عمل کاشت مو بهعنوان یک روش زیبایی و درمانی نیازمند آمادهسازی و ارزیابیهای دقیق پیش از جراحی میباشد. از جمله اقدامات لازم قبل از عمل کاشت مو و یکی از مهمترین مراحل آمادهسازی برای این عمل، انجام مجموعهای از آزمایشات کاشت مو است که به پزشک کمک میکند وضعیت سلامت عمومی فرد را بررسی و اطمینان حاصل کند که بدن برای جراحی آماده است.
انجام آزمایشات کاشت مو نه تنها قبل از عمل ضروری هستند؛ بلکه نتایج آنها در کنار آزمایشات بعد از کاشت مو نیز میتوانند موثر واقع شوند و به تسریع روند بهبودی و موفقیت جراحی کمک کنند. در این مقاله به بررسی آزمایشات لازم قبل از عمل کاشت مو و بعد از کاشت مو و تفسیر نتایج آنها خواهیم پرداخت.
انجام آزمایش خون برای کاشت مو (یا قبل از عمل کاشت مو) و سایر آزمایشات بعد از کاشت و پیش از آن در یک آزمایشگاه معتبر و پیشرفته سبب اطلاع درست و دقیق از وضعیت سلامت خود میشود.
راهنمای آزمایشهای قبل از کاشت مو و بعد از آن
آزمایشات کاشت مو برای ارزیابی وضعیت سلامت عمومی فرد و اطمینان از آمادگی بدن برای جراحی انجام میشوند. این آزمایشات شامل بررسیهایی مانند آزمایش قند خون، HIV، هپاتیت B و C، آزمایشات لخته شدن خون و فشار خون، تست شمارش سلولهای خونی و آزمایش ادرار میباشند تا از وجود شرایط یا بیماریهایی که ممکن است روند جراحی یا بهبود را تحت تأثیر قرار دهند، اطمینان حاصل شود.
نکته: راهنمای آزمایشات کاشت مو باید شامل مشاورههای پزشکی و توضیحات دقیق درباره مراحل آزمایشات باشد تا بیماران با آگاهی کامل اقدام کنند.
-
آزمایش قند خون برای کاشت مو
از آزمایشات ضروری قبل از عمل کاشت مو و بعد از کاشت مو میتوان به آزمایش قند خون (آزمایش FBS) اشاره کرد. داشتن دیابت یا قند خون بالا میتواند بر توانایی بدن در بهبود زخمها پس از جراحی تأثیر بگذارد و افراد دیابتی در معرض خطرات بیشتری مانند عفونت زخم و تأخیر در بهبودی قرار دارند.
پزشک شما با تجویز آزمایش دیابت و بررسی سطح قند خون شما، میتواند مناسب بودن یا نبودن شما برای عمل کاشت مو را مشخص کند. در صورت تشخیص دیابت، مراقبتهای لازم باید انجام میشود. تعداد گرافتهای مورد نیاز برای کاشت مو نیز ممکن است برای بیماران دیابتی به دلیل مشکلات بهبودی کمتر از سایرین باشد.
-
تفسیر آزمایش قند خون کاشت مو
از آنجایی که انجام آزمایش قند خون ناشتا یا آزمایش FBS از اقدامات لازم قبل از عمل کاشت مو میباشد، لذا در ذیل حد نرمال و زیاد آزمایش FBS بیان میشود:
- نرمال (طبیعی): اگر مقدار گلوکز کمتر از 100 میلیگرم در دسیلیتر باشد، نتیجه طبیعی است و نشان میدهد که فرد به دیابت مبتلاء نیست. این حالت نشاندهنده سطح گلوکز نرمال در خون میباشد.
- پرهدیابت (پیشدیابتیک): سطح گلوکز اگر بین 100 تا 125 میلیگرم در دسیلیتر باشد، به معنی پیشدیابت (Prediabetes) است. در این وضعیت، فرد در معرض خطر ابتلاء به دیابت قرار دارد. برای پیشگیری از پیشرفت دیابت، تغییرات سبک زندگی مانند رژیم غذایی سالم، کاهش وزن، ترک سیگار و فعالیت بدنی توصیه میشود. پرهدیابت معمولاً نیازی به دارو ندارد.
