آیا میدانید تغذیه ژنتیک چیست و چگونه میتواند به بهبود سلامت تغذیه کمک کند؟ با درک نحوه تعامل انواع ژنتیکی هر فرد با مواد مغذی، می توان رژیم را به روشی دقیق، شخصی سازی کرد. اما چگونه؟
با توجه به اینکه ژنتیک امری ثابت و غیرقابل تغییر در زندگی انسان است، در صورتی که بتوان ارتباط ژنتیک و تغذیه را به شکل تخصصی و علمی کشف کرد، میتوان یک بار برای همیشه تغذیه مناسب برای جلوگیری از بیماریهای مختلف، کنترل وزن و بهبود عملکرد بدن را تامین کرد. در ادامه کلید رسیدن به این موفقیت را توضیح میدهیم؛ همه چیز در آزمایش تخصصی ژنتیک تغذیه نهفته است.
ژنتیک تغذیه چیست؟
ژنتیک تغذیه یا نوتروژنتیک (Nutrigenetics) یک شاخه تخصصی از علم ژنومیک است که تعامل بین انواع ژنتیکی افراد و متابولیسم مواد مغذی را با هدف شخصیسازی رژیم غذایی برای بهبود سلامت و جلوگیری از خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با تغذیه مطالعه میکند.
به عنوان مثال، دو نفر را با نامهای امین و بهار تصور کنید که سابقه خانوادگی بیماری قلبی دارند و میخواهند سلامت خود را از طریق رژیم غذایی مناسب بهبود ببخشند. این دقیقاً همان کاری است که ژنتیک تغذیه به آن میپردازد.
از طریق آزمایشهای تغذیهای، مشخص شده است که امین دارای یک نوع ژنتیکی است که او را نسبت به اثرات منفی چربیهای اشباع شده حساستر میکند، در حالی که بهار استعداد ژنتیکی خاصی برای متابولیسم کمکارآمد در جذب کربوهیدراتها دارد.
با این اطلاعات، پزشک یا متخصص تغذیه میتواند رژیم غذایی امین و بهار را با توجه به نیازهای ژنتیکی خاص آنها برای بهبود سلامت قلب و عروق و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با تغذیه، برای آنها شخصیسازی کند.
با این مثال ساده، میتوان مشاهده کرد که چگونه مواد مغذی میتواند ابزار مهمی برای شخصیسازی ارتقای سلامت و پیشگیری از بیماریهای مختلف باشد. اما به این سادگی هم نیست! این مراحل نیازمند آزمایش تخصصی ژنتیک تغذیه است که باید به درستی و با دقت کافی انجام شود. در ادامه در مورد این آزمایش و روش انجام آن بیشتر توضیح میدهیم.
آزمایش تخصصی ژنتیک تغذیه چیست؟
انواع ژنتیکی که مسئول حدود 90 درصد تفاوتها در DNA افراد هستند، میتوانند پاسخ طبیعی بدن را با تعدیل رونویسی پروتئین و توسعه بیماری تغییر دهند؛ بنابراین، میتوانند استعداد ابتلا به یک بیماری را در یک فرد خاص تعریف کنند. به عبارت دیگر، ژنتیک، در کنار عوامل محیطی مانند رژیم غذایی و سبک زندگی، تعیین میکند که کدام یک از افراد مستعد به یک بیماری خاص، به آن مبتلا میشوند.
بر همین اساس هم، آزمایشهای ژنتیکی- تغذیهای، نوع ژنتیکی ما را ارزیابی میکنند و مشخص میکنند که نحوه تعامل و واکنش بدن ما به غذاها و مواد مغذی خاص چگونه خواهد بود.
در آزمایش تخصصی ژنتیک تغذیه چه مواردی تحلیل میشود؟
تست نوتروژنتیکی که توسط تهران لب انجام میشود، پارامترهای مختلفی را تجزیهوتحلیل میکند که مهمترین آنها عبارتند از:
- خطر ابتلا به اضافهوزن
- پاسخ به چربیهای اشباع شده
- پاسخ به چربیهای غیراشباع
- پاسخ به کربوهیدراتها
- نوع رژیم
- میزان کلسترول HDL
- میزان کلسترول LDL
- تری گلیسیرید
- میزان قند خون
- ویتامینهای B6، B9، D و E
- آهن، سدیم (نمک)، پتاسیم
- میزان تراکم استخوان
- مصرف شکر
- سیریناپذیری و گرسنگی
- میزان درک طعم شیرین و طعم تلخ
- متابولیسم الکل
- متابولیسم لاکتوز
- میزان سلنیوم
- استرس اکسیداتیو
- ساختار عضلانی بدن
- وابستگی بدن فرد به نیکوتین و الکل
- پیری بیولوژیکی
در حالت کلی آزمایش تغذیهای نوتروژنتیکس دادههایی را در مورد 31 پارامتر مربوط به تغذیه، ورزش، پاسخ به الکل و تنباکو، متابولیسم بدن و پیری بیولوژیکی ارائه میکند و توصیههای گستردهای را با توجه به مشخصات تغذیهای بیمار ارائه میدهد.
