امروزه با پیشرفتهای صورت گرفته در حوزه علم پزشکی، میتوان با استفاده از کیت تعیین جنسیت جنین پیش از بارداری و بعد از بارداری جنسیت جنین را انتخاب کرد و تشخیص داد.
کیتهای تعیین جنسیت جنین پیش از بارداری یا کیتهای انتخاب جنسیت جنین به والدینها در انتخاب جنسیت فرزند آینده خود کمک میکنند، اما نتیجه آنها قطعی نیست و دارای ایراداتی هستند.
کیتهای تشخیص جنسیت جنین بعد از حاملگی هم به عنوان یک راهحل مناسب برای تعیین جنسیت نوزاد (مذکر و مونث بودن نوزاد) در اوایل دوران بارداری مورد استفاده قرار میگیرند. اما همچنان انجام آزمایش سونوگرافی و آزمایشات تخصصی ژنتیکی برای تعیین جنسیت جنین و بیماریهای او در یک آزمایشگاه معتبر توصیه میشود.
در ادامه، در خصوص این کیتها و روشهای آنها برای تشخیص جنسیت جنین توضیحاتی بیان میشود.
کیت انتخاب جنسیت جنین
کیتهای انتخاب جنسیت جنین، کیتهایی هستند که به گفته سازندگان آنها میتوانند شانس انتخاب جنسیت جنین را فراهم کنند. به این تریبب، با استفاده از این کیتها میتوان جنسیت نوزاد خود را قبل از بارداری مشخص کرد. کیتهای انتخاب جنسیت جنین قبل از بارداری فاقد اثربخشی تضمین شده هستند. کیتهای انتخاب جنسیت در منزل عموماً با بروشور، ابزارها و مکملهای مختلف عرضه میگردند.
-
روشهای کیتهای انتخاب جنسیت جنین در منزل
از روش شیتلز (Shettles Method) در بیشتر کیتهای انتخاب جنین در منزل استفاده میشود. در برخی کیتها نیز ترکیبی از روش ویلان، دوش واژن بکار رفته است و اینگونه کیتها، کیتهای جامعی میباشند.
-
روش شیتلز
روش شیتلز براساس مشاهده رفتار اسپرم میباشد و در این روش نزدیکی زمان انجام سکس با چرخه تخمکگذاری بر جنسیت جنین تأثیر میگذارد. طبق روش شیتلز برای داشتن فرزند پسر، بایستی عمل نزدیکی یا مقاربت تا حد امکان در زمان نزدیکی تخمکگذاری انجام شود. پوزیشن نزدیکی یا وضعیت مقاربت در این روش نیز مهم است و برای رسیدن سریع اسپرمها با کروموزوم جنسی Y (پسر) به تخمک، بهتر است عمل مقاربت در پوزیشن داگی انجام شود.
براساس تئوری شیتلز، نزدیکی چند روز قبل از تخمکگذاری هم احتمال دخترشدن فرزند شما را بالا میبرد و پوزیشنهایی، مثل پوزیشن میشنری (سکس از جلو)، به دلیل برخورداری از عمق کمتر به نفع اسپرمها با کروموزوم جنسی X (دختر) میباشند.
-
روش ویلان
از روش ویلان (Whelan Method) هم مثل روش قبلی برای تعیین جنسیت جنین قبل از لقاح استفاده میشود. طبق این روش، داشتن رابطه جنسی یا سکس 2 یا 3 روز قبل از تخمکگذاری، شانس دختر شدن جنین را افزایش میدهد و داشتن رابطه جنسی بین 4 تا 6 روز قبل از تخمکگذاری هم احتمال لقاح نوزاد ذکور را افزایش میدهد.
-
دوش واژن
طبق این روش، اسپرمهای X میتوانند محیطهای اسیدی را تحمل کنند و اسپرمهای Y در محیطهای قلیایی بهتر هستند. بنابراین، دوش سرکه برای لقاح جنین دختر مناسب است و اگر پسر میخواهید، انجام دوش جوششیرین بهتر خواهد بود.
نکته مهم: بیشتر کیتهای انتخاب جنسیت جنین نمیتوانند جنسیت را با دقت بالایی تعیین کنند و شواهد علمی قوی ندارند. فقط تکنیکهای پزشکی مانند IVF همراه با روشهای ژنتیکی، آن هم تحت شرایط و دلایل خاص میتوانند انتخاب جنسیت دقیق را ممکن کنند.
در نهایت لازم به ذکر است که کیتهای تعیین جنسیت قبل از بارداری میتوانند شامل دستورالعمل تهیه دوش، رژیم غذایی، وسایل دوش واژن، کیت ردگیری تخمک گذاری و… باشند.
