آیا مبتلا به دیابت پنهان هستیم؟

آمار افراد مبتلا به دیابت روز به روز در حال افزایش است، در صورتی که می توان به خوبی این بیماری را کنترل کرد و یا از ابتلا به آن پیشگیری نمود، اما بیماری دیابت درجه های مختلفی دارد و برای تشخیص آن می توان آزمایشات قند خون، تحمل گلوکز، آزمایش دیابت پنهان و.. را در یک آزمایشگاه خوب انجام داد و با یک رژیم غذایی و مصرف برخی از داروها از گسترش این بیماری پیشگیری نمود.

دیابت چه نوع بیماری است؟

برخی مواقع به دلایل متعددی، بدن به اندازه کافی انسولین تولید نمی کند و یا از انسولین به خوبی استفاده نمی شود. در این صورت گلوکز در خون باقی مانده و به سلول های بدن نمی رسد و قند خون در فرد بالا می رود.
درمان قطعی دیابت

در حققیت دیابت درمان قطعی ندارد، اما در مرحله ی اول با انجام آزمایش دیابت  و تشخیص زود به هنگام آن می توان به خوبی این بیماری کنترل کرد و از پیشرفت آن جلوگیری نمود.

روز جهانی دیابت چه روزی است؟

باتوجه به رشد روزافزون دیابت، انجمن بین الملل دیابت و سازمان بهداشت جهانی آمریکا، روز ۱۴ نوامبر که برابر با ۲۳ آبان ماه می باشد را به نام روز جهانی دیابت نام گذاری کرده است.

این روز در سال ۲۰۰۶ در سازمان ملل متحد به نام روز رسمی در تقویم جهانی ثبت گردیده است.

دیابت بر اثر چه رخ می دهد؟

دیابت بر اثر قطع تولید انسولین و عدم کارکرد مناسب بدن به وجود می آید، انسولین هورمونی است که مواد غذایی نشاسته ای و قندی را در بدن به انرژی تبدیل می نماید.

تاکنون علت بروز این بیماری کشف نشده است، گمان می رود زمینه ی مساعد ژنتیکی و عوامل محیطی مانند چاقی و بی تحرکی در ابتلا به این بیماری نقش موثر داشته باشد .

آیا به دیابت پنهان مبتلا هستیم؟

پزشک متخصص می تواند با آزمایش قند خون ناشتا و یا قند خون دوساعته که معیاری از ترشح انسولین و عملکرد لوزوالمعده است تعیین کند که آیا فرد در دوره دیابت پنهان قرار دارد و یا به طور کامل به این بیماری مبتلا شده است.

 تفسیر نتایج آزمایش قند خون

دیابت پنهان : چنانچه آزمایش قند خون ناشتاعددی بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ باشد، نشانگر دیابت پنهان است.

دیابت : اگر این عدد ۱۲۶ و یا بیشتر باشد نشان دهنده ابتلابه دیابت است.

انواع بیماری دیابت

بیماری دیابت بر سه نوع می باشد :

نوع اول: تولید انسولین در بدن به طور کامل قطع شده در نتیجه قند نمی تواند وارد سلول ها شود و تولید انرژی نماید که همین امر عامل افزایش شدید قند خون می شود. که ۵ تا ۱۰درصد مبتلایان دیابت را به خود اختصاص می دهد.
علائم دیابت نوع اول

همانطور که گفته شد، اغلب در مراحل اولیه دیابت هیچگونه عوارضی را نشان داده نمی شود اما در هر صورت ممکن است این علائم را تجربه کنید:

  •     کاهش وزن بدون آمادگی و برنامه ریزی
  •     تهوع و استفراغ

نوع دوم: بدن نسبت به انسولین مقاوم می شود، دراین حالت انسولین ترشح شده تاثیری بر جذب قند در بدن ندارد.

