکتری و تعیین حساسیت به آنتی بیوتیک ها آزمایش می شود.

در پاسخ به اینکه آزمایش قبل بارداری خون است یا ادرار باید گفت هردوی این آزمایش ها ممکن است بسته به شرایط فرد دریافت شود، اگرچه در اینجا تنها در آزمایشات ادرار قبل از حاملگی صحبت میکنیم.

آزمایش ادرار تشخیص بارداری

خواندن جواب آزمایش ادرار حاملگی یک روش ساده و رایج برای تشخیص بارداری بانوان است. این آزمایش میزان هورمون HCG را در ادرار اندازه‌ گیری می ‌کند، هورمونی که توسط جفت تولید می‌ شود.

آزمایش ادرار چند روز بعد از لقاح میتواند این هورمون را در تشخیص دهد. اما اینکه چند روز بعد از لقاح آزمایش ادرار مثبت میشود برای هر فرد ممکن است متغیر و بین 10 تا 14 روز باشد.

جواب آزمایش ادرار بارداری معمولاً با ظاهر شدن علامت مثبت یا منفی، کلمه «باردار» یا «غیر باردار» یا تغییر رنگ نوار تست نشان داده می ‌شود. آزمایش بارداری از طریق ادرار در آزمایشگاه قابل انجام است، اگرچه شما میتوانید برای انجام آزمایش ادرار در منزل نیز با تهران لب در تماس باشید.

البته این آزمایش از طریق خون نیز انجام میشود، بنابراین در پاسخ به اینکه آزمایش عدم بارداری خون است یا ادرار، باید گفت هردو تفسیر آزمایش خون و ادرار میتواند به تعیین بارداری کمک کند.

آزمایش ادرار زنان باردار

آزمایش ادرار در حاملگی یک روش ساده و مفید برای نظارت بر سلامت مادر و جنین است. با استفاده از جواب آزمایش ادرار، می ‌توان علائم یا عوامل خطرناک و تحدید کننده برای یک بارداری سالم را شناسایی و پیشگیری کرد.

این تست با نام آزمایش ادرار در هفته 24 بارداری نیز شناخته میشود و برخی از مواردی که با آزمایش ادرار قابل تشخیص هستند عبارتند از:

·       آزمایش ادرار قند خون بارداری

وجود قند بالا در آزمایش ادرار خانم ها ممکن است نشانگر دیابت قبل یا حین بارداری باشد. دیابت می ‌تواند منجر به عواقب جدی برای مادر و جنین شود و پزشکان با استفاده از آزمایش قند از طریق ادرار، وضعیت ابتلا به دیابت را بررسی میکنند. در خصوص اینکه آزمایش قند بارداری خون است یا ادرار، باید گفت با هردوی این نمونه ها میتوان قند بدن را اندازه گرفت.

·       آزمایش مسمومیت بارداری یا پره‌ اکلامپسی

 وجود پروتئین بالا در آزمایش ادرار زنان ممکن است نشانگر فشار خون بالا و اختلالات کلیوی در دوران بارداری باشد. این نوع عفونت می ‌تواند خطرات جبران ناپذیر برای سلامت جنین داشته باشد؛ بنابراین آزمایش آنالیز ادرار برای مادران تجویز میشود تا از این مسمومیت جلوگیری شود.

·       تشخیص عفونت با آزمایش پروتئین ادرار در بارداری

 وجود خون، پروتئین، باکتری یا سلول ‌های التهابی در ادرار ممکن است نشانگر عفونت در مثانه، کلیه یا سایر قسمت ‌های دستگاه ادرار باشد. عفونت مجاری ادراری ممکن است منجر به سقط، زایمان زودرس یا وزن کم جنین شود.

آزمایش ادرار دفع پروتئین یکی از تست هایی است که پزشکان درصورت مشکوک بودن به عفونت ادرار و یا دفع پروتئین مادران باردار آن را تجویز میکنند.

درصورتی که آزمایش ادرار پروتئین مثبت باشد، پزشکان ممکن است برای تشخیص بهتر از تست های دیگری نیز استفاده کنند، مثل آزمایش پروتئین ادرار 24 ساعته در بارداری که برای تشخیص این مشکل بسیار رایج است. همچنین با استفاده از آنالیز پروتئین ادرار میتوان به شکل دقیق تری عفونت مادران را بررسی نمود.

·       آزمایش ادرار و جنسیت جنین

آزمایش ادرار تعیین جنسیت یکی از روش های سنتی برای تعیین جنسیت فرزند است. مادران و والدینی که میخواهند زودتر از هفته 16 بارداری جنسیت جنین خود را تعیین کنند، از روش های مختلفی مثل آزمایش ادرار و نمک، یا آزمایش ادرار و جوش شیرین برای تعیین جنسیت استفاده میکنند. لازم به ذکر است که هیچ یک از روش های تست ادرار جنسیت خانگی از نظر پزشکی اثبات نشده اند.

آیا آزمایش عفونت ادرار در بارداری باید ناشتا باشد؟

آزمایش عفونت ادرار به انگلیسی Urine infection test از جمله تست هایی است که میتواند عفونت کلیه و مثاله و سایر قسمت های دستگاه ادرار را بررسی کند. در خصوص اینکه آزمایش عفونت ادرار باید ناشتا باشد یا خیر، باید گفت نیازی به ناشتایی نیست، اگرچه بهتر است ادراری که تحویل آزمایشگاه داده میشود، اولین ادرار روز باشد.

آزمایش ادرار در حین بارداری معمولاً هر سه ماه ۱ بار چک می‌ شود. همچنین در خصوص جواب آزمایش ادرار بارداری، بانوان ممکن است درصورت وجود نتیجه مشکوک لازم باشد که آزمایش ادرار را تکرار کنند.

آزمایش ادرار ازدواج

آزمایش ادرار قبل ازدواج برای چیست؟ آزمایش ادرار قبل ازدواج یکی از آزمایش ‌هایی است که قبل از عقد نکاح برای زوجین انجام می‌ شود. هدف از این آزمایش بررسی وضعیت سلامتی و باروری زوجین و شناسایی برخی از بیماری ‌ها و عوامل خطرساز است.

در ادامه میپردازیم به اینکه آزمایش ادرار ازدواج برای چیست و چه چیزهایی در آزمایش ادرار پیش از ازدواج مشخص می شوند؛ البته که در آزمایش ازدواج علاوه بر ادرار، نمونه خون هم گرفته میشود و در ادامه به هردوی این نمونه ها میپردازیم.