کیت تعیین جنسیت جنین بعد از بارداری
کیتهای تشخیص جنسیت جنین بعد از بارداری، کیتهایی هستند که به زنان باردار کمک میکنند تا در اوایل بارداری از جنسیت جنین خود اطلاع یابند. برای تعیین جنسیت اولیه جنین از سونوگرافی و تکنیکهای تهاجمی (مثل آمنیوسنتز) به طور معمول استفاده میکنند. اما از آنجایی که سونوگرافی نمیتواند تا قبل از سه ماهه اول بارداری جنسیت جنین را تعیین کند (به دلیل رشد ناقص اندام تناسلی خارجی) و همچنین آزمایش آمنیوسنتز هم خطر سقط جنین را به همراه دارد (در حدود 1الی 2٪) و تا هفته 11 بارداری هم نمیتوان آن را انجام داد؛ پس لذا استفاده از کیتهای تعیین جنسیت جنین میتواند گزینه مطلوبی باشد.
-
دو روش معمول کیتهای تشخیص جنسیت
کیتهای تشخیص جنسیت جنین بعد از حاملگی از طریق خون و DNA جنسیت جنین را تشخیص میدهند. برخی از این کیتها نیز با استفاده از ادرار جنسیت جنین را تشخیص میدهند.
-
کیتهای تعیین جنسیت مبتنی بر خون و DNA
اینگونه از کیتهای تشخیص جنسیت با استفاده از تجزیه و تحلیل خون مادر، جنسیت نوزاد مادر را تشخیص میدهند. کیتهای تعیین جنسیت خونی میتوانند معمولاً از هفتههای 7 تا 9 بارداری انجام میشوند و از دقت بالایی هم برخوردارند (بنابر برخی منابع از اینگونه کیتها از دقت 98% هم برخوردارند).
-
نمونههایی از کیتهای تعیین جنسیت مبتنی بر خون و DNA
کیت Fetal Sex Determination Senmurv از نمونههای کیتهای تعیین جنسیت براساس خون میباشد که با استفاده از با استفاده از cffDNA موجود در پلاسمای خون مادر، میتواند در تعیین زودهنگام جنسیت جنین و پیشگیری از خطر اختلالات مرتبط با کروموزوم جنسی کمک کند. این کیت را میتوان در هفتههای 6 تا 10 بارداری انجام داد.
کیت تشخیص مولکولی از نمونههای دیگر اینگونه کیتها میباشند. این کیتها می توانند جنسیت جنین را در هفته های اول بارداری (هفته هفتم) با دقت بالا (۹۸%) تشخیص دهند.
-
کیتهای ادراری تشخیص جنسیت
کیتهای تعیین جنسیت براساس ادرار، با استفاده از ادرار مادر و بررسی تغییرات هورمونی بدن او جنسیت جنین را تعیین میکنند. اینگونه کیتها دقت به مراتب پایینی نسبت به کیتهای تشخیص جنسیت مبتنی بر خون دارند و به نسبت آنها قابل اعتماد نیستند.
برای درخواست هرگونه مشاوره تلفنی و نمونهگیری در آزمایشگاه جهت انجام آزمایش تعیین جنسیت (تست تعیین جنسیت جنین) و انجام آزمایش تعیین جنسیت با جوابدهی سریع و دقیق از پایان هفته هفتم، با تلفن 1650 آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک پزشکی تهران لب تماس بگیرید.
آنچه از مقاله «کیت تعیین جنسیت جنین چیست؟» آموختیم
کیت انتخاب جنسیت جنین میتواند برای کسانی که دنبال تعیین جنسیت قبل از بارداری هستند، گزینه خوبی باشد. اینگونه کیتها با استفاده از روشهایی مثل روش شیتلز، روش ویلان و دوش واژن به شما کمک میکنند که جنسیت نوزاد خود را تعیین کنید. اما در مورد میزان صحت و دقت کیتهای پیش از بارداری تردیدهایی وجود دارد و اثربخشی آنها قطعی نیست.
کیت تعیین جنسیت یا تشخیص جنسیت جنین بعد از بارداری یا حاملگی هم میتواند با استفاده از خون و ادرار جنسیت جنین را تشخیص دهد. میزان دقت کیتهای تعیین جنسیت مبتنی بر خون به مراتب بیشتر از کیتهای تشخیص نوزاد مبتنی بر ادرار است و معمولاً از این کیتها میتوان از هفته 7 تا 9 بارداری و بعد آن استفاده کرد.
لازم به ذکر است این کیتها برای شناسایی بیماری جنین کاربرد ندارند و برای شناسایی بیماری جنین انجام تستهایی مثل آزمایش NIPT، آزمایش CVS، آزمایش آمنیوسنتز و آزمایش غربالگری توصیه میشود.
منابع: