شیوع HIV، هپاتیت B و هپاتیت C در افراد تزریق کننده مواد مخدر

چاپ مقاله پژوهشگران ایران در مجله وزین لنست با موضوع شیوع مصرف تزریقی مواد مخدر، HIV، هپاتیت B و هپاتیت C در افراد تزریق کننده مواد مخدر در منطقه مدیترانه شرقی

دنیایی که در آن زندگی می‌کنیم، دائما با مشکلات بهداشتی و سلامت مختلفی دست و پنجه نرم می‌کند. در این بین، مواردی وجود دارند که باعث نگرانی‌های بیشتری می‌شوند و نیازمند توجه مداوم ما می‌باشند. یکی از اصلی ترین این مشکلات، شیوع گسترده تزریق مواد مخدر و ارتباط آن با بیماری های عفونی از جمله HIV، هپاتیت B و هپاتیت C است.

چاپ مقاله پژوهشگران ایران در مجله وزین لنست با موضوع شیوع HIV، هپاتیت B و هپاتیت C در افراد تزریق کننده مواد مخدر در منطقه مدیترانه شرقی

اخیرا مقاله سیستماتیک ریویو و متا آنالیزی از پژوهشگران مرکز تحقیقات اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در مجله وزین لنست چاپ شده است که شیوع مصرف تزریقی مواد مخدر و HIV، هپاتیت B و هپاتیت C در افراد تزریق کننده مواد مخدر را در منطقه مدیترانه شرقی بررسی کرده است.

این مطالعه به بررسی 38283 مقاله پرداخته است و کل منطقه مدیترانه شرقی که ایران هم در آن حضور دارد را پوشش داده است. تعداد افرادی که مواد مخدر تزریق می‌کنند، حدودا 864 هزار و 597 نفر  برآورد شده است و نشان می‌دهد که تقریبا از هر 10 هزار نفر، 20 نفر از مواد مخدر تزریقی استفاده می‌کنند.

برای درخواست هرگونه مشاوره، انجام آزمایش اعتیاد به مواد مخدر و ثبت درخواست تلفنی نمونه‌گیری (در آزمایشگاه، منزل، محل کار)
با تلفن 1650 برای استان تهران و تلفن 88709970-021 برای دیگر استان‌ها
با آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک پزشکی تهران لب تماس بگیرید.

رویکرد این تحقیق چگونه است؟

محققان این پژوهش، در بین مجموع‌های عظیمی از داده که شامل 38,283 مقاله و اسناد معتبر است، 201 مورد را برای این بررسی سیستماتیک انتخاب کردند. با استفاده از این اسناد، محققان تلاش کردند تا گستره وسیعی از اطلاعات را به دست بیاورند، از تخمین جمعیت افرادی که مواد مخدر تزریق می‌کنند، تا ارزیابی شیوع عفونت‌هایی که در پی استفاده از آنها به وجود خواهد آمد.

اعداد و نتایج شوکه کننده این تحقیق

پیش از این نیز تحقیقات به وضوح نشان داده بودند که استفاده از مواد مخدر می‌تواند تاثیر مستقیمی بر ضعف سیستم ایمنی بدن در برابر ویروس‌ها و عفونت‌های مختلف داشته باشد. همچنین این عوارض زمانی که مواد مخدر به شکل تزریقی وارد خون می‌شود، تحت تاثیر سرنگ‌های آلوده و تماس‌های خونی، افزایش چشم‌گیری را به همراه خواهند داشت.

اعداد و ارقامی که تحقیقات این تیم پژوهشگران کشورمان در سطح بین المللی انجام داده‌اند شوکه کننده است.

احتمالا این اعداد توجه شما را هم جلب می‌کنند: 

میزان شیوع تزریق مواد مخدر  نسبت به جمعیت افراد

همانطور که گفتیم این تحقیق بر روی 864 هزار و 597 نفر در منطقه مدیترانه شرقی انجام شده است. آمارها نشان می‌دهد که در بین این افراد، 20 نفر از هر 10 فرد بالغ، درگیر تزریق مواد مخدر هستند. اگرچه این آمار متغیر است و در کشورهای مختلف، از 14 نفر تا بالای 30 نفر نیز مشاهده شده است.

شیوع HIV در اثر تزریق مواد مخدر

دیگر آمار نگران کننده‌ای که محققین این پژوهش به آن دست یافته‌اند، این است که حدودا 19.22 درصد افرادی که به تزریق مواد مخدر مشغول هستند، در معرض خطر بالای انتقال HIV یا ویروس نقص ایمنی انسانی قرار دارند.

شیوع هپاتیت به دلیل تزریق مواد مخدر

بیماری هپاتیت خصوصا هپاتیت نوع C به طرز قابل توجهی در این مناطق و بین افرادی که مورد تحقیق قرار گرفتند به چشم می‌خورد. آمارها نشان داده که میزان ابتلاء افراد به این هپاتیت 44.82 درصد بوده است که آمار بسیار بالایی است.