  • هپاتیت B و C: این دو نوع هپاتیت عفونت ‌های ویروسی کبد هستند با آنالیز آزمایش خون و آزمایش ادرار مردان و زنان مشخص میشوند. این عفونت ها می ‌توانند با خون یا مایعات بدن منتقل شده و در صورت عدم درمان، ممکن است منجر به سیروز یا سرطان کبد شوند.
  • بیماری های مقاربتی: بیماریهای مقاربتی از جمله اچ آی وی یا ویروس نقص ایمنی انسان، یک ویروس است که باعث کاهش توانایی بدن در مقابله با عفونت ‌ها و بیماری ‌ها می‌ شود. علاوه بر آن، تشخیص بیماری‌ هایی مثل سیفلیس نیز از طریق این آزمایشات امکان پذیر است.
  • آزمایش تالاسمی: تالاسمی یکی از بیماری های خونی است که در آن تولید هموگلوبین کاهش می یابد. هموگلوبین پروتئینی است که در گلبول های قرمز خون یافت می شود و به حمل اکسیژن به بافت ها کمک می کند. تالاسمی به دو نوع آلفا و تالاسمی بتا تقسیم می شود .
  • اعتیاد: از مهم ترین فاکتورهایی که در آزمایش ادرار برای ازدواج لحاظ میشود، اعتیاد یا عدم اعتیاد شخص به مواد مخدر است که در ادامه آن را کامل تر توضیح میدهیم.

آزمایش ادرار ازدواج در زمان پریودی قابل انجام است، اما باید توجه داشت که خون پریود ممکن است باعث اختلال در نتیجه آزمایش شود. بنابراین، بهتر است آزمایش ادرار عقد را زمانی که خونریزی کمتر است یا پس از پایان پریود انجام دهید .

شرایط آزمایش ادرار در منزل

آزمایش ادرار 24 ساعته چیست

آزمایش ادرار ۲۴ ساعته یک روش برای اندازه‌ گیری مقدار و ترکیبات ادرار ۲۴ ساعته و یک روز کامل است. این آزمایش می ‌تواند به بررسی عملکرد کلیه‌ها و سلامت سیستم ادراری کمک کند. با استفاده از آزمایش 24 ساعته ادرار می ‌توان علائم یا عوامل خطرناک و مشکوک در بدن را شناسایی کرد، بنابراین بسیار مهم است که خواندن جواب آزمایش ادرار 24 ساعته توسط متخصصین انجام شود.

شاید بپرسید این آزمایش ادرار شامل چیست؟ برخی از مواردی که در آنالیز ادرار ۲۴ ساعته قابل تشخیص هستند عبارتند از:

* آزمایش ادرار 24 ساعته کورتیزول

کورتیزول یک هورمون است که توسط غده فوق کلیوی تولید می ‌شود و در پاسخ به استرس، التهاب و برخی داروها تغییر می ‌کند. مقدار بالا یا پایین کورتیزول در ادرار ممکن است نشانگر بیماری‌ های فوق کلیوی، مثل سندروم کوشینگ یا بیماری آدیسون باشد.

* آزمایش ادرار 24 ساعته urine volume یا حجم ادرار

آزمایش حجم ادرار نشانگر مقدار مایعات دفع شده توسط کلیه ‌ها در طول ۲۴ ساعت است. حجم نرمال ادرار در روز حدود ۸۰۰ تا ۲۰۰۰ میلی ‌لیتر است، اگرچه حجم مورد نیاز ادرار برای آزمایش بسیار کمتر است.

در واقع حجم مورد نیاز برای آزمایش تا حد زیادی بستگی به نوع آزمایش دارد. حجم بالا یا پایین ادرار در تفسیر آزمایش ادرار 24 ساعته urine volume ممکن است نشانگر بروز بسیاری از بیماری ‌های کلیوی، قلبی، کبدی، هورمونی یا عفونی باشد.

* کراتینین در جواب آزمایش ادرار 24 ساعته

کراتینین در آنالیز ادرار چیست؟ کراتنین یک ماده شیمیایی است که در عضلات تولید می‌ شود و توسط کلیه‌ ها دفع می‌ شود. سطح کراتینین در ادرار نشانگر عملکرد کلیه‌ ها است. کراتینین بالا در آزمایش ادرار 24 ساعته ممکن است نشان دهنده آسیب کلوپاتی، عفونت کلیوی، سنگ کلیه یا کاهش جریان خون به کلیه باشد .

* آزمایش مس ادرار 24 ساعته

 مس در آنالیز ادراری چیست؟ مس یک عنصر ضروری برای سلامت بدن است که در خون، بافت ‌ها و ادرار وجود دارد. مقدار نرمال مس در آزمایش جمع آوری ادرار 24 ساعته حدود ۱۰ تا ۶۰ میکروگرم در روز است. سطح بالا یا پایین مس در ادرار ممکن است نشانگر بروز بیماری‌ های وابسته به کبدی، کلیوی، قلبی یا هورمونی باشد .

* آزمایش پروتئین ادرار 24 ساعته

پروتئین در تجزیه ادرار چیست؟ پروتئین چندین نقش حیاتی در بدن دارد، از جمله حمل اکسیژن، ساخت آنتی‌ بادی، ترمیم بافت‌ ها و انتقال سیگنال ‌ها. مقدار نرمال پروتئین در ادرار کمتر ۱۵۰ میلی ‌گرم در روز است. سطح بالای پروتئین در ادرار ممکن است نشانگر بروز بیماری‌ های کلیوی، قلبی، عفونی یا خونی باشد .

برای انجام آزمایش ادرار ۲۴ ساعته، لازم است نکات زیر را رعایت کنید :

چگونگی انجام آزمایش ادرار ۲۴ ساعته؟

  • اولین نمونه ادرار صبح را دور بریزید و زمان آن را یادداشت کنید.
  • سپس تمام نمونه‌های ادرار خود را در طول روز در یک ظرف تمیز و خشک جمع‌آوری کنید.
  • نمونه آخرین ادرار روز بعد را هم در همان زمان شروع در همان ظرف بریزید.
  • نگهداری نمونه را در دمای مناسب (حدود ۴ درجه سانتی‌گراد) و به دور از نور خورشید انجام دهید.
  • نام خود را روی ظرف آزمایش ادرار 24 ساعته بنویسید و به همراه فرم مخصوص به آزمایشگاه تحویل دهید.

در خصوص اینکه جواب آزمایش ادرار ۲۴ ساعته چقدر طول میکشد باید گفت این امر تا حد زیادی به عملکرد آزمایشگاه برای آنالیز ادرار و نمونه دریافت شده بستگی دارد، اما معمولا بیشتر از 48 ساعت طول نمیکشد.

آزمایش ادرار از نوزاد

آزمایش ادرار نوزاد یک روش برای بررسی سلامت و عملکرد کلیه‌ ها و سیستم ادراری نوزاد است. آنالیز آزمایش ادرار می ‌تواند به تشخیص بسیاری از بیماری‌ ها و اختلالات کلیوی مثل عفونت‌ ها، سنگ ‌ها و تومور‌ ها کمک کند. به همین دلیل در چند سال اخیر، والدین توجه بیشتری نسبت به آزمایش ادرار بچه ها از خود نشان داده اند.

علاوه بر آن، پزشکان آزمایش ادرار و مدفوع نوزاد را بسیار پیشنهاد میکنند چرا که آزمایش ادرار نوزاد تفسیر سریع و کوتاهی دارد و میتواند به تشخیص زردی و دیابت نوزاد نیز کمک کند.

جواب آزمایش ادرار نوزاد معمولاً بعد از آنالیز میکروسکوپی ادرار ارائه می‌ شود و میتوانید از کارشناس آزمایشگاه برای تفسیر آزمایش بیوشیمی ادرار کمک بگیرید.

