ویروس کرونا (COVID-19) بیماری بود که به سرعت در سراسر جهان گسترش یافت و جان میلیون ها نفر از جوامع بشری را تحت تأثیر قرار داد. نقش حیاتی پزشکان در مدیریت و تشخیص کرونا و آشنایی آنها با انواع روش تشخیص بیماری کرونا، برای کنترل شیوع ویروس بسیار اهمیت دارد. در این مقاله، به تشخیص کرونای خفیف و شدید و همچنین اهمیت تشخیص سریع و دقیق این بیماری می پردازیم.
برای درخواست هرگونه مشاوره، انجام آزمایش کرونا و ثبت درخواست تلفنی نمونهگیری (در آزمایشگاه، منزل، محل کار)
با تلفن 1650 برای استان تهران و تلفن 88709970-021 برای دیگر استانها
با آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک پزشکی تهران لب تماس بگیرید.
آشنایی با روش های تشخیص ویروس کرونا
پس از دنیاگیری ویروس کووید 19، بسیاری از متخصصین سراسر دنیا معتقدند که بحران کرونا، نیاز جوامع بشری به تشخیص های زودهنگام، فوری و دقیق در کنترل انتشار ویروس ها را به وضوح نشان می دهد.
تشخیص علائم کرونا و شناسایی سریع افراد آلوده، به قرنطینه شدن فوری و ارائه مراقبت های پزشکی مناسب کمک میکند و در نتیجه، خطر شیوع این ویروس کاهش می یابد.
علاوه بر این، این روزها روش های تشخیصی مختلفی برای شناسایی موارد کرونا مورد استفاده قرار می گیرند که هرکدام دارای مزایا و معایب خاص خودشان هستند. در ادامه به بررسی تکنیک های تشخیصی مختلف میپردازیم تا بدانید برای تشخیص کرونا چه آزمایشی باید انجام داد.
-
تشخیص ویروس کرونا از طریق آزمایش خون
تشخیص کرونا از طریق آزمایش خون یکی از روش های مفید برای بررسی احتمال وجود این ویروس محسوب می شود. هنگامی که ویروس باعث آلودگی در بدن شود، سیستم ایمنی با تولید آنتی بادی ها و نشانگرهای دیگری که می توان آنها را در خون شناسایی کرد، به عفونت ویروسی (کرونا یا هر نوع ویروس دیگری) پاسخ می دهد. همچنین ممکن است گاها گلبول های سفید خود دچار کاهش شوند که این کاهش نیز در آزمایش مشخص خواهد شد.
پزشکان از این نشانگرهای خونی برای شناسایی حضور ویروس در بدن استفاده می کنند. یکی از مزایای تشخیص کرونا از آزمایش خون این است که می تواند ابتلای فرد را در گذشته و حتی در افراد بی علامت نیز تشخیص دهد.
آیا آزمایش خون برای تشخیص کرونا مناسب است؟
نکته مهم درباره استفاده از آزمایش خون و یا آزمایش آنتی بادی برای تشخیص کرونا، این است که افراد نمیتوانند به نتایج این تست برای تائید یا رد ابتلا به بیماری استفاده کنند.
در واقع این آزمایش خون، با بررسی میزان آنتی بادی های حساس به ویروس کرونا کار می کند و نتیجه برخی روش ها مثل تشخیص کرونا با آزمایش خون crp، ممکن است نتواند مشخص کند که آیا فرد در همین لحظه به بیماری مبتلا است، یا پیش از این به آن مبتلا شده است.
-
تشخیص ویروس کرونا با سی تی اسکن
تصویربرداری توموگرافی کامپیوتری یا سی تی اسکن، یکی دیگر از روش های شناسایی این بیماری است که در آن پزشکان می توانند با گرفتن و تحلیل تصاویر مقطعی از ریه ها، الگوها و یافته های خاص مرتبط با ابتلا به کرونا را شناسایی کنند.
ممکن است سوال شود که آیا عکس ریه برای تشخیص کرونا خوب است؟ در پاسخ باید گفت اگرچه CT اسکن ها در شناسایی ناهنجاری و میزان درگیری ایجاد شده در ریه ها بسیار حساس هستند، اما نمی توانند چگونگی تشخیص درگیری ریه به کرونا را مشخص کنند، یا به طور قطعی به ما بگویند که ریه های فرد به دلیل ویروس کرونا دچار التهاب شده یا دلیل دیگری دارد.
چرا که برخی از عفونت های تنفسی و شرایط دیگر ممکن است الگوهای تصویربرداری مشابهی را نشان دهند، بنابراین لازم است که پزشکان اطلاعات بالینی و نتایج آزمایش های دیگر را همراه با یافته های سی تی اسکن مد نظر قرار دهند.