این درحالی است که آمار هپاتیت B نسبت به نوع دیگر آن بسیار کمتر است و حدودا 2.66 درصد می‌باشد. اگر چه پایین بودن این آمار، به این معنی نیست که این بیماری و عفونت‌ها جای نگرانی ندارند و می‌توانیم از آنها چشم پوشی کنیم.

آمار شیوع بیماری تحت تاثیر معیشت و سطح زندگی افراد

یکی از مهم ترین نکاتی که در این مقاله به آن اشاره شده، تاثیر شدید سطح و استاندارد زندگی افراد کشورهای مختلف و وضعیت معیشتی آنها بر افزایش ابتلاء به این عفونت ها می‌باشد.

این مقاله به خوبی به این نکته می‌پردازد که سطح شیوع این بیماری‌ها به هیچ وجه با یکدیگر یکسان نیست و در کشورهایی که وضعیت اقتصادی نابسامانی دارند (از جمله کشور خودمان)، میزان شیوع این بیماری به مراتب بالاتر و شدیدتر است. همچنین کشورهایی که سطح خدمات بهداشت در آنها پایین‌تر است، از آمارهای بالاتری برخوردار هستند.

با این حال، بر اساس نقشه‌های جغرافیایی گردآوری شده در این مقاله، کشورهای افغانستان و پاکستان، سپس کویت و بحرین و بعد از آن عراق و ایران، کشورهایی هستند که بیشترین نرخ سوء مصرف و تزریق مواد مخدر در آنها دیده می‌شود.

فایده این آمار و ارقام چیست؟

اطلاع از این آمار و ارقام کمک می‌کند تا درک بهتری از این وضعیت داشته باشیم. به گفته محققان، دانستن این اعداد شبیه نور یک چراغ قوه در اتاقی تاریک است که به ما در شروع یک اقدام مناسب کمک می‌کند.

  • افزایش آگاهی عمومی: افزایش آگاهی عمومی نسبت به مسائل مطرح شده می‌تواند تلاشی برای تزریق کمتر و قدم گذاشتن در مسیر درست باشد، گفتنی است که این تلاش‌ها پیش تر نیز سازگاری خود را نشان داده‌اند.
  • اطلاع از آمار رسمی عفونت های ویروسی: افزایش آمار مبتلایان به اچ آی وی و هپاتیت C، نشان دهنده نیاز به مداخلات هدفمند در بین افراد تزریق کننده مواد مخدر می‌باشد.
  • تلاش برای کاهش صدمات: کشورهایی که آمار بالاتری در ابتلاء به عفونت‌ها را دارا هستند، اغلب دچار مشکل و کمبود ارائه و تهیه سرنگ و سوزن‌های بهداشتی و درمانی می‌باشند که رفع این مشکل می‌تواند میزان عفونت‌ها را تا حد زیادی کاهش دهد و در این راه موثر واقع شود.

برای درخواست هرگونه مشاوره، انجام آزمایش و ثبت درخواست تلفنی نمونه‌گیری (در آزمایشگاه، منزل، محل کار)
با تلفن 1650 برای استان تهران و تلفن 88709970-021 برای دیگر استان‌ها
با آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک پزشکی تهران لب تماس بگیرید.

راهکار کاهش این صدمات

حال که می‌دانیم چرا اطلاع از آمار تزریق مواد مخدر مهم است و چه تاثیری در افزایش عفونت‌های مختلف در افراد می‌شود، مشخص است که به یک رویکرد چند جانبه نیاز داریم تا نسبت به کاهش مشکل اعتیاد و عفونت‌های آن در منطقه مدیترانه اقدامات لازم را انجام دهیم:

  • راهکارهای شخصی و تخصصی: شناختن چالش‌های منحصر به فرد هر عفونت و بیماری نکته بسیار کلیدی و مهمی است که به متخصصین در ارائه راهکارهای موثر برای کاهش عوارض HIV و هپاتیت کمک می‌کند.
  • جلوگیری از آسیب‌های بیشتر: ضروری‌ترین راهکار، افزایش خدماتی است که منجر به کاهش آسیب‌ها شوند؛ از جمله برنامه‌های تامین سوزن و سرنگ و افزایش خدمات بهداشتی که منجر به کاهش عفونت می‌شوند.
  • تحقیقات وسیع و جمع‌آوری اطلاعات دقیق‌تر: جمع‌آوری اطلاعات وسیع‌تر و دقیق‌تر کمک می‌کند تا آمار دقیق‌تری در دست داشته باشیم و اقدامات بهتری برای پیشگیری و مهار این سونامی اعتیاد و عفونت‌های آن انجام دهیم.

 

  • source (منبع):

https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(23)00267-X/fulltext#seccestitle10

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ثبت درخواست آزمایش