* چگونه از نوزاد آزمایش ادرار بگیریم؟

طریقه آزمایش ادرار نوزاد دختر کمی با آزمایش ادرار نوزاد پسر متفاوت است، به همین دلیل در ادامه چند نکته مهم درباره طریقه آزمایش ادرار گرفتن از نوزاد را آموزش میدهیم. برای جمع ‌آوری نمونه ادرار نوزاد، لازم است نکات زیر را رعایت کنید:

  • اطراف محل خروج ادرار را با آب و صابون بشویید و خشک کنید.
  • یک کیسه پلاستیکی تمیز و خشک را به دور محل خروج ادرار بچسبانید. برای نوزاد پسر، کل آلت تناسلی را در کیسه قرار دهید.
  • برای آزمایش ادرار نوزاد دختر، گوشه های واژن را باز کرده و محل خروج را با کیسه بپوشانید.
  • پوشک نوزاد را به گونه ‌ای بپوشانید که با کیسه تماس نداشته باشد.
  • هر ۱۵ تا ۲۰ دقیقه چک کنید که آیا نوزاد ادرار کرده است یا خیر. در صورت ادرار کردن، پوشک و کیسه را بگیرید و محتوای کیسه را در یک ظرف خالص و خشک بریزید.
  • حجم ادرار نوزاد برای آزمایش حداقل ۱۰ میلی ‌لیتر باید است. در صورت عدم دست ‌یابی به حجم لازم، ممکن است لازم باشد فرآیند جمع آوری را تکرار کنید.
  • نام نوزاد را روی ظرف بنویسید و به همراه فرم مخصوص به آزمایشگاه تحویل دهید.

* آزمایش ادرار نوزاد برای چیست؟

آزمایش ادرار نوزاد بستگی به هدف پزشک دارد و ممکن است شامل چندین پارامتر باشد. به عنوان مثال، آزمایش ادرار زردی نوزاد یکی از کاربردهای رایج این آزمایش می باشد.

بعضی از پارامترهای معمول در آزمایش ادرار در هفت ماهگی عبارتند از:

  • پروتئین: پروتئین چندین نقش حیاتی در بدن دارد، از جمله حمل اکسیژن، ساخت آنتی ‌بادی، ترمیم بافت ‌ها و انتقال سیگنال ‌ها. سطح نرمال پروتئین در آزمایش ادرار نرمال نوزاد حدود 49 میلی گرم در متر مکعب در ساعت است.
  • بیلی‌ روبین: بیلی ‌روبین یک ماده زرد رنگ است که در زمان شکستن گلبول‌ های قرمز خون تولید می‌ شود. بیلی‌ روبین توسط کبد فیلتر شده و با مدفوع دفع می‌ شود. سطح نرمال بیلی ‌روبین در ادرار باید کمتر از 5.2 میلی گرم باشد. در آزمایش ادرار برای زردی نوزاد، سطح بالای بیلی ‌روبین در ادرار از عدد 5 معمولا بیشتر است .
  • گلوکز: گلوکز یک نوع قند است که از غذا تولید می‌ شود و به عنوان منبع انرژی برای سلول‌ ها عمل می ‌کند. سطح نرمال گلوکز در ادرار صفر است و وجود آن در ادرار ممکن است نشانگر دیابت یا بیماری کلیوی باشد .

* آزمایش ادرار در کودکان

آزمایش ادرار کودکان برای چیست؟ آزمایش ادرار کودک یکی از روش های تشخیصی است که برای بررسی سلامت سیستم ادراری و کلیوی کودکان استفاده می شود. آنالیز ادرار کودکان می تواند نشان دهد که آیا کودک به عفونت ادراری، سنگ کلیه، دیابت یا بیماری های دیگر مبتلا هست یا خیر.

برای انجام آزمایش ادرار کودکان، نمونه ادرار را در یک ظرف تمیز جمع آوری نموده و با استفاده از یک نوار شیمیایی به نام دیپ استیک، پارامترهای مختلف ادرار را اندازه گیری می کنند.

بعضی از این پارامترهایی که در آنالیز آزمایش ادرار کودکان نشان داده میشود عبارتند از:

  • PH: مقدار اسید یا باز بودن ادرار
  • قند: مقدار گلوکز در ادرار
  • پروتئین: مقدار پروتئین در ادرار
  • نیترات: مقدار نشان دهنده وجود باکتری در ادرار

خواندن آزمایش ادرار کودک بستگی به مقادیر نرمال و غیر نرمال هر پارامتر دارد. بعضی از پارامترها مثل PH و قند ممکن است با تغذیه و دارو تغییر کنند. بعضی دیگر مثل پروتئین و خون نشان دهنده آسیب به کلیه ها یا عفونت هستند. بعضی ها هم مثل نیترات فقط در صورت وجود باکتری در ادرار مثبت می شوند.

* در آزمایش ادرار blood چیست؟

blood مثبت در آزمایش ادرار به معنای وجود خون است و پزشک در هنگام خواندن آزمایش ادرار کودک ممکن است وجود خون را تائید کند. در رابطه با اینکه چرا در آزمایش ادرار خون دیده میشود باید گفت این امر میتواند به دلایل بیماری هایی از جمله عفونت مثانه یا کلیه، سنگ کلیه، بیماری ارثی سندرم آلپورت، وجود بیش از حد مواد معدنی و… باشد.

توجه داشته باشید که بسیار مهم است که در خصوص ادرار آزمایش خون کودکان حتما با پزشک مشورت شود.

آزمایش کشت و آنالیز ادرار برای تعیین عفونت

– آزمایش کشت ادرار یعنی چه؟

برای اطمینان بیشتر از تشخیص عفونت ادراری، گاها پزشکان لازم میدانند که آنالیز کشت ادرار یا آزمایش ادرار یو سی (U/C) نیز انجام شود، چرا که آزمایش کشت ادرار جواب قطعی تری برای عفونت ادراری ارائه میکند.

در کشت ادرار، نمونه‌ ادرار را در محیط آزمایشگاهی کشت باکتری قرار می ‌دهند و منتظر می‌ مانند تا باکتری‌ ها رشد کنند. سپس، باکتری‌ ها را شناسایی کرده و بهترین داروی مناسب برای درمان عفونت را تعیین می ‌کنند.

– آزمایش کشت ادرار شامل چه مواردی است؟

در این آزمایش ادرار کشت باکتری ها انجام میشود و هدفش تشخیص باکتری هایی است که باعث عفونت ادراری در افراد میشوند. آزمایش کشت ادرار در چکاپ سالانه افراد نیز لحاظ میشود، که در این صورت هزینه آزمایش کشت ادرار به همراه سایر تست ها از شما گرفته خواهد شد.

آزمایش شب ادرارى کودکان چگونه است؟

آزمایش شب ادرارى یک روش ساده و غیر تهاجمى است که به بررسى علل شب ادرارى   (enuresis) می پردازد. این آزمایش معمولا زمانی گرفته میشود که روش های رایج جلوگیری از شب ادراری جواب نداده باشند. انجام آزمایش شب ادراری به تشخیص عفونت هایی که ممکن است باعث شب اداری شوند نیز کمک می کند.

