پریود یا قاعدگی چیست؟

پریود یا قاعدگی چیست؟

قاعدگی یا پریود (Menstruation or period) فرآیند دفع لایه داخلی رحم (اندموتریوم) همراه با مقداری خون و بافت از بدن در دوره‌های ماهانه است. این چرخه بخشی از سیستم تناسلی زنان بوده و بدن زنان را برای بارداری احتمالی آماده می‌کند. چرخه قاعدگی توسط هورمون‌های موجود در بدن زن کنترل می‌شود. غده هیپوفیز و تخمدان‌های واقع در مغز با تولید برخی هورمون‌ها در مراحل مختلف چرخه قاعدگی، پریود را تنظیم می‌کنند.

برای درخواست هرگونه مشاوره، انجام آزمایش پریود و ثبت درخواست تلفنی نمونه‌گیری (در آزمایشگاه، منزل، محل کار)
با تلفن 1650 برای استان تهران و تلفن 88709970-021 برای دیگر استان‌ها
با آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک پزشکی تهران لب تماس بگیرید.

چه چیزی باعث درد پریود می‌شود؟

درد پریود ناشی از انقباضات رحم در دوران قاعدگی است. معمولاً طی چند روز خود به خود برطرف می‌شود و می‌توانید به زندگی بدون درد برگشت. حمام آب گرم، قرار دادن کیسه آب گرم روی ناحیه شکمی، ماساژ ناحیه شکم و پشت و انجام ورزش‌های نه چندان شدید مانند پیاده روی و شنا برای دردهای پریود مفید است.

در دوران قاعدگی، هورمون‌ها پوشش داخلی رحم را برای بارداری احتمالی ضخیم می‌کنند. این ضخیم شدن رخ می‌دهد تا تخمک در یک بارداری احتمالی راحت‌تر در دیواره رحم قرار گیرد. هورمون‌ها نیز فرآیند تخمک‌گذاری را مدیریت می‌کنند و بارداری زمانی اتفاق می‌افتد که اسپرم پس از رابطه جنسی به تخمک برسد.

در صورت عدم بارداری، پوشش داخلی رحم با مقداری خون و سایر بافت‌ها ریزش می‌کند و خونریزی پریود رخ می‌دهد. مدت چرخه قاعدگی معمولی معمولاً بین 24 تا 38 روز است. 

چرخه قاعدگی اصطلاحی است که تحولات و تغییراتی را که هر ماه در بدن شما رخ می‌دهد و برای احتمال بارداری آماده می‌شود، توصیف می‌کند. چرخه قاعدگی به دوره‌ اولین روز قاعدگی تا اولین روز قاعدگی بعدی گفته می‌شود. چرخه هر فرد کمی‌ متفاوت است، اما روند یکسان است.

چه چیزی برای درد قاعدگی مفید است؟

حمام آب گرم، گذاشتن کیسه آب گرم روی ناحیه شکمی، ماساژ دادن شکم و پشت، انجام ورزش‌های نه چندان شدید مانند پیاده‌روی و شنا، رابطه جنسی بعد از دوره پریود، ایجاد تغییراتی در عادات غذایی در دوران قاعدگی، افزایش مصرف مایعات در کاهش درد قاعدگی موثر است. مشاوره با پزشک و مصرف دمنوش‌های گیاهی و مصرف غذاهای فیبردار برای دردهای پریود مفید است.

شکم و ناحیه کمر خود را گرم نگه دارید

حمام آب گرم به تسکین درد شما کمک می‌کند. با قرار دادن کیسه آب گرم روی ناحیه شکمی می‌توانید عضلات این ناحیه را شل کرده و از اثر گرفتگی‌های قاعدگی بکاهید. گرما به عضلات رحم و بافت‌های اطراف آن کمک می‌کند تا شل شوند. یک بطری آب گرم که در قسمت پایین کمر قرار می‌گیرد نیز همین اثر را داشته و درد را کم می‌کند.

تمرینات سبک انجام دهید

برای بسیاری از زنان ممکن است ورزش کردن در حالی که در طول دوره پریود خود درد دارند دشوار باشد. کشش‌های ملایم، ورزش‌های سبک مانند پیاده روی و یوگا برای دردهای پریود مفید هستند. ورزش همچنین باعث ترشح اندورفین می‌شود که اثر تسکین‌دهنده درد را دارد.

رابطه جنسی داشته باشید

ارگاسم تجربه شده از طریق رابطه جنسی می‌تواند به کاهش گرفتگی و درد قاعدگی کمک کند. در طول ارگاسم، ماهیچه‌های رحم منقبض می‌شوند و دوباره آزاد می‌شوند. این تغییر ممکن است به کاهش درد قاعدگی کمک کند. آمیزش جنسی هم مانند ورزش باعث ترشح اندورفین می‌شود که اثر تسکین دهنده درد دارد.

ناحیه شکم را ماساژ دهید

ماساژ ناحیه شکم به شل شدن عضلات لگن کمک می‌کند و برای دردهای پریود مفید است. برای ماساژ ناحیه شکم می‌توانید از روغن‌های ضروری مانند مریم گلی و نعناع نیز استفاده کنید. این روغن‌ها ممکن است به کاهش درد شما کمک کنند.

در تغذیه خود تغییراتی ایجاد کنید

مصرف اسیدهای چرب امگا 3، میوه‌ها، سبزیجات، آجیل، پروتئین‌های بدون چربی و غلات کامل، افزایش مصرف مایعات در دوران قاعدگی، نوشیدن دمنوش‌های گیاهی داغ مانند بابونه و رازیانه، مصرف غذاهای پر فیبر و کم چربی و همچنین استفاده از داروهای مسکن برای دردهای قاعدگی مفید است.

