اگر پزشک شما مشکوک به بیماری ام اس باشد، آزمایش خون از اولین راه های تشخیصی است که باید انجام شود. در این مطلب به مهم ترین علائم بیماری ام اس و همینطور نحوه تشخیص بیماری ام اس با آزمایش خون و دیگر روش های تشخیصی، پرداخته خواهد شد.
بیماری ام اس می تواند بر هر قسمت بدن اثر بگذارد و طیف گسترده ای از علائم را بروز دهد. علائم بیماری ام اس در بسیاری از موراد، غیرقابل پیش بینی است و ممکن است در افراد متفاوت بوده و یا با گذشت زمان، علائم تشدید یابد.
دوره های از بیماری ام اس که علائم شدید می شود را زمان عود بیماری ام اس می نامند.
علائم شایع بیماری ام اس
اکثر مبتلایان به بیماری ام اس تنها تعدادی از علائم و نشانه های زیر را دارند و ممکن است علائم متفاوتی را تجربه کنند.
- خستگی : احساس خستگی یکی از شایع ترین علائم بیماری ام اس است. این نوع خستگی به صورتی است که می تواند در فعالیت های روزانه تداخل ایجاد کند.
- مشکلات بینایی : از هر ۴ بیمار ام اس ممکن است یکی از آن ها دچار مشکلات بینایی شود. از جمله : کور رنگی، درد چشم، مشکلات بینایی به صورت موقت و دو بینی
- بی حسی و گزگز : بیمار احساس می کند برخی از اعضای بدنش بی حس است و یا سوزن سوزن می شود.
- اسپاسم عضلانی، سفتی عضلات : انقباضات دردناک ،احساس ضعف، مشکلات در حرکت، مشکل در تعادل و هماهنگی، لرزش اندام ها، سرگیجه، درد و…گاهی اوقات ممکن است درد کمر، گردن و یا مفاصل به صورت غیر مستقیم ناشی از بیماری ام اس باشد.
- اختلالات عملکردی : برخی از بیماران ام اس در فکرکردن، یادگیری، برنامه ریزی و.. دچار اختلال و مشکل هستند.
- افسردگی و اضطراب : به دلیل غیرقابل پیش بیی بودن این بیماری،ممکن است بیمار دچار اضطراب و افسردگی شود.
- مشکلات جنسی : اغلب مردان مبتلا به بیماری ام اس دچار اختلال در نعوظ می شوند. و یا در خانم ها در ارگاسم مشکلاتی به وجود بیاید.
- مشکلات مثانه : بی اختیاری ادرار، عفونت های مکرر در مجاری ادرار و شب ادراری
- مشکلات روده : یبوست، بی اختیاری روده
- مشکلات گفتاری و بلع : برخی از افراد مبتلا به بیماری ام اس، در جویدن یا بلع دچار مشکل می شوند.
در صورت مشاهده هر کدام از علائم ، بیماربه پزشک مراجعه می کند، پزشک نیز معاینات لازم را انجام می دهد و شرح حال از بیمار می گیرد و در صورت آن که به وجود بیماری ام اس مشکوک شود، روش های تشخیصی دیگری مانند آزمایش خون را برای تشخیص بیماری ام اس، توصیه می کند.
آزمایش خون برای تشخیص بیماری ام اس
با آزمایش خون می توان بسیاری از بیماری های ارثی و یا غیر ژنتیکی را به خوبی تشخیص داد، زمانی که بیمار آزمایش خون می دهد، اگر نتایج غیر طبیعی در آزمایش باشد به صورت گزارش این نتایج به دست پزشک مربوطه خواهد رسید، سپس بیماری ام اس با آزمایش خون نظر تشخیص داده می شود.
روش های تشخیصی برای بیماری ام اس
علاوه بر آزمایش خون، MRI از روش های تشخیصی دیگر علاوه بر آزمایش خون است که به تشخیص دقیق بیماری ام اس کمک می کند. با MRI می توان بافت های طبیعی و غیر طبیعی و بی نظمی هارا مشاهده کرد.علاوه بر این، MRI تصاویر دقیقی از مغز و نخاع ارائه می دهد.