* آزمایش ادرار استخدامی

آزمایش ادرار استخدام یک نوع دیگری از آزمایش آنالیز ادرار است که برای بررسی وجود مواد مخدر یا داروهای تحت کنترل در ادرار فرد انجام می ‌شود. این آزمایش معمولاً در مواردی که فرد بخواهد در یک شرکت یا سازمان استخدام شود، توسط کارفرما یا سازمان مورد نظر تقاضا می ‌شود. هدف از این آزمایش این است که بررسی کند که فرد مورد نظر به مواد مخدر یا داروهای تحت کنترل اعتیاد ندارد و قابل اعتماد است.

برای انجام آزمایش های ادرار استخدامی، لازم است نکات زیر را رعایت کنید:

  • حداقل ۲۴ ساعت قبل از آزمایش، از مصرف هرگونه دارو، مکمل، چای، قهوه، الکل و سیگار خودداری کنید.
  • در روز آزمایش، حداقل ۲ لیتر آب بنوشید و به صورت معمول ادرار کنید.
  • نمونه ‌ اولین ادرار صبح را نباید برای آزمایش استفاده کنید.
  • قسمت ابتدایی و پایانی ادرار را نباید در ظرف جمع‌ آوری نمونه بریزید. فقط جریان میانی ادرار را در ظرف بریزید.
  • نام و شناسه خود را روی ظرف بنویسید و به همراه فرم مخصوص به آزمایشگاه تحویل دهید.

* آزمایش ادرار طب کار شامل چیست؟

آزمایش خون و ادرار طب کار یکی دیگر از تست هایی که است که برای محل کار، بررسی سلامت و عملکرد کلیه ‌ها و سیستم ادراری کارگران انجام می ‌شود. این آزمایش نیز در مواردی که فرد بخواهد در یک شرکت یا سازمان استخدام شود، توسط کارفرما یا سازمان مورد نظر تقاضا می‌ شود.

آنالیز ادرار زیر میکروسکوپ انجام شده و اول از همه از نظر اعتیاد شخص به هر نوع مواد مخدر گرفته میشود؛ همچنین، می‌ تواند به تشخیص بسیاری از بیماری‌ ها و اختلالات کلیوی، مثل عفونت‌ ها، سنگ‌ ها، تومور‌ها، دیابت و زردی کمک کند.

* آیا آزمایش ادرار شرایط خاصی دارد؟

بله، در برخی موارد نیاز به آمادگی قبل از آزمایش ادرار دارید. در برخی مواقع آزمایش ادرار ناشتا انجام میشود، در برخی از تست ها ممکن است مصرف آنتی بیوتیک و آزمایش ادرار تداخل ایجاد کنند و همچنین برای خوردن آب قبل از آزمایش ادرار ممکن است بسته به تشخیص پزشک و نوع آزمایش شرایطی وجود داشته باشد.

بهترین کار این است که برای پرسیدن سوالات آزمایش ادرار با پزشک خود یا مسئول آزمایشگاه مشورت کنید.

آزمایش ادرار چه چیزی را نشان می دهد؟

در خصوص اینکه آزمایش ادرار چه چیزی نشان میدهد، باید گفت آزمایش ادرار یکی از روش‌ های ساده و مفید برای ارزیابی سلامت و عملکرد کلیه‌ ها و دستگاه مجاری بدن است.

تا اینجای کار نگاهی کوتاه به لیست آزمایش ادرار انداختیم و گفتیم که این آزمایش می‌ تواند به اطمینان از سلامت زنان پیش از بارداری و حین بارداری، تشخیص بسیاری از بیماری‌ ها و اختلالات کلیوی عفونت مجاری، سنگ‌ کلیه، دیابت و زردی نوزاد و کودکان کمک کند.

همچنین گفتیم که این آزمایش می ‌تواند به بررسی وجود مواد مخدر یا در ادرار فرد و اطمینان سازمان ها و مراکز اداری کمک کند. مواد اعتیادآور بسیاری در آزمایش ادرار یا Urin Analysis قابل مشاهده هستند که برخی از آنها شامل آمفتامین، بنزودیازپین، کانابینوئید است.

در ادامه قصد داریم نگاهی دقیق تری داشته باشیم که با آنالیز ادرار در جواب آزمایش چه چیزهایی مشخص می شوند.

* آزمایش ادرار تشخیص سرطان

آزمایش ادرار سرطان یکی از روش های شناسایی سلول‌ های سرطانی یا مواد شیمیایی مرتبط با سرطان در ادرار است. این آزمایش می ‌تواند به تشخیص بعضی از انواع سرطان‌ ها کمک کند، مخصوصاً سرطان مثانه که در آن توده ‌های بدخیم در دیواره مثانه رشد می ‌کنند. آزمایش ادرار سرطان مثانه معمولاً با استفاده از یک نوار تست که به نام دیپ ‌استیک (dipstick) صورت میگیرد. این نوار تست به وجود خون یا پروتئین در ادرار حساس است و با تغییر وضعیت خود، میتواند نشان دهنده بیماری باشد.

بعضی از آزمایش ‌های ادرار تشخیص سرطان با استفاده از روش‌ های پیشرفته‌ انجام میشوند و میتوانند آنتی‌ ژن‌ ها یا آنتی ‌بادی‌ های خاص که توسط سلول ‌های سرطانی تولید یا هدف قرار می ‌گیرند را شناسایی کنند.

بعضی از موارد شناسایی سرطان و آزمایش ادرار شامل موارد زیر می باشند:

  • آزمایش NMP22: این آزمایش، پروتئینی را که توسط سلول‌ های سرطان مثانه تولید می ‌شود، شناسایی می ‌کند.
  • آزمایش BTA: این آزمایش، پروتئین مکمل خانواده نوع H (hCFHrp) را که توسط سلول ‌های سرطان مثانه هدف قرار می ‌گیرد، شناسایی می ‌کند.

آزمایش ادرار تشخیص سرطان نباید به عنوان روش نهایی برای تأیید یا رد سرطان در نظر گرفته شود، بلکه باید با دیگر روش ‌های تصویربرداری و بافت شناسی همراه باشد. همچنین، تحلیل آنالیز ادرار نمی ‌تواند همه انواع سرطان را شناسایی کند و ممکن است در بعضی موارد نتایج منفی یا مثبت کاذب داشته باشد .

آزمایش ادرار سه نوبته برای چیست؟

آزمایش ادرار سه مرحله ای یکی از روش های آنالیز ادرار کامل است که در سه مرحله و سه روز متوالی انجام میشود. این آزمایش می تواند به پزشکان برای تشخیص انواع سرطان کمک های بسیاری کند.

* آزمایش ادرار سنگ کلیه

سنگ کلیه و آزمایش ادرار یکی از مشکلات رایج مردم است که با استفاده از آزمایش ادرار در چکاپ یا به صورت تکی قابل شناسایی است. این آزمایش می‌ تواند به تشخیص بسیاری از بیماری ‌ها و اختلالات کلیوی، مثل عفونت‌ ها، تومور‌ها، دیابت و زردی کمک کند.

