آزمایش Troponin (تروپونین) برای شناسایی انواع خاصی از پروتئین تروپونین در خون انجام میشود. این پروتئینها فقط در سلولهای عضله قلب یافت میشوند و تنها زمانی وارد جریان خون میشوند که آسیب به عضله قلب وارد شود. به همین دلیل، آزمایش تروپونین ابزار بسیار مفیدی برای تشخیص حملات قلبی و سایر مشکلات مرتبط با قلب است.
این آزمایش به پزشکان کمک میکند تا میزان آسیب به عضله قلب را ارزیابی کرده و تشخیص دقیقتری در مورد وضعیت بیمار داشته باشند. تفسیر نتایج آزمایش تروپونین بستگی به مقدار پروتئین در خون دارد و میتواند به شناسایی مشکلات قلبی مانند حملات قلبی و سایر شرایط بحرانی کمک کند.
در ادامه این مقاله از تهران لب، در مورد این آزمایش، نحوه انجام آن و تفسیر آزمایش تروپونین توضیح میدهیم.
تروپونین چیست؟
آزمایش Troponin (تروپونین) به دنبال پروتئین تروپونین (که دو نوع مرتبط با قلب به نام تروپونین I و تروپونین T وجود دارد) در خون شما میگردد. معمولا تروپونین داخل سلولهای عضله قلب باقی میماند، اما آسیب به این سلولها، مانند آسیب ناشی از حمله قلبی، باعث میشود تروپونین وارد جریان خون شود. سطح بالاتر تروپونین در خون به معنای آسیب بیشتر به قلب است که میتواند به پزشکان در تعیین شدت حمله قلبی کمک کند.
نسخههای جدید این آزمایش حساستر هستند و میتوانند مقادیر بسیار کوچکتری از این پروتئین را در خون شناسایی کنند که فرآیند تشخیص حمله قلبی را سرعت میبخشد. این آزمایش همچنین زمانی مفید است که سایر آزمایشها نتایج قطعی نداشته باشند یا علائم مبهمی وجود داشته باشد. این آزمایش همچنین به عنوان آزمایش تروپونین قلبی یا با استفاده از اختصارات cTn، cTnI یا cTnT شناخته میشود، که بسته به نوع خاص آزمایش متفاوت است.
تروپونین یک پروتئین است که در برخی از انواع عضلات بدن شما وجود دارد. در شرایط عادی، تروپونین داخل سلولهای عضله قرار دارد و تنها مقادیر کمی از آن در جریان خون آزاد میشود. اما آسیب به برخی از انواع سلولهای عضله میتواند باعث شود مقادیر بیشتری تروپونین وارد خون شود.
دو نوع تروپونین وجود دارد که پس از آسیب به عضله قلب بیشتر قابل تشخیص هستند:
- تروپونین I (cTnI): این نوع تروپونین مختص عضله قلب است.
- تروپونین T (cTnT): تروپونین T در سایر انواع عضلات هم وجود دارد، اما در مقادیر بسیار کم. تروپونین T در عضله قلب همچنین ساختاری متفاوت دارد که در سایر نقاط بدن یافت نمیشود.
سطوح تروپونین معمولا در ۳ تا ۱۲ ساعت پس از حمله قلبی به طور چشمگیری افزایش مییابد و حدود ۲۴ ساعت پس از حمله قلبی به اوج خود میرسد. همچنین، تروپونین برای چند روز در سطح بالایی باقی میماند.
چرا به آزمایش تروپونین نیاز داریم؟
رایجترین استفاده از آزمایش Troponin (تروپونین) برای تأیید یا رد حمله قلبی است. با این حال، هر نوع آسیبی به عضله قلب میتواند باعث آزاد شدن این ماده شیمیایی به جریان خون شود. شرایط دیگری که میتوانند باعث افزایش سطح تروپونین شوند عبارتند از:
- بیماری مزمن کلیوی
- آمبولی ریوی (لخته خون در ریهها)
- نارسایی قلبی احتقانی
- جراحی قلب
- بیماریهای دریچهای قلب
- آریتمیهای قلبی
- سپسیس
- ورزش بیش از حد یا شدید
- فشار عاطفی شدید، مانند غم یا استرس
آزمایش Troponin کجا و کی انجام میشود؟
این آزمایش بیشتر زمانی که پزشکان به حمله قلبی اخیر مشکوک باشند، در اورژانس بیمارستانها انجام میشود،. همچنین، اگر شما در بیمارستان بستری هستید و پزشکان نیاز به بررسی آسیب قلبی دارند، این آزمایش میتواند اطلاعات مفیدی به آنها ارائه دهد.
