علت افزایش شدید بیماری سفلیس در دنیا چیست؟

علت افزایش شدید بیماری سفلیس در دنیا چیست؟

سفلیس نام یکی از بیماری های عفونی قدیمی است که مانند HIV و HPV، از طریق رابطه جنسی بین افراد منتقل می شود. سالیان سال بود که این بیماری شیوع کمی داشت، اما آمارهای اخیر منتشر شده، وضعیت نگران کننده ای را نشان می دهد.

این بیماری برای اولین بار در دهه 1490 میلادی شناسایی شد و از آن به بعد، نام های زیادی روی این بیماری گذاشته اند؛ مرض ناپلی، بیماری لهستانی، بیماری فرانسوی و… برخی از این نام ها هستند، اگرچه در بین آنها «بیماری مقلد بزرگ» همچنان مورد استفاده است.  

این بیماری علائم مشابهی با بیماری های دیگر دارد و این به یک چالش تبدیل شده، چرا که تشخیص آن را در مراحل اولیه دشوار کرده است. درصورتی که به موقع درمان نشود، میتواند باعث اختلالات عصبی و قلبی – عروقی شود.

برای درخواست هرگونه مشاوره، انجام آزمایش و ثبت درخواست تلفنی نمونه‌گیری (در آزمایشگاه، منزل، محل کار)
با تلفن 1650 برای استان تهران و تلفن 88709970-021 برای دیگر استان‌ها
با آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک پزشکی تهران لب تماس بگیرید.

 

آمار نگران کننده ابتلا به بیماری سفلیس آمریکا در 2023

4 ماه پیش یعنی در آوریل 2023، آخرین آمار مبتلایان به بیماری های مقاربتی آمریکا منتشر شد که در آن، بیماری سفلیس در مقایسه با دیگر بیماری ها، بیش ترین افزایش را داشته است.

آمار ابتلا به این بیماری، به بالاترین حد خود در 70 سال اخیر رسیده است و از سال 2020 تا به حال، آمریکا افزایش 32 درصدی را تجربه کرده است. مرکز پیشگیری و کنترل بیماری ها در آمریکا نیز هشدار داده است که درحال حاضر، هیچ نشانه ای مبنی بر فروکش کردن این بیماری دیده نمیشود.

در بین اعلانات این سازمان، گفته شد که مسیرهای نگران کننده و حتی گاها جدیدی باعث اوج گرفتن ناگهانی این بیماری شده است.

در بین این روش ها، ابتلای مادرزادی به این بیماری روشی است که افزایش بیش تری داشته است. در این موارد، مادران باردار، بیماری را از طریق شریک جنسی خود به کودک منتقل می کنند. این امر میتواند منجر به مشکلات جدی از جمله مرده زایی، مرگ در دوران نوزادی و مشکلات سلامتی مختلفی برای نوزاد یا جنین شود.

علت افزایش شدید بیماری سفلیس در دنیا چیست؟
علت افزایش شدید بیماری سفلیس در دنیا چیست؟

غافلگیری کارشناسان سلامت در پی افزایش شدید بیماری سفلیس

افزایش نرخ ابتلا به این بیماری در دنیا بسیار جدی است، به حدی که خود کارشناسان سلامت را نیز غافلگیر کرده است. لیندرومنا، مدیر بخش پیشگیری از بیماری های آمیزشی در سازمان پیشگیری و کنترل بیماری های عفونی آمریکا در این باره می گوید:

حدودا 20 سال پیش بود که فکر میکردیم بیماری سفلیس به زودی به طور کامل محو خواهد شد. اما امروز، این بیماری بی شک با سرعت بی سابقه ای درحال گسترش است، به شکلی که نظیر آن در 20 سال گذشته دیده نشده است.

آمارهای ابتلا به بیماری سفلیس در بریتانیا

درست است که آمریکا عموما آمارهای بالاتری در ابتلا به بیماری های مقاربتی دارد، اما اینبار، مشکل همه گیری سفلیس صرفا مختص کشور آمریکا نیست. گزارش های سازمان جهانی بهداشت در سال 2020 نشان داده که حدودا 1.7 میلیون مورد ابتلای جدید به سفلیس در دنیا شناسایی شده اند.

آمار سازمان های بهداشت و سلامت بریتانیا در سال 2022 نیز نشان میدهد که این بیماری از سال 1948 تا به امروز، در بالاترین حد خود قرار گرفته است و در سال های 2020 و 2021 افزایش 4.8 درصدی ابتلا به سیفلیس را تجربه کرده است.