علائم دیابت نوع دوم

زمانی که گلوکز مدت طولانی بالا باشد، باعث رشد عفونت در پوست بین انگشتان پا، زیر سینه و در اندام های جنسی و اطراف آن می شود.
بریدگی و زخم ها آهسته بهبود می یابد.
با گذشت زمان، قند خون بالا می تواند بر جریان خون فرد تاثیر بگذارد در نتیجه باعث آسیب عصبی شود.درد و یا بی حسی در پاها که نتیجه ی دیگری از آسیب های عصبی است.

  •     خارش پوست
  •     افزایش وزن
  •     کاهش بینایی
  •     ناتوانی جنسی

 

 دیابت بارداری:

نوع سوم : دیابت حاملگی است که حدود ۴ درصد از کل بانوان در طول بارداری موقتا به این نوع ازدیابت مبتلا می شوند، لازم به ذکر است داشتن رژیم غذایی مناسب و ورزش نقش بسزایی در جلوگیری از ابتلابه این بیماری دارد و همچنین در صورت وجود این بیماری به صورت ژنتیکی در فرد، مراجعه به موقع به پزشک و مصرف دارو تا حد زیادی می تواند بیماری را کنترل کرده و یا از حد آن بکاهد.

علائم دیابت چیست؟

به طور کلی افراد ی که مبتلا به بیماری دیابت هستند، ممکن است علائم زیر را تجربه کنند:

  •     تشنگی
  •     تاری دید
  •     گرسنگی بیش از اندازه
  •     کاهش وزن
  •     خستگی
  •     عفونت در پوست

 

علائم قند خون پایین چیست؟

در این مقاله به طور کلی درباره قند خون بالا و بیماری دیابت توضیح داده شدف اما خوب است از علائم قند خون پایین نیز مطلع شویم:

  •     لرزش
  •     اضطراب
  •     عرق سرد
  •     سرگیجه
  •     خواب آلودگی
  •     احساس ضعف

 

زمان انجام آزمایش قند خون در بارداری

بیماری دیابت در مراحل ابتدایی خود تقریبا هیچ علامتی از خود بروز نمی دهد، بنابراین تنها راه برای کشف آن، آزمایش قند خون است، بدین صورت پزشکان اغلب به خانم های باردار توصیه می کنند در هفته های ۲۴ و ۲۸ بارداری ، آزمایش غربالگری گلوکز را انجام دهند.

نتیجه ی مثبت غربالگری گلوکز

زمانی که آزمایش غربالگری گلوکز مثبت بود، در این مرحله باید تست تحمل گلوکز را مادر بدهد تا وجود بیماری دیابت مشخص شود.

برخی مواقع وجود قند بالا در آزمایش ادرار و یا مشاهده علائم خاصی، انجام آزمایش قند خون در خانم باردار باید زودتر انجام شده و در صورت وجود دیابت بارداری باید آزمایشات در دوره های مختلف جهت کنترل بیماری انجام شود.

آزمایش غربالگری گلوکز چگونه انجام می شود؟

برای آن که بتوان میزان تجزیه قند خون توسط فرد اندازی گیری شود، قبل زا انجام آزمایش محلول شکر حاوی ۵۰گرم گلوکز باید مصرف شود.

آزمایش تحمل گلوکز چگونه انجام می شود؟

قبل از انجام آزمایش قند خون ناشتا هستید، سپس در صبح اول وقت این آزمایش باید انجام شود.

سپس مقدار محلول گلوکز با حجم و غلظت بیشتری را می نوشید، سپس آزمایشات خون انجام می شود.

بعد از یک ساعت، نمونه خون از بیمار گرفته می شود و سپس ازمایشات انجام خواهد شد.

آمادگی قبل از انجام آزمایش قند خون بارداری

قبل از انجام آزمایش قند خون،باید ناشتا باشید، توصیه می شود حداقل ۱۲ ساعت ناشتا بمانید.

 

کلام آخر:

در این راستا آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک پزشکی تهران لب کلیهی خدمات مربوط به تشخیص این بیماری را ارائه داده  و همچنین مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج و بارداری برای خانواده های در این بیماری، در آزمایشگاه تهران لب قابل انجام می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *