فهرست محتوای همه چیز درباره آزمایش پاپ اسمیر
- آزمایش پاپ اسمیر چیست؟
- آزمایش پاپ اسمیر چگونه انجام می شود؟
- شرایط انجام آزمایش پاپ اسمیر چیست؟
- آزمایش پاپ اسمیر را چه زمانی باید انجام داد؟
- آزمایش پاپ اسمیر چه چیزی را مشخص میکند؟
- مزایا و ضرورت آزمایش پاپ اسمیر
- ضررهای آزمایش پاپ اسمیر
- انواع روشهای انجام آزمایش پاپ اسمیر
- آزمایش پاپ اسمیر روز چندم پریودی انجام میشود؟
- آزمایش پاپ اسمیر و بارداری (حاملگی)
- سوالات متداول آزمایش پاپ اسمیر
- پادکست صوتی آزمایش پاپ اسمیر (نحوه انجام این تست ضروری برای زنان)
سلامت زنان یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر سلامت خانواده و جامعه است. یکی از بیماریهایی که در زنان رایج و خطرناک است، سرطان دهانه رحم یا سرطان سرویکس است. این بیماری در صورت تشخیص و درمان زودهنگام، قابل پیشگیری و درمان است. اما متأسفانه بسیاری از زنان به دلیل عدم آگاهی و بیتوجهی به علائم و نشانههای این بیماری، در مراحل پیشرفته آن متوجه میشوند و شانس بهبودی آنها کاهش مییابد. بنابراین، انجام آزمایش پاپ اسمیر و غربالگری از این بیماری بسیار ضروری و حیاتی است.
آزمایش پاپ اسمیر چیست؟
سالانه هزاران نفر از بانوان در سراسر دنیا جان خود را به دلیل ابتلا به سرطان دهانه رحم از دست می دهند. این سرطان که یکی از علل اصلی آن ابتلا به ویروس HPV است، در ابتدا ممکن است هیچ نشانه ای از خود نشان ندهد، به شکلی که فرد حتی به زگیل تناسلی نیز دچار نمیشود.
پاپ اسمیر رحم یکی از آزمایشهایی بیخطر و مقرون به صرفه است که برای تشخیص این سرطان و عفونتها و مشکلات واژینال مورد استفاده قرار میگیرد. پاپ اسمیر تست موثقی است که با نمونهبرداری از سلولهای دهانه رحم و بررسی آنها در زیر میکروسکوپ، میتواند سلولهای غیرطبیعی یا سرطانی را شناسایی کند.
تست پاپ اسمیر به انگلیسی (Pap smear یا Pap test) و به آلمانی (Pap-Abstrich) یکی از روشهای شناخته شده غربالگری در دنیا میباشد که به صورت دوره ای برای زنان انجام شود. پاپ اسمیر زنانه با بررسی دقیق سلولهای واژن و دهانه رحم، بخش مهمی از سلامت زنان جامعه را تشکیل میدهد. متخصصین با بررسی نمونه پاپ اسمیر زیر میکروسکوپ، احتمال ابتلای شخص به سرطان گردن رحم و یا عواملی که منجر به سرطان گردن رحم می شود را در گزارش پاپ اسمیر یادداشت میکنند.
پس در جواب اینکه پاپ اسمیر برای چیست و چه بیماری هایی با پاپ اسمیر قابل درمان است؟ باید گفت آزمایش پاپ اسمیر باعث میشود که سرطان دهانه رحم در مراحل اولیه شناسایی و درمان شود و از پیشرفت آن جلوگیری شود. همچنین آزمایش پاپ اسمیر میتواند عفونتهای مقاربتی مانند ویروس پاپیلومای انسانی که عامل اصلی سرطان دهانه رحم است را نیز تشخیص دهد. بنابراین پاپ اسمیر سرویکس برای حفظ سلامت زنان و پیشگیری از سرطان دهانه رحم بسیار مهم و ضروری است.
آزمایش پاپ اسمیر چگونه انجام می شود؟
سوالی که برای بسیاری پیش میآید این است که تست پاپ اسمیر چگونه انجام میشود؟ برای آزمایش پاپ اسمیر گرفتن، شما باید به یک پزشک زنان مراجعه کنید. پزشک با استفاده از ابزار و دستگاه پاپ اسمیر آزمایش را انجام میدهد.
در ادامه میگوییم که چگونه پاپ اسمیر انجام میشود و نمونه پاپ اسمیر چگونه گرفته میشود.