جودی کراسمن، رئیس بنیاد بیماری های مقاربتی بریتانیا می گوید:

در سال 2005 شغلم را به عنوان یک پرستار بهداشت جنسی در یک کلینیک در مرکز شهر شروع کردم، در جایی که عموما تعداد مراجعین بالایی به دلیل تردد زیاد شهروندان در آن منطقه از شهر داشت.

 در آن دوران به ندرت مورد مبتلا به سفلیس اولیه مشاهده میکردیم؛ اما این روزها در بیش تر درمانگاه های داخل شهر، یعنی جایی که تعداد مراجعین به مراتب کمتری دارد، روزانه 2 تا 3 مورد ابتلای جدید مشاهده می کنیم.

عامل اصلی این بیماری، باکتری به نام «ترپونما پالیدوم» است و علائم خود را در چهار مرحله بروز می دهد. در اولیه مرحله، علائمی در حد جوش یا زخم بدون درد در محل تماس ظاهر می شود. موثر ترین راه درمان عفونت در این مرحله استفاده از پنی سیلین است.

در صورتی که درمان بیماری در مراحل اولیه انجام نشود، همانطور که گفتیم، منجر به مشکلات و اختلالات عصبی، قلبی و عروقی خواهد شد.

کانادا نیز از افزایش بیماری سفلیس در امان نیست

کشور کانادا یکی دیگر از کشور هایی است که درگیر همه گیری بیماری سفلیس (syphilis) شده است. آیزاک بوگوش، پژوهشگر دانشگاه تورنتو و پزشک بالینی بیماری های عفونی کانادا در این باره می گوید:

افزایش شدید سفلیس در کشورهای مختلف سراسر دنیا به چشم می خورد که بسیار نگران کننده است. اگرچه این بیماری به راحتی قابل درمان است و دسترسی به درمان آن نیز آسان است، اما این وضعیت نابسامان، نشان دهنده ناکامی سیستم بهداشت و سلامت عمومی در دنیا می باشد.

آمارهای کانادا در سال های 2011 تا 2019 بسیار نگران کننده بوده و افزایش 389% را نشان می دهد، که به وضوح از دیگر بیماری های مقاربتی بالاتر است.

آمار بیماری سفلیس در زنان و مردان دنیا

پیش از این، آمارهای مختلف نشان میدادند که ابتلای مردان همجنسگرا و دوجنسگرا در دنیا در دهه های گذشته بیش تر بوده است. با این وجود، آمارهای جدید نشان میدهد که آمار ابتلای آقایان در برخی نقاط دنیا رو به کاهش است.

برای مثال در کشور کانادا، نرخ ابتلای عفونت در مردان کمتر شده، اگرچه تقریبا به همان میزان شاهد افزایش ابتلای زنان بوده ایم. این اتفاق صرفا مربوط به کانادا نیست و کشورهای زیادی در سرتاسر جهان با پدیده ای مشابه مواجه شده اند.

به طور کلی در سال 2021 در قاره آمریکای شمالی (شامل ایالات متحده و کانادا) حدودا 30 هزار مورد انتقال سفلیس از مادر به فرزند ثبت شده است و مقام های بهداشت، این افزایش را «غیر قابل قبول» می دانند.

تبعیض های نژادی باعث افزایش 900 درصدی بیماری سفلیس در آمریکا

آمارهای کشور آمریکا نشان می دهد که در سال 2020، آمار ابتلا به سفلیس 3.5 برابر نسبت به سال 2016 افزایش یافته است. این میزان مجددا در 2021 شاهد افزایش چند برابری بود و 220 مورد مرده زایی در این کشور به ثبت رسید.

رسانه ها بر این باورند که آمارهای نگران کننده تری هم در برخی نقاط این کشور وجود دارد که در آمار ملی آمریکا پنهان مانده است. برای مثال، پزشکان ایالت می سی سی پی گزارش داده اند که آمار سفلیس در 5 سال گذشته در این ایالت 900% درصد افزایش یافته است.

بیشترین تعداد مبتلایان مربوط به زنان سیاه پوست و لاتین تبار است که همین مسئله باعث شروع دوباره زمزمه هایی در رابطه با تبعیض های نژادی در این کشور شده است. ماریا ساندرام، پژوهشگر موسسه تحقیقاتی کلینیک مارشفیلد در ویسکانسین در این باره می گوید:

این آمارها نشان دهنده نابرابری و تبعیض نهفته ای است که همچنان در مراکز و زیرساخت های بهداشت و درمان عمومی کشورمان با آن روبرو هستیم.

 

source (منبع):

https://www.bbc.com/future/article/20230706-the-troubling-rise-in-congenital-syphilis

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ثبت درخواست آزمایش