 همچنین، جواب آزمایش ادرار سنگ کلیه و آنالیز سنگ ادراری می ‌تواند به بررسی علت شکل‌ گیری سنگ‌ های کلیوی و نوع آن ‌ها کمک کند. برخی از مواردی که آزمایش ادرار کلیه قابل شناسایی هستند عبارتند از:

  • سنگ کلسیم: این نوع سنگ شایع‌ ترین نوع سنگ کلیه است و از رسوبات کلسیم و فسفات یا اگزالات تشکیل می ‌شود. علت شکل‌ گیری این نوع سنگ ممکن است بالا بودن سطح کلسیم یا اگزالات در خون یا ادرار باشد.
  • سنگ استرووایت: این نوع سنگ ناشی از عفونت باکتریایی در سیستم ادراری است و از رسوبات منیزیم، فسفات، کربنات و آمونیوم تشکیل می ‌شود و با آزمایش ادرار عفونت کلیه نیز قابل تشخیص است.
  • سنگ اسید اوریک: این نوع سنگ از رسوبات اسید اوریک تشکیل می ‌شود و میتواند باعث انسداد مجاری ادرار شود.

* آزمایش ادرار برای اعتیاد

یکی دیگر از مواردی که در آزمایش ادرار یو آ نشان داده میشود، اعتیاد شخص به انواع مواد مخدر است. آزمایش ادرار تست اعتیاد علاوه بر اینکه در تست ازدواج لازم است، برای استخدام در برخی مراکز، شرکت ها و سازمان ها نیز لازم هستند.

آزمایش اعتیاد از طریق ادرار یکی از راه های تشخیص اعتیاد شخص است و ممکن است این آزمایش با تست خون نیز انجام شود. فرق آزمایش ادرار با خون این است که مواد مخدر در ادرار ماندگاری بیشتری دارند.

مواد مختلفی در آزمایش ادرار عدم اعتیاد شناسایی میشوند که در ادامه برخی از آنها را مشاهده میکنید:

·       آزمایش ادرار ماریجوانا

ماریجوانا یا گل حاوی ماده THC می باشد و با انجام تست ادرار گل قابل شناسایی خواهد بود. همچنین آزمایش ادرار گل بستگی به میزان مصرف اشخاص متغیر بوده و ممکن است بین 2 روز تا 4 هفته متغیر باشد.

·       آزمایش ادرار متادون

با مصرف متادون، حداکثر تا 2 هفته بعد این ماده در تجزیه آزمایش ادرار نشان داده خواهد شد.

·       آزمایش ادرار مورفین

با مصرف مورفین، اثرات آن حدود 2 تا 4 روز در تجزیه کامل ادرار قابل تشخیص است.

·       آزمایش ادرار کریستال

تست ادرار شیشه میتواند از 2 تا 7 روز، مصرف این ماده را نشان دهد. به جز آزمایش ادرار مواد مخدر، این ماده و دیگر مواد مخدر از طریق تست خون و همچنین در موی افراد قابل تشخیص هستند.

·       آزمایش ادرار تریاک

تریاک دیگر مواد مخدری است که با آنالیز کامل ادرار قابل شناسایی است. با مصرف این ماده، تا 3 الی 5 روز بعد ممکن است نتیجه آزمایش ادرار جهت اعتیاد، مثبت شود.

·       آزمایش ادرار سیگار

آزمایش ادرار سیگار را نشان می دهد؟ بله، با انجام آزمایش ادرار میتوان با بررسی میزان کوتینین، مصرف سیگار در افراد را شناسایی کرد. بسته میزان مصرف، ممکن است از 4 روز تا چند هفته اثرات سیگار در بدن فرد باقی بماند و در نتایج آنالیز ادرار مشخص شود. برای تشخیص سیگار میتوان از آزمایش ادرار و خون به صورت همزمان نیز استفاده کرد.

موارد و حروف اختصاری آزمایش ادرار

برای خواندن آزمایش ادرار توسط مسئولین آزمایشگاه یا پزشکان، یک سری حروف اختصاری وجود دارد که به روند بهتر آزمایش ادرار خواندن کمک میکند. در ادامه برخی از این حروف اختصاری در آزمایش ادرار را بررسی میکنیم.

Appearance جواب آزمایش ادرار

Appearance  در آزمایش ادرار به معنی ظاهر ادرار است. ادرار معمولا شفاف بوده اما ممکن است دارای رسوب و کدر باشد. اگر در ادرار گلبول‌ های سفید یا قرمز، اپیتلیال ها و باکتری ‌ها نیز حضور داشته باشند رنگ ادرار کدر یا نیمه کدر می شود.

RBC در آزمایش ادرار

RBC در آزمایش ادرار به معنی گلبول ‌های قرمز موجود در خون است. به طور معمول نباید در آزمایش ادرار خون وجود داشته باشد. داشتن آزمایش ادرار خونی میتواند نشان دهنده خون ریزی در یک جایی از مجاری ادرار باشد.

همچنین در آزمایش ادرار وجود خون میتواند به دلایل مختلفی مثل عفونت مجاری ادراری، بیماری‌ های کلیوی و… باشد. خواندن جواب آزمایش ادرار و خون میتواند به شناسایی علت این اتفاق کمک کند.

Bacteria در آزمایش ادرار

Bacteria در آزمایش ادرار به معنی تشخیص باکتری در نمونه ادرار است. در شخص سالم، سیستم ادراری استریل و بدون باکتری است. باکتری‌ ها میکروارگانیسم ‌هایی هستند که می توانند در بدن ایجاد عفونت کنند. Bacteria در جواب آزمایش ادرار ممکن است به دلیل استریل نبودن ظرف و اشکال در هنگام نمونه گیری نیز دیده شود

mucus در آزمایش ادرار

در آزمایش ادرار Mucus به معنی تشخیص رشته های چسبان یا مخاط در نمونه ادرار است. مخاط یک ماده چسبان است که توسط پوست های لخت (mucous membranes) که سیستم ادراری و دیگر عضلات بدن را پوشانده است، تولید مى شود. این مخاط به حفاظت و از بافت ها از تحریک و عفونت کمک می کند.

سایر فاکتورهای آزمایش ادرار

·       آزمایش رنگ ادرار

آنالیز رنگ ادرار برای بررسی رنگ آن است که می تواند نشان دهنده سلامت یا بیماری سیستم ادراری یا دیگر اندام ها باشد. رنگ طبیعی در آزمایش ادرار نرمال زرد کم رنگ تا کهربایی تیره است و ممکن است تحت تاثیر عوامل مختلف تغییر کند.

·       آزمایش ید ادرار

 این آزمایش برای اندازه گیری مقدار ید در ادرار است که می تواند نشان دهنده سلامت یا بیماری تیروئید باشد. ید یک عنصر ضروری است که در تولید هورمون های تیروئید نقش دارد. مقدار ید در آزمایش ادرار معمولی بین 100 تا 200 میکروگرم در روز است.

·       آزمایش هموگلوبین ادرار

این آزمایش برای تشخیص وجود هموگلوبین در ادرار است که می تواند نشان دهنده خون ریزی یا تخریب گلبول های قرمز خون باشد. مقدار هموگلوبین در آزمایش ادرار طبیعی صفر و ناچیز است.

