آنفولانزا در دوران بارداری | علائم، خطرات، درمان، واکسن

آنفولانزا در دوران بارداری | علائم، خطرات، درمان، واکسن

بارداری دورانی خاص و حساس است که تمام توجه یک زن به سلامت جنین معطوف می‌شود. ابتلاء به آنفولانزا در این دوره خاص علاوه بر اینکه بسیار آزاردهنده است؛ برای مادر باردار نگرانی و اضطراب در مورد احتمال آسیب آنفولانزا به نوزادش را نیز ایجاد می‌کند.

برای درخواست هرگونه مشاوره، انجام آزمایش تشخیص ویروس کرونا و ثبت درخواست تلفنی نمونه‌گیری (در آزمایشگاه، منزل، محل کار)
با تلفن 1650 برای استان تهران و تلفن 88709970-021 برای دیگر استان‌ها
با آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک پزشکی تهران لب تماس بگیرید.

آیا آنفولانزا در بارداری خطرناک است؟

آنفولانزا (Influenza)، به‌رغم آزاردهنده بودن مشکلی برای جنین ایجاد نمی‌کند اما باید توجه داشت که یک زن باردار به دلیل رشد جنین، تا حدی ضعیف‌تر می‌شود؛ زیرا با رشد جنین، بدن مجبور به یک سری تطبیق در سیستم قلبی عروقی می‌شود که توانایی‌های دفاعی آن را محدود می‌کند که این موضوع او را در معرض خطر بیشتر عوارض مختلف قرار می‌دهد. به همین دلیل ایجاد یک رابطه مستمر و دائمی با متخصص زنان و زایمان که می‌تواند تمام توصیه‌های لازم برای مقابله با هرگونه بیماری را ارائه دهد، بسیار مهم است.

آیا می‌توان در دوران بارداری واکسن زد؟

واکسن آنفولانزا یک ابزار مهم برای دفاع در برابر آنفولانزا، به ویژه در دوران بارداری است. متخصصان ویروس‌شناسی بر این باورند که می‌توان بدون هیچ مشکلی در دوران بارداری واکسن زد البته در صوتی که تزریق واکسن بعد از پایان سه ماهه اول بارداری انجام شود، که به طور کلی حساس‌ترین دوره بارداری است.

واکسن آنفولانزا فقط در برابر ویروس آنفولانزای فصلی سالی که مادر مبتلاء می‌شود از او محافظت می‌کند. اگر ویروس جهش یابد، که اغلب هم این اتفاق می‌افتد، واکسن قادر به محافظت کافی نیست.

گفتنی است داروهای طبیعی هم برای این مورد وجود دارند که با تقویت سیستم ایمنی بدن به جلوگیری از عفونت ناشی از ویروس آنفولانزا و ویروس‌های پاراآنفولانزا به صورت مکمل و با واکسن آنفولانزا کمک می‌کنند.

آیا می‌توان در دوران بارداری واکسن زد؟

عادت‌های خوب برای پیشگیری از ابتلاء به آنفولانزا در دوران بارداری

شستن مکرر دست‌ها، اجتناب از مکان‌های شلوغ، عدم تماس با افراد مبتلاء به آنفولانزا ممکن است که پیش پا افتاده به نظر برسند، اما بسیار کمک کننده است. قوانین پیشگیری دیگری نیز وجود دارد که همگی مهم هستند و نباید فراموش شوند.

غذاهایی که می‌توانند به پیشگیری از آنفولانزا کمک کنند

برای حفظ کارایی سیستم ایمنی بدن در دوران بارداری، زمانی که بدن در حال ساختن یک زندگی جدید است و تحت فشار قرار می‌گیرد بسیار مهم است که میوه، سبزیجات، غلات، حبوبات و ماهی‌ها را در رژیم غذایی داشته باشد.

غذاهای مختلفی وجود دارند که مواد مغذی ضروری را برای بدن فراهم می‌کنند و با کمی خلاقیت و توجه بیشتر به روش پخت، می‌توان غذاهای سبک، اما در عین حال خوشمزه و سرشار از تمام مواد مغذی مانند ویتامین‌ها و مواد معدنی را که به سم‌زدایی و دفاع در برابر بیماری‌های فصلی کمک می‌کنند، تهیه کرد. اما به یاد داشته باشید که اگر باردار هستید، برای دریافت بهترین راهنمایی متناسب با شرایط خود به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. با انجام آزمایش در آزمایشگاه نیز می‌توان کمبودهای بدن خود را شناسایی کرد و نسبت به جبران آنها اقدام نمود.

آنفولانزا در بارداری چگونه درمان می‌شود؟

همانطور که همه می‌دانیم آنفولانزا یک بیماری تنفسی فصلی است که توسط ویروس ایجاد می‌شود. این بیماری به طور کلی در دوره‌های سرد سال رخ می‌دهد و برخلاف تصور رایج، همیشه یک عفونت “ساده” نیست؛ زیرا می‌تواند در افراد ضعیف‌تر، مانند کودکان مبتلاء به بیماری‌های مزمن، افراد مسن و زنان باردار عوارض بیشتری ایجاد کند.