چه چیزی برای درد قاعدگی مفید است؟

علت درد قاعدگی در زنان چیست؟

درد پریود به این دلیل رخ می‌دهد که رحم در طول پریود منقبض می‌شود. درد قاعدگی یک وضعیت طبیعی است که در طول چرخه قاعدگی تجربه می‌شود. اما گاهی اوقات ممکن است دلایل دیگری پشت درد در طول پریود وجود داشته باشد.

دردهای قاعدگی ممکن است قبل و در طول دوره پریود رخ دهد. درد بیشتر قسمت پایین شکم و کمر را درگیر می‌کند. درد پریود، که به آن دیسمنوره نیز می‌گویند، اغلب پس از تخمک گذاری شروع می‌شود و زمانی که تخمدان‌ها تخمک را آزاد می‌کنند که در لوله فالوپ حرکت می‌کند.

حدود 10 درصد از افرادی که پریود را تجربه کرده‌اند، درد قاعدگی را به اندازه‌ای شدید توصیف می‌کنند که برای 1 تا 3 روز از هر قاعدگی در زندگی روزمره آنها اختلال ایجاد می‌کند. دردی که در دوران قاعدگی ایجاد می‌شود، دیسمنوره اولیه نامیده می‌شود. درد قاعدگی ناشی از یک مشکل پزشکی مانند آندومتریوز، فیبروم رحم یا بیماری التهابی لگن را دیسمنوره ثانویه می‌نامند.

توجه: انجام آزمایش پاپ اسمیر در پریودی به میزان خونریزی بستگی دارد.

چگونه روزهای پریود را محاسبه کنیم؟

محاسبه دوره پریود روشی است که برای درک طول چرخه قاعدگی و پیش بینی تاریخ شروع دوره‌های پریود بعدی استفاده می‌شود. چرخه قاعدگی به دوره‌ای از اولین روز خونریزی پریود تا اولین روز خونریزی پریود بعدی اشاره دارد و این دوره ممکن است در زنان متفاوت باشد. چرخه قاعدگی از 21 تا 35 روز متغیر است، اما شایع‌ترین طول چرخه حدود 28 روز است.

براساس این اطلاعات، می‌توانید مراحل زیر را برای محاسبه دوره خود دنبال کنید:

تعیین طول چرخه پریود

برای محاسبه پریود ابتدا لازم است با ثبت طول چرخه قاعدگی برای چند ماه یک میانگین محاسبه شود. این کار با شمارش تعداد روزهای شروع آخرین قاعدگی تا شروع دوره بعدی انجام می‌شود.

به تاریخ آخرین قاعدگی توجه کنید

برای محاسبه قاعدگی، از تاریخی که آخرین خونریزی قاعدگی شروع شده است، به عنوان نقطه شروع استفاده می‌کنید.

تاریخ قاعدگی بعدی را محاسبه کنید

با اضافه کردن میانگین طول چرخه قاعدگی به آخرین دوره قاعدگی، می‌توانید تاریخ تخمینی شروع قاعدگی بعدی خود را پیدا کنید. به عنوان مثال، اگر آخرین دوره قاعدگی شما 1 فروردین باشد و متوسط ​​طول دوره قاعدگی شما 28 روز باشد، دوره بعدی شما تقریباً از 29 فروردین آغاز می‌شود.

از اپلیکیشن موبایل استفاده کنید

برای آسان‌تر کردن محاسبه قاعدگی، می‌توان از تقویم‌های سیکل قاعدگی یا اپلیکیشن‌های موبایل مخصوص پریود استفاده کرد. این ابزارها به شما کمک می‌کنند طول چرخه قاعدگی را پیدا کنید، تاریخ قاعدگی آینده را تعیین کنید و حتی روزهای تخمک گذاری خود را پیش بینی کنید.

چگونه روزهای پریود را محاسبه کنیم؟

تاخیر پریود چند روزه طبیعیه؟

متوسط ​​طول چرخه قاعدگی 28 روز است. بسته به کسی، طول یک چرخه می‌تواند از 21 روز تا تقریبا 35 روز متغیر باشد. چند روز تاخیر یا چند روز زودتر شروع قاعدگی طبیعی تلقی می‌شود.

نکته: زگیل تناسلی به تنهایی نمی تواند باعث تاخیر در پریود شود.

برای درخواست هرگونه مشاوره، انجام آزمایش و ثبت درخواست تلفنی نمونه‌گیری (در آزمایشگاه، منزل، محل کار)
با تلفن 1650 برای استان تهران و تلفن 88709970-021 برای دیگر استان‌ها
با آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک پزشکی تهران لب تماس بگیرید.

علائم پریود چیست؟

  • درد قاعدگی در ناحیه شکم و کمر
  • تغییرات خلق و خوی
  • مشکل خواب
  • سردرد
  • تمایل به خوردن بیشتر و خوردن غذاهایی مانند شکلات و شیرینی بیش از حد معمول
  • تورم
  • حساسیت در سینه‌ها
  • به وجود آمدن آکنه پوستی
  • احساس تهوع و استفراغ
  • تعریق
  • احساس ضعف و سرگیجه
  • تغییر در ساختار مدفوع (اسهال یا مدفوع نرم)
  • یبوست
  • سردرد

در حالی که برخی از زنان علائم قاعدگی را تجربه می‌کنند، برخی از زنان ممکن است اصلاً علائمی ‌را تجربه نکنند. اثرات علائم تجربه شده نیز ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.

نکته: روز سوم پریودی به عنوان بهترین زمان برای انجام آزمایش هورمونی بانوان پیشنهاد می شود. زنان می‌توانند این آزمایش را در بیمارستان و آزمایشگاه انجام دهند.

  • منابع:

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10132-menstrual-cycle

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ثبت درخواست آزمایش