·       آزمایش ادرار گلوکز

دیابت و آزمایش ادرار دو جزء اصلی این تست ها هستند. این آزمایش برای اندازه گیری مقدار قند یا گلوکز در ادرار است که می تواند نشان دهنده سلامت یا بیماری کلیه یا پانکراس باشد. قند در خون به وسیله کلیه ها فیلتر شده و به صورت طبیعی در ادرار دفع نمی شود، بنابراین در آزمایش ادرار سالم نباید گلوکز دیده شود، مگر اینکه برای تست دیابت، آزمایش ادرار مثبت باشد.

·       آزمایش فسفر ادرار

این آزمایش برای اندازه گیری مقدار فسفات در ادرار است که می‌ تواند نشان دهنده سلامت یا بیماری کلیه، پاراتیروئیدی، استخوان یا عضلات باشد. فسفات یک عنصر معدنی است که در ساخت و نگه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌داری استخوان، تولید DNA و RNA و حفظ تعادل PH خون نقش دارد. جلوتر به این هم میپردازیم که در آزمایش ادرار رنج نرمال PH چقدر است.

·       آزمایش غلظت ادرار

این آزمایش برای اندازه گیری نسبت وزن ادرار به وزن آب خالص است که می تواند نشان دهنده سلامت یا بیماری کلیه، قلب، کبد یا تیروئید باشد و نشان دهنده توانایی کلیه ها در ترشح و ترکیب مواد محلول در ادرار است.

·       آزمایش فشار ادرار

 این آزمایش برای اندازه گیری فشار ادرار در مثانه است که می تواند نشان دهنده سلامت یا بیماری سیستم ادراری باشد. فشار ادرار تحت تاثیر عضلات دیواره مثانه، حجم ادرار، حساسیت عصبی و عوامل دیگر قرار می گیرد.

·       آزمایش جریان ادرار

این آزمایش برای اندازه گیری سرعت و حجم جریان ادرار است که می تواند نشان دهنده سلامت یا بیماری در مثانه، پروستات یا عضلات لگن باشد. جریان ادرار تحت تاثیر عضلات دفع، حجم مثانه، فشار خون و عوامل دیگر قرار می گیرد.

·       پروتئین در ادرار

این آزمایش برای اندازه گیری مقدار پروتئین در ادرار است که می ‌تواند نشان دهنده سلامت یا بیماری کلیه، عفونت مجاری ادرای، فشار خون بالا یا دیابت باشد. پروتئین یک ماده آلی است که در ساخت و عملکردی بافت ها و سلول ها نقش دارد. مقدار طبیعی پروتئین در گزارش آنالیز ادرار بین 50 تا 80 میلی‌ گرم در روز است.

·       آزمایش ادرار پروتئین trace یعنی چه؟

Trace در آزمایش ادرار پروتئین یعنی مقدار کمی پروتئین در ادرار شما دیده شده است. پروتئین یک ماده آلی است که در ساخت و عملکرد بافت ها و سلول ها نقش دارد. در حالت طبیعی، پروتئین باید در خون باقی بماند و وارد ادرار نشود. وجود پروتئین در ادرار ممکن است نشان دهنده بیماری های کلیه، عفونت مجاری ادرای، فشار خون بالا یا دیابت باشد. بنابراین در آنالیز ادرار نرمال، پروتئین دیده نمیشود.

·       آزمایش ادرار خون trace یعنی چه؟

یعنی آزمایش ادرار تریس، مقدار کمی خون در ادرار شما دیده شده است. خون در ادرار معمولا به رنگ قرمز یا قهوه‌ ای دیده می شود و به آن هماتوری (هماچوری یا ادرار‌خونی) می گویند. هماتوری ممکن است نشان دهنده خون ریزی یا تخریب گلبول های قرمز خون باشد. علل مختلفی مثل سنگ کلیه، عفونت مجاری ادرای، تروما، زخم ها، سرطان های کلیه یا مثانه داشته باشد.

  • PH در آزمایشات ادرار چیست؟

PH در آزمایش ادرار نشانگر میزان اسیدی یا قلیایی بودن ادرار است. حد نرمال PH در آزمایش ادرار برای اغلب انسان‌ها 6 است، اگرچه ممکن است افراد آزمایش ادرار PH5، آزمایش ادرار PH6 و آزمایش ادرار PH7 را نیز تجربه کنند. این میزان با تغییرات رژیم غذایی، داروها، عفونت ‌ها و بیماری ‌های مختلف تغییر کند.

اسیدی بودن آزمایش ادرار پی اچ ممکن است نشانه عفونت ادراری، دیابت، سنگ کلیه یا سوء تغذیه باشد

آزمایش ادرار PH8 و قلیایی بودن ادرار ممکن است نشانه عفونت کلیوی، سنگ کلیه فسفات، داروهای ضد التهاب یا بارداری باشد. آزمایشات شیمیایی ادرار به بررسی دقیق این مورد کمک میکنند.

برای درخواست هرگونه مشاوره، انجام آزمایش ادرار و ثبت درخواست تلفنی نمونه‌گیری (در آزمایشگاه، منزل، محل کار)
با تلفن 1650 برای استان تهران و تلفن 88709970-021 برای دیگر استان‌ها
با آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک پزشکی تهران لب تماس بگیرید.

آشنایی با لوازم آزمایش ادرار

برای انجام آزمایش ادرار، متخصصین به یکسری لوازم نیاز دارند که کمک میکند آزمایش با کیفیت بهتری انجام شود. برخی از این لوازم شامل:

·       گزارش آزمایش ادرار

 گزارشی است که نتایج آزمایش ادرار را نشان می ‌دهد. گزارش آزمایش ادرار می ‌تواند شامل مواردی مانند  PH، گلوکز، پروتئین، نیتریت، کتون، خون، سلول ‌ها، باکتری ها و کریستال‌ ها باشد.

·       گزارش کار آنالیز ادرار

 یک گزارش است که فرآیند و روش آنالیز ادرار را توضیح می ‌دهد. گزارش کار آنالیز ادرار می ‌تواند شامل مواردی مانند نحوه جمع ‌آوری نمونه، نوع و تعداد دستگاه‌ ها و لوازم مورد استفاده، دقت و صحت آزمایش، خطاها و عوامل تاثیرگذار باشد.

·       دستگاه آنالیز ادرار

 یک دستگاه الکترونیکی که برای انجام آزمایش ادرار استفاده می ‌شود. دستگاه آنالیز ادرار می ‌تواند با استفاده از نور، الکترود، حسگر و راکتور، پارامترهای مختلف ادرار را سنجیده و نتایج را به صورت دیجیتال یا چاپ شده نمایش دهد.

·       نوار آنالیز ادرار

یک نوار پلاستیکی که برای ساده ‌سازی آزمایش ادرار استفاده می‌ شود. نوار آنالیز ادرار شامل چندین طیف رنگی است که هر کدام به یک پارامتر خاص حساس هستند. با قرار دادن نوار در ادرار، نوار تغییر رنگ می ‌دهند و با استفاده از جدول رنگ، پارامترها قابل خواندن هستند.