- ابتدا روی میز معاینه یا صندلی پاپ اسمیر قرار میگیرد.
- مرحله بعدی پاپ اسمیر نمونه برداری است. پزشک ابزاری نام اسپکولوم واژینال را در واژن شما قرار میدهد تا دهانه واژن را باز کند.
- سپس با یک برس کوچک یا یک سواب واژینال، پاپ اسمیر نمونه از سلولهای دهانه رحم جمعآوری میشود.
- بعد از نمونه گیری پاپ اسمیر ظرف مخصوص برداشته شده و نمونه در آن قرار میگیرد، ممکن است از لوله پاپ اسمیر نیز استفاده شود.
- نمونه به آزمایشگاه فرستاده میشود.
- در آزمایشگاه، نمونه پاپ اسمیر روی شیشه قرار میگیرد تا زیر میکروسکوپ بررسی شود.
- لوازم پاپ اسمیر به طور کامل ضدعفونی میشوند.
شرایط انجام آزمایش پاپ اسمیر چیست؟
انجام آزمایش پاپ اسمیر شرایط خاصی دارد. برای انجام این تست باید آمادگیهای لازم را داشته باشید و نکات زیر را رعایت کنید تا جواب آزمایش پاپ اسمیر مثبت یا منفی کاذب نشود.
- خودداری از رابطه جنسی: حداقل دو روز قبل از انجام آزمایش، باید از رابطه جنسی خودداری کنید. درباره اینکه چرا قبل از پاپ اسمیر نباید رابطه داشت باید گفت رابطه جنسی ممکن است باعث تغییر شکل یا خراب شدن سلولهای دهانه رحم شود و جواب آزمایش پاپ اسمیر را تحت تأثیر قرار دهد.
- خودداری از دوش واژینال: حداقل دو روز قبل از انجام آزمایش، باید از دوش واژنال یا استفاده از مواد شوینده واژن خودداری کنید. این مواد ممکن است باعث شوند سلولهای غیرطبیعی از بین بروند یا پنهان شوند و جواب آزمایش پاپ اسمیر نرمال نباشد.
- خودداری از داروهای واژینال: حداقل دو روز قبل از انجام آزمایش، باید از استفاده از داروهای واژینال مانند فومهای اسپرمکش، کرمها، ژلها یا وازلین خودداری کنید. این مواد نیز میتوانند روی سلولهای واژن تاثیر گذاشته و باعث نتایج پاپ اسمیر غیرطبیعی شوند.
- عدم استفاده از تامپون: از دیگر نکاتی که باعث میشود پاپ اسمیر جوابهای غیرطبیعی داشته باشد استفاده از تامپون است که روی سلولهای این ناحیه اثر میگذارد.
- عدم انجام آزمایش در قاعدگی: پاپ اسمیر غیر نرمال همچنین میتواند به دلیل وجود خون در نمونه پاپ اسمیر باشد. درصورت دریافت پاپ اسمیر مشکوک پیشنهاد میشود مجددا تست را انجام دهید.
آزمایش پاپ اسمیر را چه زمانی باید انجام داد؟
در برخی مواقع مثل زمان پریودی، پاپ اسمیر زمان مناسب خود را میطلبد. به طور کلی اینکه پاپ اسمیر را کی باید انجام داد، پاپ اسمیر هر چند وقت یکبار انجام میشود و بهترین زمان تست پاپ اسمیر چه موقع است، بستگی به سن، سابقه پزشکی و نتایج قبلی آزمایش دارد.
نکته: اگر سیستم ایمنی ضعیفی دارید، یا به اچ آی وی مثبت مبتلا هستید یا سنتان بالای 30سال است، شما نیاز به آزمایش پاپ اسمیر دارید.
در ادامه نکاتی را درباره اینکه پاپ اسمیر کی انجام میشود بررسی میکنیم.
آزمایش پاپ اسمیر تا چه سنی انجام میشود؟
نظرات مختلفی درباره اینکه پاپ اسمیر از چه سنی انجام شود وجود دارد و پزشکان زیادی درباره موضوع آزمایش پاپ اسمیر از چند سالگی با یکدیگر اختلاف نظر دارند. اما به طور کلی می توان گفت:
- زنان بین ۲۱ تا ۲۹ سال باید هر یک تا سه سال یکبار آزمایش پاپ اسمیر انجام دهند.