-
تست crp در تشخیص کرونا
آزمایش سی آر پی برای تشخیص کرونا یکی دیگر از راه های تشخیص کرونا با آزمایش خون است که برای اندازه گیری التهاب در بدن استفاده می شود. در مواردی که فرد به کرونا مبتلا شده است، سطح CRP می تواند به دلیل پاسخ ایمنی ایجاد شده توسط ویروس افزایش یابد.
ولی باید توجه داشت که سطح این پروتئین بسیار حساس است و ممکن است در اثر عفونت های جزئی نیز افزایش یابد. بنابراین پایین بودن سطح آن میتواند نشان دهنده عدم ابتلای فرد به ویروس باشد، اما پاسخ مثبت آن لزوما به معنا و دلیل ابتلا به ویروس کرونا نیست.
به همین خاطر نمی توان از آن به عنوان راهی برای تشخیص مرض کرونا استفاده کرد. اگرچه، این آزمایش ها می توانند به عنوان راهی برای تشخیص میزان عفونت مفید باشند و در ارزیابی شدت بیماری کمک کنند.
-
آزمایش Rapid با کیت تشخیص ویروس کرونا
در آزمایش تشخیص سریع یا RDT نمونه برداری از بینی یا گلو و ریه انجام میشود. خرید کیت تشخیص کرونا یکی از روش هایی است به تشخیص سریع بیماری کمک می کند و همچنین مورد تائید CDC می باشد.
درباره نحوه تشخیص کرونا در خانه با استفاده از کیت مخصوص باید گفت بعد از خرید کیت تشخیص سریع کرونا، باید نمونه مخاط را با گوش پاک کن جمع آوری کرده و با مایع بافر ترکیب کنید و روی کیت قرار دهید.
این آزمایش میتواند تشخیص کرونا را در عرض 15 الی 30 دقیقه ارائه دهد، اگرچه قیمت کیت تشخیص کرونا ممکن است کمی بالا باشد. بنابراین پیشنهاد میکنیم از روش های مطمئن تر آزمایشگاهی استفاده کنید.
-
تست تشخیص کرونا آنلاین
تشخیص آنلاین، یکی دیگر از روش هایی است که منابع مختلفی تحت عنوان سایت تشخیص کرونا از آن استفاده می کنند. در این روش، یک فرم آنلاین در اختیارتان قرار می گیرد که در آن، سوالات مختلفی مثل تب داشتن، گلودرد، بدن درد، کاهش حس بویایی و چشایی و سوالات دیگر از شما پرسیده می شود.
شما نیز با پاسخ به این سوالات و کلیک روی دکمه های دریافت نتایج، می توانید مشاهده کنید که آیا احتمال دارد به کرونا مبتلا باشید یا خیر. توجه داشته باشید که این روش به عنوان جایگزین روش های علمی آزمایشگاهی نیست و صرفا جهت کسب اطمینان بیش تر پیشنهاد می شود.
-
بهترین راه تشخیص کرونا: آزمایش PCR
همانطور که مشاهده میکنید، جواب ها و روش های مختلفی برای چگونگی تشخیص بیماری کرونا وجود دارد. در بین آنها، سازمان بهداشت جهانی و مرکز کنترل بیماری های عفونی، آزمایش PCR را به عنوان دقیق ترین روش برای تشخیص کرونا امیکرون و انواع دیگر این ویروس، معرفی کرده است.
با استفاده از این تست می توان مشخص کرد که فرد در لحظه به این ویروس مبتلا است یا خیر، که اگر پاسخ آن مثبت باشد، فرد باید قرنطینه شود. همچنین نحوه تشخیص کرونا با تست PCR نسبتا سریع انجام میشود و نتیجه آن بعد از 24 ساعت آماده خواهد شد.
علاوه بر اینها، پی سی آر روشی است که از آن برای تشخیص کرونا در کودکان نیز استفاده می شود و می تواند نتایج قابل اعتمادتری نسبت به سایر روش ها ارائه کند.
برای درخواست هرگونه مشاوره، انجام تست کرونا و ثبت درخواست تلفنی نمونهگیری (در آزمایشگاه، منزل، محل کار)
با تلفن 1650 برای استان تهران و تلفن 88709970-021 برای دیگر استانها
با آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک پزشکی تهران لب تماس بگیرید.
تشخیص ویروس کرونا از سرماخوردگی و آنفولانزا
یکی از اصلی ترین مشکلاتی که با ویروس کرونا داریم این است که در بسیاری از موارد، علائمی از خود نشان نمی دهد و فرد ناقل بدون اینکه بداند، آن را به سایر افراد منتقل می کند. علاوه بر آن، بسیاری از علائم و عوارض این بیماری شبیه به بیماری های رایج سرماخوردگی و آنفولانزا می باشد.
همین مسئله باعث میشود تا تشخیص اولیه این بیماری با چالش هایی مواجه باشد، که البته با انجام آزمایش های تشخیصی کرونا میتوان دقت این مسئله را افزایش داد.
-
نحوه تشخیص کرونا از سرماخوردگی
تشخیص کرونا و سرماخوردگی در ابتدای شیوع این بیماری یکی از چالش های پزشکان و متخصصین آزمایشگاه بود، تا اینکه آزمایش و نحوه تشخیص کرونا در اختیار جامعه پزشکان قرار گرفت.
با این حال برای اینکه بدانیم چگونه کرونا را از سرماخوردگی تشخیص دهیم، نشانه هایی وجود دارد که در بیماران مبتلا به کرونا بیشتر دیده می شود. برای مثل از بین رفتن شدیدتر حس بویایی و چشایی، سرفه های خشک و تنگی نفس، از جمله علائمی هستند که معمولا در سرماخوردگی نادرتر از کرونا هستند.
از دیگر علائم رایج این بیماری می توان به بی حالی، بدن درد (شدیدتر از سرماخوردگی عادی) و درد در چشم ها اشاره کرد. توجه داشته باشید که در صورت داشتن مشکوک بودن به ابتلا به کرونا، پیشنهاد می شود حتما از آزمایش تشخیص کرونا استفاده کنید.
-
تشخیص کرونا از آنفولانزا
چگونه کرونا را از آنفولانزا تشخیص دهیم؟ مانند تفاوت کرونا و سرماخوردگی، مبتلایان به آنفولانزا به طور ناگهانی حس بویایی و چشایی خود را از دست نمیدهند و این اتفاق ممکن است بیشتر طول بکشد.
گفتنی است که مبتلایان به کرونا حتی بوهای تندی مثل بوی پیاز و سیر را نیز احساس نخواهند کرد، این اتفاق برای 87 درصد مبتلایان رخ می دهد.
علاوه بر آن، میزان اکسیژن خون مبتلایان به کرونا کاهش پیدا می کند. با استفاده از دستگاه پالس اکسی متری می توان میزان اکسیژن را بررسی کرد و در افراد مبتلا به کرونا، میزان اکسیژن خون معمولا زیر 92 درصد است.
یکی از نکات مهم در تشخیص کرونا از سرماخوردگی و آنفولانزا، این است که در بین علائم بسیار زیاد و متفاوتی که برای ابتلا به کرونا تشخیص داده شده، عطسه کردن جزء علائم کرونا نیست و می تواند نشان دهنده سرماخوردگی یا آنفولانزا باشد. توجه داشته باشید که این موضوع برای همه صدق نمی کند و همچنان پیشنهاد میشود برای تشخیص کرونا به آزمایشگاه و مراکز پزشکی مراجعه نمایید.
نمونه جواب آزمایش و تست PCR کرونا در آزمایشگاه تهران لب
هنگام انجام تست PCR کرونا، نتیجه آزمایش به بیمار ارائه میشود. این آزمون برای تشخیص وجود و یا عدم وجود ویروس کرونا (SARS-CoV-2) در بدن استفاده میشود. نتیجهی آزمایش PCR میتواند به شرح زیر باشد:
1. نتیجه مثبت: اگر نتیجه آزمایش PCR مثبت باشد، این بهمعنی وجود ویروس در تست شما است. یعنی در زمانی که نمونهٔ آزمایشی گرفته شده است، شما بیمار هستید و مبتلا به عفونت کرونا هستید. در این صورت، شما باید تدابیر ایمنی و بهداشتی مناسب را رعایت کنید، به خانهٔ خود بروید و با پزشک خود تماس بگیرید تا بتوانید دربارهٔ درمان و مراقبتهای لازم مشورت کنید.
2. نتیجه منفی: اگر نتیجه آزمایش PCR منفی باشد، این بهمعنی عدم وجود ویروس در تست شما است. یعنی در زمانی که نمونهٔ آزمایشی گرفته شده است، شما به عفونت کرونا مبتلا نیستید. اما در نظر داشته باشید که یک نتیجه منفی همیشه به این معنی نیست که هیچ عفونتی وجود نداشته است. در برخی موارد، ممکن است نمونهای که گرفته شده برای آزمایش دچار خطا باشد یا غلط ذخیره شود. همچنین، نتیجه منفی آزمایش ممکن است در دوره الودگی ویروس (معمولاً در اولین روزهای بیماری) ظاهر نشود. پس در صورت داشتن علائم بیماری کرونا و یا مخالطه با افراد مبتلا، بهتر است اقدامات احتیاطی و مراحل دیگر آزمایش را با پزشک خود مشاوره کنید.
همچنین، در گزارش نتیجه آزمایش PCR کرونا، معمولاً جزئیاتی مانند تاریخ و زمان انجام آزمایش، نوع آزمون، نوع نمونهبرداری و مقدار سیکلهای آمپلیفیکیشن (Cycle Threshold) نیز قید میشود. این جزئیات ممکن است برای پزشکان و متخصصان بهداشتی مفید باشند تا بتوانند معیارهای مورد نیاز را تحلیل کنند و تصمیمگیری بهتری دربارهٔ شما اتخاذ کنند.