·       ظرف آزمایش ادرار

یک ظرف پلاستیکی یا شیشه ‌ای که برای جمع ‌آوری و حمل نمونه ادرار به آزمایشگاه استفاده می ‌شود. ظرف آزمایش ادرار باید تمیز، خشک، دارای برچسب باشد. بعضی از ظروف آزمایش ادرار شامل مواد نگه ‌دارنده هستند که جلوگیری از تغییرات شیمیایی و بیولوژیک در نمونه کمک میکند.

·       لوله آزمایش ادرار

 یک لوله پلاستیکی  بلند که برای جابجایی نمونه ادرار از ظرف به دستگاه آنالیز ادرار استفاده می ‌شود. لوله آزمایش ادرار باید یکبار مصرف، استریل و بدون هوا باشد.

پریود و آزمایش ادرار

آزمایش ادرار در پریودی یکی از مواردی است که باید با احتیاط انجام شود. زیرا خون قاعدگی ممکن است نتایج آزمایش را تحت تاثیر قرار دهد و به اشتباه منجر شود. در رابطه با آزمایش ادرار و پریودی باید به این نکته توجه کنید که برخی از آزمایشگاه ‌ها، آزمایش ادرار زمان پریودی را قبول نمی ‌کنند و بهتر است برای آزمایش ادرار قبل از پریودی اقدام کنید.  

همچنین آزمایش ادرار روز سوم پریودی یک نوع آزمایش هورمونی است که در آن هورمون های استروژن، پروژسترون، FSH، LH و پرولاکتین اندازه گیری می شوند.

بنابراین بهتر است قبل از انجام آزمایش ادرار در هنگام پریودی با آزمایشگاه مورد نظر تماس بگیرید و از شرایط آنالیز ادرار در آزمایشگاه مطلع شوید.

به علاوه، در آزمایش ادرار هنگام پریودی بعضی از شاخص ‌های آزمایش ادرار مانند خون، پروتئین، سلول‌ های اپیتلیال ها و pH ممکن است تغییر کنند و نشان دهنده بیماری ‌های کلیوی، کبدی، عفونت ادراری یا دیابت باشند.

تجزیه میکروسکوپی ادرار

آنالیز میکروسکوپی ادرار یک روش برای بررسی و آنالیز ادرار در زیر میکروسکوپ است. آنالیز ادرار زیر میکروسکوپ به تشخیص بیماری‌ های دستگاه ادراری، کلیوی، کبدی و خونی کمک کند. برای انجام آزمایش ادرار زیر میکروسکوپ، نمونه ادرار را با استفاده از یک سانتریفوژ جدا می‌ کنند و سپس چند قطره از رسوب را روی یک لام قرار می ‌دهند.

21 نفر نظرات خود را با ما در مورد آزمایش ادرار | تفسیر و تست آنالیز ادرار | Urine analysis(UA) در میان گذاشته‌اند.
  • امیرعلی محمدی, 11 مرداد, 1402 @ 3:03 ق.ظ پاسخ

    سلام وقت بخیر، ببخشید آنالیز ادرار شیمیایی نتایج بهتری نسبت به آزمایش فیزیکی داره دیگه درسته؟ چون یه جایی خوندم که نتایجش رو خیلی نمیشه مورد استناد قرار داد

    • روابط عمومی تهران لب, 16 مرداد, 1402 @ 4:29 ب.ظ پاسخ

      سلام امیرعلی عزیز 🙏🌸
      همه روش های آنالیز ادرار مزایا و معایب خودشان را دارند، اگرچه آنالیز شیمیایی میتواند دقت بیش تری داشته باشد
      (مشاوره و ثبت تلفنی آزمایش با شماره تلفن 1650 برای استان تهران و شماره تلفن 88709970-021 برای دیگر استان‌ها)

  • پیمانه محمدی, 11 مرداد, 1402 @ 3:03 ق.ظ پاسخ

    ممنون از مطلب خوبتون، بخش آمادگی آزمایش ادرار بسیار مفید و کامل بود

  • رستا آسایش, 11 مرداد, 1402 @ 3:03 ق.ظ پاسخ

    برای تحلیل آزمایش ادرار هم بخشی دارید؟

    • روابط عمومی تهران لب, 16 مرداد, 1402 @ 4:27 ب.ظ پاسخ

      بله خانم آسایش عزیز🙏🌸
      میتوانید کارشناسان آزمایشگاه، آنالیز آزمایش ادرار را انجام میدهند.
      (مشاوره و ثبت تلفنی آزمایش با شماره تلفن 1650 برای استان تهران و شماره تلفن 88709970-021 برای دیگر استان‌ها)

  • زیبا بیاتی, 11 مرداد, 1402 @ 3:04 ق.ظ پاسخ

    توضیحاتتون عالی بود، یه سوال آنالیز ادرار زیر میکروسکوپ هم انجام میشه درسته؟

    • روابط عمومی تهران لب, 16 مرداد, 1402 @ 4:26 ب.ظ پاسخ

      سلام خانم بیاتی🙏🌸
      بستگی به نوع آزمایشی که انجام میشود، بله از میروسکوپ هم استفاده میشود.
      (مشاوره و ثبت تلفنی آزمایش با شماره تلفن 1650 برای استان تهران و شماره تلفن 88709970-021 برای دیگر استان‌ها)

  • محمد مغانلو, 11 مرداد, 1402 @ 3:04 ق.ظ پاسخ

    سلام، من 3 روز بعد از آزمایش برای آنالیز ادرار 24 ساعته مراجعه کردم گفتید آماده نیست، خواستم بدونم چقدر طول میکشه مگه؟

    • روابط عمومی تهران لب, 16 مرداد, 1402 @ 4:25 ب.ظ پاسخ

      سلام آقای مغانلو عزیز 🙏🌸
      قسمت پذیرش حتما با شما در ارتباط خواهند بود، درحال پیگیری هستیم

      • محمد مغانلو, 16 مرداد, 1402 @ 4:27 ب.ظ پاسخ

        بخش پذیرش جواب را ایمیل کردن و بصورت تلفنی تحلیلش رو هم بهم گفتن، ممنون از خدمات خوب و پیگیرری شما.

    • مدیریت وبسایت تهران لب, 13 آبان, 1402 @ 11:10 ق.ظ پاسخ

      سلام محمد جان،

      احتمالا پاسخ آزمایش شما آماده شده است و بدون نیاز به مراجعه حضوری با تماس میتونستید از این مورد مطلع شوید، به هر حال،

      برای کسب اطلاعات بیشتر یا سوالات تخصصی تر از طریق راه های ارتباطی زیر تماس بگیرید:
      ❤️(مشاوره و ثبت تلفنی آزمایش با شماره تلفن 1650 برای استان تهران و شماره تلفن 88709970-021 برای دیگر استان‌ها)❤️

  • امین, 6 آبان, 1402 @ 2:52 ب.ظ پاسخ

    epithelial cells در آزمایش ادرار باید چند باشد؟

    • مدیریت وبسایت تهران لب, 12 آبان, 1402 @ 10:06 ب.ظ پاسخ

      تعداد سلول‌های اپیتلیال در آزمایش ادرار ممکن است متنوع باشد و به موارد مختلفی وابسته باشد، از جمله علت آزمایش، شرایط فرد مورد آزمون، و روش نیروی کار استفاده شده در آن آزمایش.