- زنان بین ۳۰ تا ۶۵ سال باید هر پنج سال یکبار آزمایش HPV و هر سه سال یکبار آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهند.
- زنان بالای ۶۵ سال (زنان یائسه) که سه آزمایش طبیعی پاپ اسمیر پشت سر هم داشتهاند و هیچ آزمایش غیرطبیعی در ده سال گذشته نداشتهاند، میتوانند آزمایش را ادامه ندهند.
آزمایش پاپ اسمیر چه چیزی را مشخص میکند؟
سوال مهم دیگر این است که چه چیزهایی در پاپ اسمیر مشخص میشود و هدف از این آزمایش چیست. پاپ اسمیر فواید بسیاری دارد و میتواند نکات مهمی را در مورد سلامت دهانه رحم شما مشخص کند مثلا پیشرفت سرطان دهانه رحم تشخیص داد، در ادامه به برخی از این موارد اشاره میکنیم.
آیا در آزمایش پاپ اسمیر زگیل تناسلی مشخص میشود؟
بله، پاپ اسمیر زگیل تناسلی را نشان میدهد. نکته مهم درباره پاپ اسمیر و تبخال تناسلی این است که تبخال یا زگیل تناسلی یک بیماری مقاربتی است که با ویروس پاپیلومای انسانی منتقل میشود. این ویروس میتواند باعث ایجاد زگیلهای کوچک در نواحی تناسلی شود.
درباره پاپ اسمیر و زگیل تناسلی باید گفت که آزمایش پاپ اسمیر میتواند نواحی مبتلا به ویروس اچ پی وی و نوع ویروس را تشخیص دهد و در صورت وجود، به پزشکان در تجویز درمان کمک کند. بنابراین پاپ اسمیر زگیل تناسلی را تشخیص نمیدهد، بلکه عامل آن را تشخیص میدهد.
آیا آزمایش پاپ اسمیر عفونت را نشان می دهد؟
آیا پاپ اسمیر برای تشخیص عفونت مفید است؟ بله، پاپ اسمیر و تشخیص عفونت از کاربردهای مهم این تست است. التهاب، وضعیتی است که در آن باکتریها، قارچها یا ویروسها به دهانه رحم یا خود آن حمله میکنند و باعث التهاب، خارش، ترشحات غیرطبیعی و درد میشوند. پاپ اسمیر برای عفونت مفید است؛ در واقع نه تنها پاپ اسمیر عفونت را تشخیص میدهد، بلکه میتواند نوع و عامل عفونت را تا حد زیادی مشخص کند و بر اساس آن، داروی مناسب را تجویز کند.
آیا آزمایش پاپ اسمیر سرطان رحم را نشان می دهد؟
با آزمایش پاپ اسمیر سرطان رحم مشخص میشود. پاپ اسمیر سرطان سرویکس یا رحم، یک بیماری خطرناک است که در آن سلولهای دهانه رحم به صورت خارج از کنترل، رشد کرده و تومور بدخیم ایجاد میکنند.
این بیماری معمولا در اثر عفونت با ویروس HPV ایجاد میشود. آزمایش پاپ اسمیر میتواند سرطان رحم را در مراحل اولیه شناسایی کند و در صورت مشاهده پاپ اسمیر سرطانی، از پیشرفت آن جلوگیری کند. این آزمایش یکی از روشهای موثر پیشگیری از سرطان رحم است.
آیا آزمایش پاپ اسمیر ایدز را نشان میدهد؟
خیر، آزمایش پاپ اسمیر نمیتواند ایدز را تشخیص دهد. ایدز یک بیماری است که با ویروس اچآیوی (HIV) منتقل میشود و سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکند. برای تشخیص ایدز، باید آزمایش خون انجام دهید. آزمایش پاپ اسمیر فقط میتواند عفونتهای مقاربتی دیگری مانند HPV، کلامیدیا، گونوره یا سیفلیس را مشخص کند.
آیا آزمایش پاپ اسمیر زخم دهانه رحم را نشان میدهد؟
زخم دهانه رحم، وضعیتی است که در آن سلولهای دهانه رحم تغییر شکل مییابند و روی سطح آن زخمهای کوچک ایجاد میشوند. این زخمها ممکن است دردناک باشند و باعث خونریزی یا ترشحات غیرطبیعی و بدبو شوند. آزمایش پاپ اسمیر زخم دهانه رحم را تشخیص میدهد. پزشک با بررسی جواب پاپ اسمیر زخم دهانه رحم، در صورت لزوم روشهای درمانی مختلف را پیشنهاد میدهد.