آزمایش Troponin (تروپونین) چگونه کار میکند؟
این آزمایش شامل گرفتن نمونهای از خون شما، تحلیل آن و بررسی میزان تروپونین در نمونه است. اگر سطح تروپونین کافی بالا باشد، این نشانهای روشن از آسیب به قلب است. این آزمایش، همراه با سایر آزمایشها و روشهای تشخیصی، ابزاری کلیدی برای تشخیص حمله قلبی است.
تکرار این آزمایش رایج است زیرا مقایسه سطح تروپونین در طول زمان میتواند به پزشکان کمک کند تا میزان آسیب به قلب و پیشبینی وضعیت شما را ارزیابی کنند. تروپونین حتی روزها پس از حمله قلبی نیز مفید است زیرا سطح تروپونین I تا پنج تا هفت روز بعد از حمله قلبی بالا میماند. سطح تروپونین T حتی بیشتر باقی میماند و تا سه هفته بعد از حمله قلبی بالا میماند.
آزمایشهای حساستر جدید میتوانند مقادیر بسیار کم تروپونین که به طور طبیعی در خون وجود دارد را تشخیص دهند. در این موارد، پزشکان آزمایش را تکرار میکنند و اگر سطح تروپونین در آزمایش تکراری افزایش یابد، این نشاندهنده آسیب به عضله قلب است.
روند انجام آزمایش تروپونین (Torponin)
در بیشتر موارد، حملات قلبی پیشبینیپذیر نیستند و به همین دلیل نمیتوان برای این آزمایش آماده شد.
مهم: اگر قرار است آزمایش تروپونین بدهید، به پزشک خود بگویید که آیا ویتامین B7 (که به نام بیوتین هم شناخته میشود) مصرف میکنید و چه دوزی از آن را مصرف کردهاید. این ویتامین میتواند در نتایج تأثیر بگذارد و پزشک شما باید از این موضوع مطلع باشد. بسته به دوز مصرفی، ممکن است چند ساعت طول بکشد تا بیوتین نتواند بر نتایج تأثیر بگذارد.
در اکثر موارد، پزشکان حمله قلبی را به عنوان یک حمله مثبت مشکوک در نظر میگیرند و از دارو یا روشهای کمتهاجمی برای درمان استفاده میکنند قبل از اینکه نتایج آزمایش Troponin (تروپونین) دریافت شود. این کار معمولا بر اساس علائم شما یا نتایج دیگر آزمایشها انجام میشود زیرا در مواقع اضطراری وقت بسیار مهم است.
در طول آزمایش چه انتظاری باید داشته باشم؟
این آزمایش مانند آزمایش خون معمولی، شامل گرفتن خون از ورید برای نمونه است. یک پرستار یا فرد آموزشدیده دیگر، یک سوزن داخل ورید (معمولا در بازو) وارد میکند و یک یا چند لوله آزمایش با خون پر میکند.
چه زمانی میتوانیم نتایج را بدانیم؟
نتایج آزمایش معمولا در یک یا دو ساعت به دست میآید. پس از آن، پزشک شما درباره نتایج و معنای آنها با شما صحبت خواهد کرد. برخی از افراد ممکن است به آزمایشهای پیگیری و مراقبتهای پزشکی اضافی نیاز داشته باشند، در حالی که برخی دیگر ممکن است به اندازه کافی حالشان خوب باشد تا به خانه بروند. پزشک شما همچنین میتواند شما را در جریان مراحل بعدی قرار دهد.
نتیجه آزمایش تروپونین
اگر نتایج شما در محدوده مرجع این آزمایش قرار گیرد، به این معنی است که نتیجه شما در محدوده مورد انتظار برای یک فرد سالم بوده است. با این حال، این محدوده مرجع ممکن است بسته به مکانی که آزمایش را انجام میدهید و نوع آزمایشی که استفاده میکنند، کمی متفاوت باشد.