      عموماً و در شرایط طبیعی، مقدار سلول‌های اپیتلیال در ادرار بسیار کم است و می‌توان آن را به صورت معدود یا حتی ناشناخته در نظر گرفت. اما در برخی موارد، مانند التهاب یا آسیب به ساختار ادراری، تعداد سلول‌های اپیتلیال می‌تواند افزایش یابد.

      برای تفسیر مقدار سلول‌های اپیتلیال در آزمایش ادرار، بهتر است با محتوای دقیق گزارش آزمایش و مقادیر مرجع موجود در آزمایشگاه خود را مقایسه کنید. در هر صورت، پزشک شما بهترین منبع برای تفسیر نتایج آزمایش ادرار است و می‌تواند بر اساس معلومات شخصی شما توضیحات لازم را ارائه دهد.

      ❤️(مشاوره و ثبت تلفنی آزمایش با شماره تلفن 1650 برای استان تهران و شماره تلفن 88709970-021 برای دیگر استان‌ها)❤️

  • علی, 6 آبان, 1402 @ 2:53 ب.ظ پاسخ

    casts در آزمایش ادرار

    • مدیریت وبسایت تهران لب, 12 آبان, 1402 @ 10:04 ب.ظ پاسخ

      در آزمایش ادرار، casts، به چه معناست؟

      در آزمایش ادرار، مفهوم “casts” به ذراتی اشاره دارد که در ساختار ادرار دیده می‌شوند. Casts یا “توپولوس”‌ها، نوعی توده یا رسوب است که در لوله‌های ادراری تشکیل می‌شود. این توده‌ها معمولاً توسط خون و سلول‌های لوله کلیه شکل گرفته و ممکن است شامل برهم‌آمیختگی سلولی و مواد دیگری مانند پروتئین و شکسته شدن آرنج‌ها (granular casts) باشند.

      هر نوع cast می‌تواند نشان‌دهنده‌ی یک نقص مشخص در سیستم ادراری یا کلیه باشد. برای مثال، وجود granular casts ممکن است نشان‌دهنده اختلال در عملکرد کلیه و آسیب به لوله‌های ادراری باشد.

      نتایج آزمایش ادرار شامل دسته‌بندی‌هایی مانند casts قابل ارزیابی هستند و معمولاً این ارزیابی توسط پزشکان و تخصصی‌های بهداشتی انجام می‌شود. پزشک شما بهترین منبع برای تفسیر نتایج آزمایشات ادرار است و بر اساس موارد شخصی شما توضیحات و توصیه‌هایی را به شما خواهد داد.

      ❤️(مشاوره و ثبت تلفنی آزمایش با شماره تلفن 1650 برای استان تهران و شماره تلفن 88709970-021 برای دیگر استان‌ها)❤️

  • موسی, 6 آبان, 1402 @ 2:55 ب.ظ پاسخ

    وجود خون در ادرار نشانه چیست؟

    • مدیریت وبسایت تهران لب, 12 آبان, 1402 @ 9:57 ب.ظ پاسخ

      وجود خون در ادرار می‌تواند یک نشانه مهم از مشکلاتی در سیستم ادراری باشد. در غالبی از موارد، ادرار باید بدون وجود خون باشد. اما وجود خون در ادرار، که با عبارت طبی هماتوری نیز شناخته می‌شود، ممکن است بر اثر مسائل مختلفی رخ دهد. در ادامه، چند عامل احتمالی که باعث وجود خون در ادرار می‌شوند، را بررسی می‌کنیم:

      1. عفونت ادراری: عفونت در سیستم ادراری، مانند التهاب مثانه (سیستایتیس) یا التهاب کلیه (نفریتیس) می‌تواند باعث وجود خون در ادرار شود. در این موارد، وقتی باکتری‌ها وارد سیستم ادراری شده و التهاب را ایجاد می‌کنند، ممکن است باعث آسیب به عروق و بافت‌های مرتبط شوند که باعث نفوذ خون به ادرار می‌شود.

      2. سنگ‌های کلیه: وجود سنگ‌های کلیه (مثلاً سنگ‌های شاخ کلیه) ممکن است باعث آسیب به عروق و بافت‌ها شود که به دور از این است که خون به آنها وارد شود. این مسئله می‌تواند به موجب ترشح خون در ادرار، وجود خون را در ادرار نشان دهد.

      3. آسیب یا ضربه به مناطق ادراری: صدمات یا ضربه به مناطق مرتبط با سیستم ادراری می‌تواند باعث شکستن عروق یا آسیب دیگری به بافت‌ها شود که خون به ادرار وارد شود.

      4. سرطان: حضور توده‌های خبیث مانند سرطان مثانه یا سرطان کلیه می‌تواند باعث وجود خون در ادرار شود. این نوع خونریزی معمولاً ناپایدار است و با سایر علائم مانند درد یا ادرار دلسرد شده همراه است. در صورتی که شما خون در ادرار مشاهده کردید، مهم است که این موضوع را با پزشک خود مطرح کنید تا علت خونریزی مشخص شود و مشاوره درمانی مناسب دریافت کنید.

      مهم است که بدانید هرچه سریع‌تر با پزشک خود در مورد وجود خون در ادرار صحبت کنید، زیرا این ممکن است نشانه مشکلات جدی باشد. پزشک شما می‌تواند توسط تاریخچه پزشکی، آزمایشهای تکمیلی (مانند آزمایش‌های خون و ادرار) و تصویربرداری (مانند سونوگرافی یا سی تی اسکن) علت خونریزی را تشخیص دهد.

      منبع:
      Campbell-Walsh Urology, 12th Edition, Wein, Alan J., MD, PhD, et al.

      ❤️(مشاوره و ثبت تلفنی آزمایش با شماره تلفن 1650 برای استان تهران و شماره تلفن 88709970-021 برای دیگر استان‌ها)❤️

  • نادر, 6 آبان, 1402 @ 3:02 ب.ظ پاسخ

    جواب آزمایش ادرار را چطور بخوانیم و تفسیر کنیم؟ نمونه اندازه گیری هم مثال بزنید.

    • مدیریت وبسایت تهران لب, 12 آبان, 1402 @ 9:54 ب.ظ پاسخ

      از علائم اصلی تفسیر آزمایش ادرار می توان به موارد زیر اشاره داشت:
      رنگ (Color)
      شفافیت (Appearance)
      بو (Odor)
      وزن ادرار (Specific Gravity)
      پروتئین (Protein)
      گلوکز (Glucose)
      کتون (Ketone)
      کریستال (Crystals)
      گلبول‌های سفید و قرمز خون (WBC, RBC)
      وجود خون در ادرار (Hematuria)

      برای مثال:
      برای مثال، فرض کنید جواب آزمایش ادرار شامل مقادیر زیر است:

      – رنگ: زرد
      – شفافیت: شفاف
      – pH: 6.5
      – قند: نرمال
      – پروتئین: نرمال
      – سفتی: نرمال
      – نیتریت: خیر

      ❤️(مشاوره و ثبت تلفنی آزمایش با شماره تلفن 1650 برای استان تهران و شماره تلفن 88709970-021 برای دیگر استان‌ها)❤️

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ثبت درخواست آزمایش