مزایا و ضرورت آزمایش پاپ اسمیر
پاپ اسمیر آزمایش حیاتی برای سلامت بانوان است و میتواند تا حد زیادی جلوی بسیاری از بیماریهای جنسی و تناسلی را بگیرد. برخی از مزایای پاپ اسمیر را در ادامه مشاهده میکنید:
- شناسایی و درمان سرطان دهانه رحم در مراحل اولیه
- تشخیص و رفع عفونتها و التهابات دهانه رحم یا رحم
- پیشگیری از انتشار ویروس پاپیلومای انسانی
ضررهای آزمایش پاپ اسمیر
آزمایش پاپ اسمیر معمولا یک روش امن و موثر است، اما ممکن است در برخی مواقع و برخی افراد ممکن است تست پاپ اسمیر عوارض داشته باشد. برخی از عوارض پاپ اسمیرعبارتند از:
- سقط جنین و پاپ اسمیر: اگر شما باردار باشید، آزمایش پاپ اسمیر ممکن است احتمال سقط جنین یا زایمان زودرس را افزایش دهد. بنابراین، توصیه میشود که این تست را در 3 ماه اول بارداری انجام دهید.
- خونریزی بعد از پاپ اسمیر: پاپ اسمیر و لکه بینی و همچنین پاپ اسمیر و خونریزی دو مورد از علائم پاپ اسمیر هستند. برخی از زنان ممکن است بعد از آزمایش پاپ اسمیر خونریزی یا لکه بینی کمی داشته باشند که معمولا بی خطر است.
- ایجاد درد: برای برخی خانمها پاپ اسمیر درد دارد و ممکن است در طول آزمایش یا بعد از انجام آن ایجاد ناراحتی کند.
آیا آزمایش پاپ اسمیر درد دارد؟
یکی از مسائل مهم برای بانوان در انجام پاپ اسمیر لیکوئید این است که پاپ اسمیر درد دارد یا نه. در پاسخ باید گفت بله در برخی مواقع آزمایش پاپ اسمیر درد دارد. البته این درد قابل پیشگیری است و اگر بانوان احساس کنند که انجام پاپ اسمیر درد دارد، میتوانند به مسئول آزمایش اطلاع بدهند تا تست پاپ اسمیر با بی حسی بیشتری انجام شود.
در این صورت پاپ اسمیر درد کمتری خواهد داشت و همچنین میتوانند درخواست کنند که از براش و اسپکولوم کوچکتری استفاده شود.
انواع روشهای انجام آزمایش پاپ اسمیر
پاپ اسمیر روش انجام مختلفی دارد. به طور کلی پاپ اسمیر با بی حسی انجام میشود روشهای مختلفی برای نگهداری و پردازش این نمونه وجود دارد. این آزمایش از ابتدا تا به حال چندین بار بروز و پیشرفته تر شده است و در حال حاضر پاپ اسمیر نحوه بسیار خوبی برای تشخیص مشکلات رحم و واژن است.
پاپ اسمیر لیکوئید بیس (liquid based)
در پاپ اسمیر لیکویید بیس یا پاپ اسمیر مایع، نمونه سلولهای دهانه رحم در یک مایع محافظت کننده قرار میگیرد که از خشک شدن و تغییر شکل سلولها جلوگیری شود. برای روش پاپ اسمیر به روش لیکوئید، این مایع با یک دستگاه خاص فیلتر میشود و سلولهای مربوطه از مواد غیرمفید جدا میشوند.
سپس یک لایه نازک و یکنواخت از سلولها روی یک شیشه کشیده میشود و زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار میگیرد. در آزمایش پاپ اسمیر ال بی سی دقت و حساسیت بیشتری نسبت به روش سنتی وجود دارد و از نمونههای نامناسب کاسته میشود.
این آزمایش با نام پاپ اسمیر روش lbc نیز شناخته میشود و درحال حاضر پاپ اسمیر به روش lbc یکی از روشهای رایج در آزمایشگاههای مختلف است.
1- پاپ اسمیر به روش تین پرپ (ThinPrep)
این روش یکی از انواع پاپ اسمیر لیکوئید بیس است که با یک دستگاه و فیلترهای پلی کربناتی کار میکند. در پاپ اسمیر تین پرپ، فیلتر به مایع حاوی نمونه فرو میرود و با چرخش، نمونه را همگن میکند. سپس با اعمال خلا، سلولها روی سطح فیلتر جمع میشوند و با فشار دادن فیلتر به شیشه، سلولها به شکل یک دایره به قطر ۲۰ میلیمتر منتقل میشوند. این روش نیز دقت و حساسیت بالایی دارد و از از دست رفتن سلولهای مهم جلوگیری میکند.
2- پاپ اسمیر به روش ای پرپ (E-Prep)
این روش یک روش جدید و نوآورانه است که با استفاده از یک دستگاه الکترونیکی و یک سواب الکترونیکی کار میکند. در این روش، سواب الکترونیکی به صورت خودکار و با تنظیمات مختلف، نمونههای متفاوتی از دهانه رحم جمعآوری میکند.
آزمایش پاپ اسمیر روز چندم پریودی انجام میشود؟
در خصوص اینکه پاپ اسمیر قبل پریود است یا بعد از آن، باید گفت که به طور کلی از شرایط پاپ اسمیر دادن این است که فرد در دوران قاعدگی نباید و درصورت دریافت پاپ اسمیر خونی، میبایست آزمایش مجدد انجام شود. بهتر است پاپ اسمیر نزدیک پریود انجام نشود و آن را به بعد از دوره پریودی موکول کنید، 10 الی 14 روز بعد از اولین روز پریود بهترین زمان آزمایش پاپ اسمیر است.
چند روز بعد از پاپ اسمیر می توان رابطه داشت؟
حداقل دو روز قبل از آزمایش و حداقل یک روز بعد از آزمایش نباید رابطه جنسی داشته باشید.
آزمایش پاپ اسمیر و بارداری (حاملگی)
بارداری و آزمایش پاپ اسمیر موضوعی است که خانمها باید به آن توجه ویژهای داشته باشند، حاملگی در پاپ اسمیر میتواند باعث سقط جنین شود. برای انجام تست پاپ اسمیر در بارداری باید حتما با پزشک خود مشورت کنید.
پاپ اسمیر قبل از بارداری
پاپ اسمیر قبل بارداری یکی از آزمایشهای توصیه شده به همراه تست اچ پی وی است، چرا که آزمایش پاپ اسمیر برای بارداری میتواند از وجود عفونت و ویروسهایی که ممکن است جنین را تحت تاثیر قرار دهد، جلوگیری کند. همچنین حاملگی و آزمایش پاپ اسمیر در ماههایی جز 3 ماه اول میتواند برای جنین خطرآفرین باشد و بهتر است قبل از دوران بارداری این تست انجام شود.
پاپ اسمیر در حین بارداری
انجام آزمایش پاپ اسمیر در حاملگی نیاز به مشورت با پزشک دارد تا بعد از بررسی سوابق و آزمایشات زن باردار، مشخص کند که آزمایش پاپ اسمیر در بارداری خطرناک هست یا خیر. به طور کلی آزمایش پاپ اسمیر در بارداری فقط در 3 ماه اول بارداری پیشنهاد میشود.
برای درخواست هرگونه مشاوره، انجام آزمایش پاپ اسمیر و ثبت درخواست تلفنی نمونهگیری (در آزمایشگاه، منزل، محل کار)
با تلفن 1650 برای آزمایش پاپ اسمیر در تهران و تلفن 88709970-021 برای دیگر استانها
با آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک پزشکی تهران لب تماس بگیرید.
سوالات متداول آزمایش پاپ اسمیر
آزمایش پاپ اسمیر چقدر طول میکشد؟
وارد کردن اسپکولوم و نمونهبرداری سلول از سرویکس کمتر از یک دقیقه طول میکشد؛ کل فرایند آزمایش پاپ اسمیر در آزمایشگاه تهران لب حداکثر 20 دقیقه زمانبر است.
تفاوت آزمایش پاپ اسمیر و معاینه لگن چیست؟
معاینه لگن، معاینه معمولی در مورد سلامت واژن و لگن است؛ در حالی که هدف در آزمایش پاپ اسمیر، بررسی تغییرات غیرطبیعی سلولی منجر به سرطان دهانه رحم است.
پادکست صوتی آزمایش پاپ اسمیر (نحوه انجام این تست ضروری برای زنان)
منابع بهروز آزمایش پاپ اسمیر (source):