- دیابتیک: اگر سطح گلوکز خون شما بالای 126 میلیگرم در دسیلیتر است، نشاندهنده احتمال ابتلاء به دیابت میباشد. در این حالت، پزشک معمولاً آزمایش را تکرار میکند تا از صحت نتیجه مطمئن شود؛ زیرا تشخیص دیابت تنها با یک آزمایش تأیید نمیگردد.
-
آزمایش HIV برای کاشت مو
یکی دیگر از اقدامات لازم قبل از عمل کاشت مو، انجام آزمایش HIV است. ویروس اچآیوی سیستم ایمنی بدن را مورد حمله قرار میدهد. به این ترتیب، افراد مبتلاء به HIV (بیماری ایدز) سیستم ایمنی ضعیفتری خواهند داشت و در نتیجه خطر عفونتهای بعد از جراحی افزایش مییابد.
همچنین، در صورتی که فرد در حال درمان برای کنترل HIV باشد، ممکن است داروهایی مصرف کند که بر بهبود زخمها و جلوگیری از عفونتها تأثیر بگذارد. در ضمن، کاشت مو توسط افراد مبتلا به ویروس HIV میتواند خطراتی برای پرسنل پرستاری هم داشته باشد.
-
تفسیر نتایج آزمایش HIV کاشت مو
HIV یک بیماری قابل مدیریت است. در ادامه در خصوص تفسیر آزمایش اچآیوی (یکی از آزمایشات لازم برای کاشت مو) توضیحاتی بیان میشود:
- نتیجه منفی: این نتیجه نشان میدهد که هیچ آنتیبادی HIV در خون شما تشخیص داده نشده است. اما اگر فکر میکنید در معرض HIV بودهاید یا میخواهید مطمئن شوید، بهتر است با یک پزشک مشورت کنید و آزمایش را تکرار کنید.
- نتیجه مثبت: نتیجه مثبت نشاندهنده وجود عفونت HIV در بدن شما میباشد؛ یعنی نمونه خون شما به نشانگرهای خاص ویروس واکنش نشان داده است. برای تأیید این تشخیص، آزمایشهای پیگیری مانند تست وسترن بلات (Western Blot Test) انجام میشود تا از صحت نتیجه اطمینان حاصل گردد.
- نتیجه نامشخص: در برخی موارد، نتیجه آزمایش ممکن است نامشخص یا غیرقابل تفسیر باشد که میتواند به دلیل عفونت اخیر یا مسائل فنی رخ دهد. در این شرایط، ممکن است آزمایش دوباره تکرار شود یا پیگیریهای اضافی انجام شود.
-
محدوده طبیعی HIV
محدوده طبیعی HIV با استفاده از شمارش تعداد لنفوسیتهای CD4 ارزیابی میشود. آزمایش CD4 نشاندهنده وضعیت سیستم ایمنی فرد مبتلا به HIV است. این آزمایش برای بررسی پیشرفت HIV، خطر عفونتهای فرصتطلب و تعیین نیاز به درمانهای پیشگیرانه استفاده میشود. در ذیل محدوده طبیعی و پیشرفته HIV بر اساس این آزمایش بیان میشود:
- محدوده طبیعی: بین 500 تا 1500 سلول در هر میلیمتر مکعب خون.
- HIV پیشرفته: کمتر از 200 سلول در هر میلیمتر مکعب خون نشاندهنده رسیدن بیماری به مراحل پیشرفته است.
-
آزمایش هپاتیت B و C برای کاشت مو
از جمله اقدامات لازم قبل از عمل کاشت مو، انجام آزمایش هپاتیت B (HBsAg) و هپاتیت C (HCV) است. ویروسهای هپاتیت B و C به کبد آسیب میزنند و میتوانند به راحتی از طریق خون و مایعات بدن به ابزارهای جراحی منتقل شوند و افراد را آلوده کنند. به همین دلیل افرادی که مبتلا به هپاتیت B یا C هستند، نمیتوانند کاشت مو را انجام دهند.
