دانشمندان دانشکده پزشکی دانشگاه پیتسبورگ به کشفی پیشگامانه و شگفت انگیزی درباره بیماری آلزایمر دست یافته اند. بر اساس مطالعه ای که در Nature Medicine منتشر شده است، تحقیقات این گروه از دانشمندان نشان می دهد که سلول های مغزی ستاره ای شکل که به عنوان آستروسیت (astrocytes) شناخته می شوند، نقش مهمی در پیشرفت این بیماری ایفا می کنند.
برای درخواست هرگونه مشاوره، انجام آزمایش و ثبت درخواست تلفنی نمونهگیری (در آزمایشگاه، منزل، محل کار)
با تلفن 1650 برای استان تهران و تلفن 88709970-021 برای دیگر استانها
با آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک پزشکی تهران لب تماس بگیرید.
آزمایش خون، احتمال ابتلای سالمندان به آلزایمر را پیشبینی میکند
این تیم تحقیقاتی در مطالعه خود، نمونه خون بیش از 1000 فرد مسن که از نظر شناختی سالم بودند و همچنین افرادی که دچار اختلالات شناختی بودند را، مورد بررسی قرار دادند.
در طی این تحقیقات، آنها دریافتند که احتمالاً تنها کسانی در آینده به آلزایمر علامت دار مبتلا می شوند، که هم نشانه های آمیلوئیدی دارند (نشانه های آسیب شناسی مغزی موثر در آلزایمر) و هم نشانگرهای خونی آنها، فعال شدن یا واکنش غیرطبیعی آستروسیت ها یا سلول های ستاره ای شکل را نشان میدهد.
این یافته برای توسعه داروهای موثر در توقف پیشرفت این بیماری بسیار مهم است.
تاریک پاسکال (Tharick Pascoal)، دکترا و دانشیار روانپزشکی و مغز و اعصاب در دانشگاه پیتسبورگ، توضیحاتی درباره نتایج و پیامدهای این تحقیقات ارائه کرد و اظهار داشت:
«مطالعات ما نشان می دهد که بهترین روش برای غربالگری افرادی که بیشتر در معرض خطر پیشرفت بیماری آلزایمر هستند، آزمایش وجود آمولیدز مغز به همراه آزمایش خون نشانگرهای آستروسیت یا سلول های ستاره ای شکل است.»
این تحقیقات، توجه اصلی خود را بر روی آستروسیت ها به عنوان عاملین اصلی پیشرفت بیماری آلزایمر قرار داده است، تا این تصور که آمیلوئیدها برای شروع بیماری آلزایمر کافی هستند را به چالش بکشد.
تاثیر تحقیقات تاریک پاسکال بر داروی آلزایمر
آلزایمر، یک بیماری عصبی است که باعث زوال عقلی و از دست دادن حافظه می شود. درحال حاضر اصلی ترین مشخصه این بیماری، تجمع پلاک های آمیلوئید (تجمعات پروتئینی) و تاو (گره های پروتئینی بهم ریخته) در مغز است.
پیش از این، دانشمندان معتقد بودند که این پلاک ها و گره ها نه تنها نشانه ای از بیماری آلزایمر هستند، بلکه تنها علت به وجود آمدن این بیماری می باشند.
در نتیجه تا امروز، اقدامات داروسازی و توسعه دارو در درجه اول آمیلوئیدها و تاو (tau) را هدف قرار داده اند و سایر فرآیندهای مغزی مانند سیستم ایمنی عصبی را نادیده گرفته اند.
اکتشافات اخیر از جمله تحقیقات پاسکال و تیمش، نشان داده اند که سایر فرآیندهای مغزی از جمله افزایش التهاب مغز، ممکن است نقش مهمی در شروع این زنجیره مرگ نورونی و زوال شناختی که در آلزایمر مشاهده می شود، داشته باشد.
آنها در تحقیقات قبلی خود نیز دریافتند که التهاب بافت مغز، باعث گسترش و شیوع تاشدگی پروتئین (protein folding) در مغز می شود، که این امر به طور مستقیم در ایجاد اختلال شناختی در بیماران آلزایمر موثر است. اکنون، تحقیقات جدید آنها نشان می دهد که اختلالات شناختی را می توان از طریق آزمایش خون پیش بینی کرد.
source (منبع):