اما چه زمانی باید در بارداری نگران آنفولانزا بود؟ آیا این بیماری می‌تواند برای جنین و مادر خطرناک باشد؟ چگونه می‌توان آن را درمان کرد؟ آیا می‌توان از آن پیشگیری کرد؟ در ادامه به این سوالات پاسخ می‌دهیم.

نحوه درمان آنفولانزا در دوران بارداری

برای درک بهتر نحوه درمان آنفولانزا در بارداری، مثالی را مطرح می‌کنیم. مریم در هفته 26 بارداری، علائم کلاسیک آنفولانزا در بارداری را از جمله تب بالا، آبریزش بینی و سرفه خشک نشان می‌دهد. او به شدت نگران سلامتی خود و فرزندش است، بنابراین با پزشک خود تماس می‌گیرد. پزشک پس از توصیه‌های خود به این نتیجه می‌رسد که احتمالاً به آنفولانزای فصلی مبتلاء شده است.

آنفولانزا می‌تواند با تب بالا (حتی بیش از 39 درجه سانتیگراد)، درد عضلات و مفاصل، سرماخوردگی و آبریزش بینی، سرفه خشک و گلودرد، سردرد و خستگی ظاهر شود. علائم گوارشی مانند حالت تهوع، استفراغ و اسهال شایع نیستند، اما در کودکان ممکن است رخ دهد.

مریم از پزشک خود در مورد استفاده از داروهای آنفولانزا در بارداری سوال می‌کند و پزشک او را در مورد استفاده از استامینوفن که ایمنی آن در دوران بارداری و شیردهی به طور کامل ثابت شده است، اطمینان می‌دهد.

سایر داروهایی که برای درمان علائم آنفولانزا استفاده می‌شوند، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن، کتوپروفن و نیمسولید هستند. توجه داشته باشید که این داروها نباید در سه ماهه سوم بارداری، به خصوص پس از هفته 28 تا 30 بارداری استفاده شوند؛ زیرا می‌توانند باعث بسته شدن داکتوس بوتالو شوند که یک رگ خونی حیاتی در گردش خون جنین است.

اقدام مهم دیگر برای درمان آنفولانزا در هفته به هفته بارداری زنان، استراحت و نوشیدن مایعات فراوان برای حفظ هیدراسیون بدن است. به طور کلی در خصوص آنفولانزا در دوران بارداری باید گفت که بهبودی حدود یک هفته طول می‌کشد.

آیا آنفولانزا در بارداری برای جنین و مادر خطرناک است؟

آیا آنفولانزا در بارداری برای جنین و مادر خطرناک است؟

بیایید با گفتن این مطلب شروع کنیم که زنان باردار به دلیل تغییرات ایمنی و تغییرات فیزیولوژیکی که در طول بارداری رخ می‌دهد، به طور خاص در برابر ابتلا به عفونت‌های ویروسی و باکتریایی آسیب‌پذیرتر هستند.

با توجه به خطرات آنفولانزا در ‌بارداری، به دلیل تغییرات فیزیولوژیکی که در بدن زن رخ می‌دهد، ابتلاء به این بیماری در این دوره می‌تواند خطر ابتلاء به عوارض قلبی ریوی را افزایش دهد و گاهی اوقات نیاز به بستری در بیمارستان داشته باشد. آنفولانزا همچنین می‌تواند منجر به زایمان زودرس قبل از هفته 37 بارداری یا نوزاد کم وزن شود.

مطالعه بیشتر: پاندمی کرونا و افزایش ترس از زایمان در بانوان

برای درخواست هرگونه مشاوره، انجام آزمایش و ثبت درخواست تلفنی نمونه‌گیری (در آزمایشگاه، منزل، محل کار)
با تلفن 1650 برای استان تهران و تلفن 88709970-021 برای دیگر استان‌ها
با آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک پزشکی تهران لب تماس بگیرید.

آنچه در مقاله آنفولانزا در دوران بارداری آموختیم

ویروس آنفلوانزا در دوران بارداری عمدتاً از طریق هوا، قطرات بزاق فرد بیمار یا ناقل سالم و همچنین از طریق تماس مستقیم با اشیاء آلوده به مادر منتقل می‌شوند. واکسن زدن بهترین راه برای پیشگیری از آنفولانزا در دوران بارداری است و ابتلاء به بیماری را کاهش می‌دهد و در صورت بروز علائم آنفولانزا، این علائم کمتر می‌شوند که البته این موارد باید تحت نظر دکتر معالج شما باشد و او برای شما واکسن را تجویز کند.

سایر عوارض آنفولانزا در بارداری می‌تواند در شرایط خاصی مانند وجود بیماری‌های مزمن یا مشکلات بارداری مانند دیابت بارداری رخ دهد. اگر علائمی مانند درد قفسه سینه، تنگی نفس، مشکلات تنفسی یا سرفه خونی ایجاد شد، باید به پزشک خود مراجعه کنید زیرا ممکن است به مراقبت‌های فراوان‌تر و درمان‌های دارویی خاص برای کاهش علائم و بهبودی سریع‌تر نیاز باشد.

  • منابع:

https://orwh.od.nih.gov/research/maternal-morbidity-and-mortality/information-for-women/pregnant-women-influenza-flu

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نفر نظرات خود را با ما در مورد آنفولانزا در دوران بارداری | علائم، خطرات، درمان، واکسن در میان گذاشته‌اند.
مشاوره و انجام آزمایش