-
تفسیر تست هپاتیت B و C کاشت مو
در صورتی که در آزمایش هپاتیت فرد، آنتیژن یا آنتیبادیهای مرتبط با هپاتیت شناسایی نشود، به احتمال زیاد او به هپاتیت مبتلاء نیست. با این حال، ممکن است نتیجه منفی به دلیل «پنجره زمانی» باشد. پنجره زمانی به زمانی اشاره دارد که فرد به ویروس هپاتیت آلوده شده است، اما هنوز مقدار آنتیژنها و آنتیبادیها در خون به حدی نیست که در آزمایش قابل تشخیص باشد. پنجره زمانی برای ویروسهای مختلف هپاتیت به شکل زیر است:
- هپاتیت A: تقریباً ۳ تا ۴ هفته
- هپاتیت B: حدود ۲ تا ۶ هفته
- هپاتیت C: از ۶ هفته تا ۶ ماه
بنابراین، نتیجه منفی آزمایش هپاتیت ممکن است نیاز به تکرار آزمایش در زمان مناسبتری داشته باشد تا تشخیص دقیقتری انجام شود.
-
آزمایش لخته شدن خون یا آزمایش انعقاد خون برای کاشت مو
انجام آزمایش خون برای کاشت مو (یا قبل از عمل کاشت مو) ضروری میباشد. یکی از آزمایشات خون لازم برای قبل و بعد کاشت مو، آزمایش لخته شدن خون میباشد. انجام این آزمایش توسط فردی که خواهان کاشت مو است، کمک میکند تا زمان لخته شدن خون مشخص شود.
به این ترتیب با انجام آزمایش انعقاد خون قبل و بعد از کاشت مو، پزشکان میتوانند خطر خونریزی را در حین جراحی و یا پس از جراحی کاهش دهند.
نکته: افراد درگیر با مشکلات لخته شدن خون یا هموفیلی باید قبل از عمل کاشت مو به دقت مورد بررسی قرار گیرند تا از خطرات احتمالی خونریزی شدید در حین و بعد از عمل جلوگیری شود و اطمینان حاصل گردد که شرایط ایمنی برای انجام جراحی فراهم است. راهنمای آزمایشات کاشت مو به بیماران کمک میکند تا از پیشرفت روند بهبودی خود پس از عمل آگاه شوند.
-
تفسیر آزمایش انعقاد خون کاشت مو
زمان پروترومبین (PT) و نسبت نرمال شده (INR) از بخشهای اصلی تست لخته شدن خون هستند. PT اندازه گیری زمان لخته شدن خون از طریق مسیر بیرونی میباشد و به ثانیه اندازهگیری میشود. INR هم یک روش استاندارد برای گزارش نتایج PT است. برای افرادی که داروهای رقیقکننده خون مصرف نمیکنند، محدوده نرمال PT و INR به صورت ذیل است:
- PT باید بین 11 تا 13.5 ثانیه باشد.
- INR باید بین 0.8 تا 1.1 ثانیه باشد.
-
آزمایش فشار خون برای کاشت مو
از آنجایی که فشار خون نشاندهنده وضعیت عمومی سلامت قلب و عروق میباشد، لذا انجام آزمایش فشار خون جهت بررسی وضعیت سلامت قلب و عروق فرد ضروری است. وضعیت فشار خون فرد در روز جراحی بررسی میشود و در صورتی که فشار خون فرد بالا یا پایین باشد، عمل کاشت مو تا زمان بهبود وضعیت او به تأخیر میافتد.
همچنین، تغییرات در فشار خون (افزایش یا کاهش) میتواند ناشی از عوامل مختلفی مانند استرس و داروهای مصرفی باشد که در اینصورت پزشک میتواند وضعیت فشار خون بیمار را ارزیابی کند و پیش از جراحی کاشت مو اقدامات لازم را انجام دهد. لازم به ذکر است که تست فشار خون جهت بررسی وضعیت قلب و عروق و کنترل فشار خون در روزهای بعد از جراحی نیز تجویز میشود.
نکته: افراد مبتلا به فشار خون بالا فقط با تأیید پزشک میتوانند کاشت مو انجام دهند و نیاز به مصرف داروهای کنترل فشار خون دارند.
-
تفسیر آزمایش فشار خون کاشت مو
بعد از انجام آزمایش فشار خون (یکی دیگر از آزمایشات خون برای کاشت مو)، وضعیت فشار خون شما شامل یکی از دستهبندیهای زیر میگردد:
- کمفشار خون: اگر فشار خون سیستولیک زیر 90 یا فشار دیاستولیک زیر 60 باشد.
- فشار خون نرمال: در صورتی که فشار سیستولیک زیر 120 و دیاستولیک زیر 80 است.
- پیش-پرفشاری: اگر فشار سیستولیک بین 120 تا 139 یا دیاستولیک بین 80 تا 89 باشد.
- پرفشاری مرحله اول: در صورتی که فشار سیستولیک بین 140 تا 159 یا دیاستولیک بین 90 تا 99 است.
- پرفشاری مرحله دوم: اگر فشار سیستولیک 160 یا بیشتر و یا دیاستولیک 100 یا بیشتر از آن باشد.
-
آزمایش شمارش سلولهای خونی کامل برای کاشت مو
تست شمارش سلولهای خونی، یکی از معمولترین آزمایشات قبل از کاشت مو و همچنین بعد از کاشت مو میباشد. این آزمایش شامل اندازهگیری تعدادی از اجزاء اصلی خون، از جمله تعداد گلبولهای قرمز (RBC)، تعداد گلبولهای سفید (WBC)، هموگلوبین (Hb)، هماتوکریت (Hct) و پلاکتها (Platelets) میشود. هر کدام از این اجزاء خون اطلاعات مهمی را دربارهی سلامت عمومی بدن ارائه میدهند.
-
تفسیر آزمایش شمارش سلولهای خونی کاشت مو
انجام تست CBS به تشخیص سرطان، عفونتها، کمخونی و موارد دیگر کمک میکند. در ادامه، در خصوص مقدار هر کدام از اجزاء خون در آزمایش شمارش سلولهای خونی توضیحاتی بیان میشود:
- گلبولهای سفید: تعداد طبیعی گلبولهای سفید بین ۴۵۰۰ تا ۱۱۰۰۰ سلول در هر میکرولیتر خون است.
- گلبولهای قرمز: تعداد طبیعی گلبولهای قرمز برای مردان بین ۴.۵ تا ۵.۹ میلیون سلول در هر میلیلیتر و برای زنان بین ۴.۱ تا ۵.۱ میلیون سلول در هر میلیلیتر است.
- هموگلوبین: مقدار طبیعی هموگلوبین در مردان بین ۱۴ تا ۱۷.۵ گرم در دسیلیتر و در زنان بین ۱۲.۳ تا ۱۵.۳ گرم در دسیلیتر میباشد.
- هماتوکریت: درصد طبیعی هماتوکریت در مردان بین ۴۱.۵ تا ۵۰.۴ درصد و در زنان بین ۳۵.۹ تا ۴۴.۶ درصد است.
- حجم متوسط گلبولهای قرمز (MCV): مقدار طبیعی بین ۸۰ تا ۹۶ فمتولیتر میباشد. (فمتولیتر معادل میکرومتر مکعب است)
- میزان پراکندگی حجم گلبولهای قرمز (RDW): برای مردان بالغ بین ۱۵.۶ تا ۱۱.۸ درصد و برای زنان بالغ بین ۱۵.۵ تا ۱۱.۹ درصد است.
- پلاکت: تعداد طبیعی پلاکتها بین ۱۵۰۰۰۰ تا ۴۵۰۰۰۰ در هر میلیلیتر خون میباشد.
-
آزمایش ادرار برای کاشت مو
آزمایش ادرار یکی دیگر از آزمایشات کاشت مو است که جهت بررسی عفونتها، عملکرد کلیهها، مشکلات کبدی (همچون التهاب یا نارسایی کبد) و موارد دیگر انجام میشود و به خوبی وضعیت عمومی فرد را نشان میدهد. به این ترتیب، بعد از انجام آزمایش ادرار و عدم شناسایی مشکلی خاص، میتوان به راحتی عمل کاشت مو را انجام داد.
-
تفسیر آزمایش ادرار کاشت مو
همانطور که گفته شد، انجام تست ادرار از اقدامات لازم قبل از عمل کاشت مو میباشد و بعد از عمل کاشت مو هم این آزمایش ممکن است، تجویز شود. تفسیر تست ادرار به این شکل زیر است:
- رنگ (Color): زرد کمرنگ تا کهربایی تیره رنگ طبیعی ادرار است.
- شفافیت (Clarity/turbidity): ادرار طبیعی ممکن است شفاف یا کمی کدر باشد.
- PH: ph محدوده طبیعی ادرار از 4.5 تا 8 است.
- وزن ادرار (Specific gravity): محدوده 1.005 تا 1.025 نشاندهنده غلظت طبیعی ادرار است.
- گلوکز (Glucose): گلوکز ادرار طبیعی باید کمتر یا برابر با 130 mg/dL باشد.
- کتونها (Ketones): کتونها نباید در ادرار طبیعی وجود داشته باشند.
- نیتریت (Nitrites): نیتریت منفی، نشاندهنده عدم وجود عفونت باکتریایی است.
- لکوسیت استراز (Leukocyte Esterase): لکوسیت استراز منفی، نشاندهنده عدم وجود عفونت است.
- بیلیروبین (Bilirubin): بیلیروبین منفی، نشان از عدم وجود مشکلات کبدی است.
- اوروبیلینوژن (Urobilirubin): مقدار طبیعی اوروبیلینوژن بین 0.5 تا 1 mg/dL است.
- خون: وجود 3 عدد سلول قرمز خونی (RBCs) یا کمتر از آن در ادرار طبیعی میباشد.
- پروتئین : میزان پروتئین باید کمتر یا برابر با 150 mg/dL باشد.
- گلبولهای قرمز: وجود 2 عدد گلبول قرمز یا کمتر از آن در هر صفحه میکروسکوپی با بزرگنمایی بالا در ادرار طبیعی است.
- گلبولهای سفید: وجود 0 تا 5 عدد گلبول سفید در هر صفحه میکروسکوپی با بزرگنمایی بالا در ادرار طبیعی است.
- سلولهای سنگفرشی اپیتلیال (Squamous epithelial cells): تعداد سلولهای سنگفرشی اپیتلیال در نمونه ادرار طبیعی باید کمتر از 15 تا 20 سلول در هر صفحه میکروسکوپی با بزرگنمایی بالا (HPF) باشد.
- کستها (Casts): 0 تا 5 کست هیالین در هر صفحه میکروسکوپی با بزرگنمایی کم (LPF) در ادرار طبیعی است.
- کریستالها (Crystals): کریستالها به صورت موردی ممکن است در ادرار طبیعی دیده شوند.
- باکتریها (Bacteria): باکتریها در ادرار طبیعی وجود ندارند.
- مخمرها (Yeast): ادرار سالم فاقد مخمر است.
برای درخواست هرگونه مشاوره تلفنی و نمونهگیری در آزمایشگاه جهت انجام آزمایشات کاشت مو، با تلفن 1650 آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک پزشکی تهران لب تماس بگیرید.
آنچه از مقاله «آزمایشات ضروری قبل و بعد از عمل کاشت مو + تفسیر» آموختیم
آزمایشات پیش از کاشت مو و بعد از عمل کاشت مو به عنوان یک گام حیاتی در فرآیند جراحی محسوب میشوند. این آزمایشات نهتنها به پزشکان در ارزیابی وضعیت سلامت عمومی بیمار کمک میکند، بلکه به تعیین مناسب بودن فرد برای عمل و پیشبینی عوارض احتمالی نیز میانجامد. با توجه به تنوع و اهمیت آزمایشات شامل قند خون، HIV، هپاتیت، لخته شدن خون، فشار خون، شمارش سلولهای خونی و آزمایش ادرار، بیماران باید به دقت این مراحل را دنبال کنند و در مورد نتایج آنها با پزشک خود مشورت کنند.
تفسیر نتایج آزمایشات به درک بهتر وضعیت سلامت فرد و تأثیر آن بر روند بهبودی پس از عمل کمک میکند. در نهایت، آگاهی از وضعیت سلامتی خود، درک درست از نتایج آزمایشات و همکاری با تیم پزشکی، تضمینکننده موفقیت عمل کاشت مو و رضایت بیمار از نتیجه نهایی خواهد بود. بنابراین، توجه به آزمایشات ضروری پیش از عمل و تفسیر صحیح آنها میتواند تأثیر قابل توجهی بر کیفیت و سرعت بهبودی بعد از جراحی داشته باشد.
- منابع:
https://www.ucsfhealth.org/medical-tests/prothrombin-time-(pt)