تست تخصصی ژنتیک تغذیه برای چه کسانی توصیه میشود؟
توصیه میشود که همه افراد از تست ژنتیک تغذیه استفاده کرده و نتایج تحلیلهای آن را در زندگی روزمره خود پیاده کنند. اما بهشکل تخصصی، تست Nutrigenetics برای افراد زیر کارآیی بیشتری خواهد داشت:
- افرادی که میخواهند رژیم غذایی خود را با توجه به ژنتیک خود تطبیق دهند و نیازهای تغذیهای خاص خود را بهصورت شخصی شناسایی و درک کنند.
- افرادی که میخواهند بهطور فعال سلامت خود را مدیریت کنند و از بروز بیماریهای مختلف (مخصوصا بیماریهای ژنتیکی) در امان باشند.
آزمایش ژنتیک تغذیه چگونه انجام میشود؟
آزمایش تخصصی ژنتیک تغذیه در مرکز تهران لب از طریق نمونه خونگیری یا نمونه بزاق به دست میآید. این آزمایش 128 نوع مختلف را در 95 ژن مرتبط با تغذیه، ورزش، اعتیاد (الکل و سیگار)، متابولیسم، سمزدایی و پیری بیولوژیکی تجزیهوتحلیل میکند.
تکنولوژی مورد استفاده در تست نوتروژنتیک
تست ژنتیک تغذیه با استفاده از فناوری آرایه جهشی انجام میشود و با امکان تجزیهوتحلیل همه گونههای ژنتیکی به طور همزمان، سرعت انجام تست و تحلیل آن را بیشتری میکند. تحلیل گزارش توسط متخصصین ژنتیک و تغذیه در تهران لب انجام شده و تفسیر جامع آن به شما ارائه میشود.
فواید و مزایای انجام تست ژنتیک تغذیه
مزایای آزمایش تخصصی ژنتیک تغذیه فقط منحصر به بهبود سلامت افراد و پیشگیری از بیماریهای ژنتیکی نمیشود. افرادی که به دنبال کاهش وزن، مدیریت بیماریهای خاص، بهبود عملکرد ورزشی و همچنین کنترل تغذیه در زمان بارداری هستند نیز میتوانند از این تست استفاده کنند.
کاربردهای آزمایش تخصصی ژنتیک تغذیه
مهمترین کاربردهای تست ژنتیک تغذیه را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- سلامت قلب
- سلامت
- کنترل وزن
- تامین مواد مغذی
سلامت قلب با آزمایش تخصصی ژنتیک تغذیه
- کنترل فشار خون: آزمایش نوتروژنتیک میتواند نشان دهد که آیا مصرف کافئین و در نتیجه مصرف چای و قهوه به افزایش فشار خون (متابولیسمهای آهسته کافئین) کمک میکند یا به کاهش آن (متابولیزکننده سریع کافئین) کمک خواهد کرد. به طور مشابه، برخی از ما از رژیم کمنمک برای کاهش فشار خون استفاده میکنیم. با این حال، برای سایر ژنوتیپها، این کار هیچ فایدهای نخواهد داشت! و همچنان شاهد افزایش فشار خون در رژیم غذایی کمنمک خواهند بود.
- کنترل کلسترول: در کشورهایی که مصرف مشربات الکلی آزاد است، پارادوکس معروف فرانسوی «مصرف منظم شراب برای درمان بیماری قلبی» نشان میدهد که مصرف معمولی الکل میتواند برای برخی از افراد مفید باشد. تفاوت در ژن ADH1C است؛ به این معنی که برخی از ما الکل را کندتر متابولیز میکنیم که منجر به افزایش سطح کلسترول HDL (کلسترول خوب) میشود. برای متابولیسمهای کند الکل، ۲ تا ۴ واحد الکل در روز (۱ لیوان شراب) خطر بیماری قلبی را کاهش میدهد. متابولیسمهای سریع این مزیت را ندارند و مصرف الکل میتواند خطر بیماری قلبی را برای آنها افزایش دهد.
سلامت روده با آزمایش ژنتیک تغذیه
- تشخیص بیماری سلیاک و عدم تحمل گندم: بیماری سلیاک یک بیماری خودایمنی است که شامل ایجاد حساسیت به پروتئین موجود در گندم، جو و گلوتن است. برخی از ما ژنتیکی برای ابتلا به بیماری سلیاک داریم و این ژنوتیپ با عدم تحمل گندم نیز مرتبط است. انجام تست ژنتیک تغذیه میتواند این مورد را شناسایی کرده و رژیم درست برای سلامت روده ارائه دهد.
- تشخیص عدم تحمل لاکتوز: عدم تحمل لاکتوز اولیه زمانی رخ میدهد که بدن ما قادر به هضم قند موجود در شیر (لاکتوز) نباشد. دلیل این امر هم این است که برخی از افراد قادر به تولید آنزیم لاکتاز دهیدروژناز در سنین بالای 5 سالگی نیستند. این کمبود میتواند باعث علائم نفخ و اسهال شود. ما میتوانیم با آزمایش نوتروژنتیک ارزیابی کنیم که آیا فرد قادر به تولید آنزیم لاکتاز است یا خیر.
کاهش وزن از طریق تست Nutrigenetics
تحلیل ژنتیکی در مورد چگونگی پاسخ بدن شما به مواد مغذی، در مقایسه با برنامههای کاهش وزن گروهی که تست DNA را در بر نمیگیرند، به کاهش وزن پایدارتر و بهتر کمک میکند.؛ چرا که مختص ژنتیک شما خواهد بود.
تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن
نیاز به ویتامینها و مواد معدنی نیز از فردی به فرد دیگر متفاوت است. به عنوان مثال، وزارت بهداشت در بریتانیا روزانه 10 میکروگرم مکمل ویتامین D را برای حفظ سطح خونی سالم در طول زمستان و در نتیجه ایمنی بالا و استخوانهای سالم توصیه میکند. در بدن ما چندین ژن در متابولیسم ویتامین D نقش دارند. هنگامی که از طریق تست ژنتیک تغذیه ارزیابی انجام شود، مشخص میشود افرادی که دارای ژنتیک خاصی هستند، نمیتوانند وضعیت ویتامین D کافی را با 10 میکروگرم در روز به دست آورند و باید 20 میکروگرم در روز یا بیشتر (تا 100 میکروگرم در روز) مصرف کنند.
چرا تست ژنتیک تغذیه بهتر از روشهای دیگر است؟
ثابت شده است که علم پشت پیامهای تغذیهای دولتی و توصیههای رژیمی قدیمی که بعضی از پزشکان و متخصصان تغذیه بر اساس آن کار میکنند، حاوی موارد نادرست یا مبهم زیادی است. به همین دلیل هم ممکن است فقط بعضی از مردم از این توصیهها سود ببرند، اما در بهترین حالت هم شاهد نمونههای بسیاری هستیم که روشهای سنتی در مورد آنها پاسخگو نبوده است. البته وضعیت زمانی بدتر میشود که بدانیم در مورد برخی از افراد، حتی سلامتی آنها بدتر هم شده است!
به عنوان مثال کافئین را در نظر بگیرید؛ تفاوت در ژنوتیپ CYP1A2 ما تعیین میکند که آیا ما متابولیزکننده سریع کافئین هستیم یا نه! این امر به این دلیل است که ژن CYP1A2 آنزیمی را در کبد ما تولید میکند که کافئین را تجزیه میکند. متابولیسم کنندههای سریع کافئین با نوشیدن 1 تا 3 فنجان قهوه در روز، خطر حملات قلبی را کاهش میدهند؛ زیرا قهوه برای آنها در حکم «سلامت قلب» است. با این حال، در مورد متابولیسمهای آهسته کافئین، نوشیدن دو فنجان قهوه در روز، خطر حمله قلبی را دوبرابر میکند و با مصرف 4 فنجان قهوه این میزان به چهار برابر افزایش مییابد. بر همین اساس هم توصیههای رایج که بر اساس دستورهای رژیمی رایج ارائه میشوند، برای همه افراد نتیجه یکسانی در پی نخواهند داشت.
این جاست که انجام تست ژنتیک تغذیه مشکل را حل میکند و با تحلیل وضعیت ژنتیکی افراد، تغذیه متناسب با ژنتیک او را ارائه میدهد.
برای درخواست هرگونه مشاوره تلفنی و نمونهگیری در آزمایشگاه جهت انجام آزمایش ژنتیک تغذیه، با تلفن 1650 آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک پزشکی تهران لب تماس بگیرید.
آنچه از مقاله «آزمایش تخصصی ژنتیک تغذیه چیست و چرا تست ژنتیک تغذیه مهم است؟» آموختیم
آزمایش ژنتیک تغذیه ابزاری پیشرفته و کارآمد برای شخصیسازی رژیمهای غذایی بر اساس ویژگیهای ژنتیکی فرد است. این رویکرد، با تحلیل دقیق تعامل بین ژنتیک و تغذیه، به شناسایی نیازهای منحصر به فرد افراد کمک کرده و در بهبود سلامت، پیشگیری از بیماریها، و مدیریت وزن نقش مهمی ایفا میکند. با توجه به این که تغذیه نادرست و عمومی ممکن است برای همه مناسب نباشد، استفاده از این آزمایش میتواند راهحل قطعی برای ارتقای سلامت و بهبود عملکرد بدن بر اساس ژنتیک هر فرد باشد.
آزمایش تخصصی ژنتیک تغذیه که در تهران لب انجام با دقت بالا و در زمان کم انجام میشود، یکی از روشهای نوین در تشخیص بیماریها و ارائه رژیم غذایی مناسب برای افراد است. با استفاده از تحلیلهای ارائه شده در این تست، تغذیه تخصصی متناسب با بدن هر فرد به او ارائه میشود که در حفظ سلامت دائمی بدن، بهبود عملکرد بدن و کنترل وزن نقش زیادی ایفا میکند.
منبع:
https://medcraveonline.com/MOJFPT/importance-of-nutrigenomics-and-nutrigenetics-in-food-science.html