محدودههای نتایج آزمایش Troponin (تروپونین)
در بزرگسالان سالم، محدوده مرجع (سطح مورد انتظار) تروپونین بسیار کم یا قابل شناسایی نیست. زمانی که سطح تروپونین از محدوده مرجع بالاتر باشد، به این معنی است که سلولهای آسیب دیده عضله قلب تروپونین را به خون شما نشت دادهاند.
محدودههای مرجع برای آزمایش تروپونین، طبق هیئت علمی پزشکی داخلی آمریکا، به صورت نانوگرم بر میلیلیتر (ng/mL) اندازهگیری میشوند:
- تروپونین I: 0 – 0.04 ng/mL
- تروپونین T: 0 – 0.01 ng/mL
توجه: برای تبدیل مقیاسها، 1 میلیارد نانوگرم معادل 1 گرم است و 1 گرم تقریبا معادل وزن یک گیره کاغذ کوچک است. در برخی مراکز از میکروگرم (mcg یا μg) یا پیکوگرم (pg) استفاده میشود.
تفسیر نتایج بالا بودن سطح تروپونین
استاندارد پزشکی برای سطح بالای تروپونین این است که آن باید بالاتر از 99٪ مقدار مورد انتظار در یک فرد سالم باشد (همچنین یک حاشیه کوچک برای دقت آزمایش وجود دارد). اگر نتایج شما بالاتر از 99٪ مقدار مورد انتظار باشد (و حاشیه دقت نیز لحاظ شود)، این نشاندهنده آسیب به عضله قلب است. بسته به علائم شما، نتایج سایر آزمایشها و تاریخچه پزشکی، پزشک میتواند حمله قلبی را تأیید یا رد کند.
شرایط دیگری که میتوانند باعث افزایش سطح تروپونین شوند
- جراحی قلب
- عفونتها یا التهاب در قلب
- کاردیوورژن (استفاده از شوک الکتریکی برای بازگرداندن ضربان غیرمنظم قلب به حالت طبیعی)
آیا آزمایش تروپونین عوارض جانبی دارد؟
در اکثر موارد، عوارض جانبی این آزمایش حداقلی یا هیچ عارضهای ندارد. معمولا تنها یک سوزش یا سوزنزدن جزئی هنگام وارد کردن سوزن برای گرفتن نمونه خون احساس میشود (مگر اینکه از خط IV موجود برای گرفتن نمونه استفاده شود). ممکن است کبودی کوچکی ایجاد شود، بهویژه اگر پوست شما به راحتی کبود میشود، اما معمولا این کبودیها طی چند روز از بین میروند.
آزمایش Troponin (تروپونین) در منزل و شرایط انجام این آزمایش در منزل
آزمایش تروپونین (Troponin) یکی از روشهای مهم برای تشخیص آسیب به عضله قلب، از جمله حمله قلبی، است. در آزمایشگاه تهران لب، شما میتوانید این آزمایش را به راحتی در منزل خود انجام دهید. با استفاده از خدمات آزمایش در منزل تهران لب، یک تکنسین متخصص به محل شما مراجعه کرده و نمونه خون را برای آزمایش تروپونین جمعآوری میکند. پس از تحلیل نمونه خون در آزمایشگاه، نتایج دقیق و سریع به شما ارائه میشود. این سرویس به شما امکان میدهد بدون نیاز به مراجعه به آزمایشگاه، از خدمات پزشکی با کیفیت بهرهمند شوید.
آنچه از مقاله «آزمایش Troponin (تروپونین) چیست؟ | تفسیر و شرایط» آموختیم
آزمایش Troponin (تروپونین) ابزاری حیاتی برای تشخیص آسیبهای قلبی، بهویژه حمله قلبی است. این آزمایش با اندازهگیری سطح پروتئین تروپونین در خون که تنها در عضله قلب یافت میشود، میتواند آسیب به عضلات قلب را شناسایی کند. نتایج بالا از تروپونین معمولا نشاندهنده آسیب قلبی هستند و میتوانند به پزشک در تعیین شدت حمله قلبی کمک کنند. آزمایش تروپونین بهویژه در شرایطی که علائم مبهم است یا نتایج سایر آزمایشها نامشخص است، مفید است. خدمات آزمایش در منزل تهران لب به شما امکان انجام این آزمایش در راحتی خانه را میدهد، با نتایج سریع و دقیق.
منبع:
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22770-troponin-test